سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری روسیه بار دیگر از افزایش فعالیت تندروان در افغانستان/خراسان ابراز نگرانی کرده است. به گزارش خبرگزاری تاس روسیه، ایمانقلی تاسماگمبتوف، منشی این سازمان روز جمعه ۳۱ مارچ (۱۱ حمل) در نشستی با حضور مقامهای ارشد این سازمان گفته است: “خطر نفوذ گروههای هراسافگنی و افکار افراطی به کشورهای متحد ما در سازمان پیمان امنیت جمعی وجود دارد.”
به گفتۀ تاسماگمبتوف، افزون بر گروههای تروریستی، تولیدکنندگان و قاچاقبران مواد مخدر نیز در حال تقویت مواضع شان در افغانستان هستند.
پیش از این، سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری روسیه گفته بود که شمار تندروان شاخهٔ خراسان داعش در افغانستان/خراسان به ۶۵۰۰ رسیده است و بیشتر این تندروان در ولایات شمالی افغانستان مستقر اند.
اناتولی سدروف، لویدرستیز این پیمان به تاریخ ۱۴ فبروری (۲۵ دلو) در یک نشست خبری گفت که تا ۴۰۰۰ نفر از تندروان شاخهٔ خراسان داعش در نزدیکی مرز تاجیکستان در ولایتهای بدخشان، کندز و تخار افغانستان/خراسان جابجا شدهاند.
به گفتهٔ سدروف، گروههای متعدد افراطی در افغانستان/خراسان جایگاه یافته اند و بزرگترین تهدید را متوجه ثبات آسیای مرکزی کرده اند. او افزود که داعش و القاعده خطرناکترین این گروهها اند.
در این حال، برخی از آگاهان نظامی باور دارند که در حال حاضر بیش از ۲۰ گروه تروریستی به شمول شبکۀ القاعده و داعش در افغانستان/خراسان فعالیت دارند.
جنرال محمد رادمنش، تحلیلگر مسایل نظامی به صدای امریکا گفت که طالبان بستر مناسب را برای این گروهها در افغانستان/خراسان فراهم کرده و آنان هر روز، مردم این کشور را “به خاک و خون” میکشانند.
او افزود: “طالبان هم که دارای آیدولوژی مشابه [با این گروهها] اند، به تامین امنیت کشور قادر نیستند. یقیناً نظامها و سیاستهای منحصر به آیدولوژیهای معین بدون تعامل با مردم خود و جامعه جهانی در تامین امنیت و ایجاد ثبات موفق نیستند.”
پیش از این، گروه نظارت شورای امنیت سازمان ملل متحد با نشر گزارشی گفته بود که به دنبال تغییر سیاسی در افغانستان، گروههای شورشی خارجی از” آزادی بیشتر” در این کشور، برخوردار اند.
اما طالبان این گزارش را رد کرده و رهبران این گروه همواره گفته اند که آنان به هیچ گروهی اجازهٔ فعالیت بر ضد سایر کشورها را نمیدهند و برای سرکوب گروههای تروریستی به شمول داعش در این کشور متعهد اند.