راسکRASC: شمرق در استان بغلان گویای تمدنی مربوط کوشانیان است که قدامت تاریخی آن به دو هزار سال پیش میرسد و از جمله ۲۸ مکان باستانی استان بغلان است.
این مکان تاریخی که در شهر پلخمری مرکز استان بغلان قرار داشته، اثرهای ارزشمند فرهنگی از دوره های مختلف را در خود جا دادهاست.
اثرهای ارزشمند تپه شمرق، شامل مجسمهها در نقش یک اژدها، فیل و یک جنگجوی سوار بر اسب است. تندیسهای این تپه تاریخی دورهی کوشانیان (از سده اول تا پنجم پیش از میلاد)، دوره طلایی هنر باستانی بشر؛ تندیستراشی با استفاده از وسایل فلزی روی دیوار کوهی شبیه بودای بامیان را نشان میدهد.
این اثرهای ارزشمند که در دل کوه کندنکاری شده، اسب در کنار راهب، فیل و یک اژدها را نمایش میدهد که در اثر حوادث طبیعی بخش های بزرگ این مجسمه فرو ریخته و شمشیرهای راهب سوار بر اسب هم از میان رفتهاست. این تندیسهای غولپیکر حاصل تلاش و هنرنمایی نیاکان ماست که تا امروز در کنار ما برجامانده و یک اثر باستانی بزرگ از دوران کوشانیها به شمار میرود. آنچه که بر همه دانشمندان جهان مهم است، نشانه یک تمدن و یک فرهنگ دو هزار سال پیش از امروز است و نشان میدهد که کسانی زندگی میکردند که به لحاظ توسعه علمی ابزارهای در دستداشته توانستند آثار ارزشمند را در دل کوهها خلق کنند.
کوشانیها مردمانی با دینها و باورهای مختلف در طول دوران تاریخ نمادهای مشخص خود شان را داشتند و از روی باور به آن نمادها مروج بود که روی کوهستانها کندنکاری میکردند.
به گواهی تاریخ، درخشانترین دوره تمدن در سرزمین آریانای کهن، دوره کوشانیها با تمدن غنی آن بودهاست. مردم هنرمند آن دوره نه فقط مردان جنگی، بلکه مردمی با داشتن هزاران عالم و دانشمند، پهلوانان، هنرمندان، نقاشان، مجسمهسازان، مهندسان … بودند که گرد و غبار روزگار و فشارهای دور و دراز تاریخ تا هنوز نتوانستهاست که اثرها آفریدههای باستانی آن دوره را از نظر پنهان کند؛ بلکه بسیاری از اثرهای ارزشمند بهجامانده از دوره کوشانیان به برکت کاوشهای علمی و باستانشناسی در استانهای گوناگون افغانستان بدست آمدهاست، که بیانگر تاریخ درخشان آن دوره و نمادی از استواری و استعداد سرشار کوشانیها هست.
مقامهای ریاست اطلاعات و فرهنگ استان بغلان بارها هشدارهای مبنی بر نابودی این پیکره ها بر اثر بیتوجهی مسوولان ابراز کرده اند، که اگر توجه جدی نشود، ممکن به نابودی کامل این تندیسها تمام شود. گفته میشود که پیکرههای شمرق بغلان پس از بودای بامیان، به لحاظ ارزش و اهمیت تاریخی و باستانی در مقام دوم قرار دارد.
گفتنیست که استان بغلان دارای ۲۸ محل تاریخی و باستانی است که در شهرستانهای چون دهنهغوری، بغلان مرکزی، خوست، فرنگ، دوشی، خنجان، بُرکه، اندرابها و همچنان پلخمری مرکز این استان ثبت و شناسایی ریاست اطلاعات و فرهنگ است که از آن جمله معبد سرخ کوتل، شمرق، طلاتپه و چیمقلعه از مشهورترین این محله تاریخی و باستانی استان بغلان به شمار میرود.