همزمان با موشک باران مجدد اوکراین توسط روسیه که طی ساعات اخیر از سر گرفته شده، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواستار اقدام فوری برای جلوگیری از فاجعه اتمی در نیروگاه اتمی زاپوریژیا شده که در جنوب اوکراین و مناطق تحت اشغال روسیه قرار دارد.
مقامهای اوکراینی می گویند که روسیه یک رشته حملات موشکی تازه در سراسر اوکراین انجام داده و ساختمان های مسکونی و زیرساختها در خارکیف و اودسا را هدف قرار داده است. به گفته مقامهای اوکراینی این حملات باعث خاموشی در چندین ناحیه شده است.
اظهارات رافائل گروسی پس از آن بیان شد که گلوله باران مجدد تنها خط برق باقیمانده نیروگاه را قطع کرد، خطی که برق مورد نیاز برای خنک کردن ضروری مواد رادیواکتیو را برای این نیروگاه تامین میکرد.
مدیرکل آژانس گفته که این ششمین بار از زمان تهاجم روسیه است که نیروگاه هستهای زاپوریژیا که بزرگترین نیروگاه از این دست در اروپاست، برق خود را از دست میدهد.
با قطع برق، این نیروگاه مجبور شده از ژنراتورهای اضطراری مولد برق استفاده کند. آقای گروسی گفته نمیتوان اجازه داد چنین وضعیتی ادامه یابد. او خواستار ایجاد یک منطقه غیرنظامی در اطراف نیروگاه زاپوریژیا شده است. فرانسه هم ایجاد خطر از سوی روسیه برای این نیروگاه را «غیرقابل قبول» خوانده است.
تشدید حملات روسیه به اوکراین
اوایل بامداد امروز به وقت محلی، ماکسیم مارچنکو فرماندار اودسا گفت که یک حمله گسترده موشکی به تاسیسات انرژی این شهر بندری، باعث خاموشی شد. او افزود که نواحی مسکونی هم هدف قرار گرفتهاند اما تلفات یا جراحاتی در اثر آن گزارش نشده است.
اولِگ سینِگوبُف رئیس دولت منطقهای خارکیف گفت که «حدود پانزده» حمله به خارکیف و منطقه اطراف انجام شده است به طوری که «تاسیسات مهم زیربنایی» و یک ساختمان مسکونی هدف قرار گرفته است.
حملات بیشتری در شهر شرقی دنیپرو و سایر مناطق گزارش شده است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه بیش از یک سال پیش حمله خود به اوکراین را آغاز کرد. از آن زمان، ده ها هزار نفر از مبارزان و غیرنظامیان کشته یا زخمی و میلیون ها اوکراینی آواره شدهاند.
آوریل هاینس مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده احتمال داده است که آقای پوتین ممکن است قصد داشته باشد که سالها جنگ را ادامه دهد اما به گفته او روسیه به اندازه کافی قوی نبود که امسال حمله های بزرگ جدید را آغاز کند.
وی گفت که جنگ به نبردی تبدیل شده در آن هیچ یک از طرفین یک مزیت نظامی قطعی ندارند.
خانم هاینز گفت که روسیه ممکن است به دفاع از سرزمین هایی که اکنون اشغال کرده بپردازد و افزود که برای این کار به «بسیج اجباری و منابع و مهمات کشور دیگری» نیاز دارد تا حتی سطح عملیات کنونی خود را در اوکراین حفظ کند.
ارتش اوکراین میگوید نیروهای روسی ادعا می کنند کنترل بخش هایی در نیمه شرقی کشور را به دست گرفتهاند اما حملات شدید نظامیان این کشور به شهر شرقی باخموت، نشان می دهد که ادعاهایشان در به دست گرفتن کنترل منطقه، درست نیست.
روسیه ماههاست که در تلاش است تا باخموت را به اشغال خود درآورد.
بی بی سی