راسکRASC: دختری که طالبان در جوزجان مانع تحصیلش شده بودند، توانست با آموزش از راه دور، از دانشگاه چنای هند مدرک ماستری بگیرد.
بهشته خیرالدین در دو سال اخیر با اینترنت کمسرعت، آزمایشگاه خانگی و منابع محدودی، دوره آموزشی خود را زیر سلطهی طالبان تکمیل کرد.
این دختر ۲۶ ساله پس از پایان مقطع لیسانس در جوزجان موفق شد از دانشگاه فناوری چنای در هند در رشته شیمی در مقطع ماستری بورسیه تحصیلی دریافت کند، اما با تسلط طالبان در ماه اسد ۱۴۰۰ به دلیل مشکلات دیپلوماتیک نتوانست ویزا بگیرد و به هند برود.
با وجود این بدشانسی، بهشته ناامید نشد و از مدیریت دانشگاه خواستار آموزش از راه دور شد و این خواست او از سوی دانشگاه قبول شد.
او در دو سال دورهی آموزشی با استفاده از شیشههای آشپزخانه، پیالههای اندازهگیری و مایکروویوی که خواهرش داد، توانست آزمایشگاه خود را در خانه ایجاد کند و با آن آزمایشهای خواسته شده را انجام دهد.
بهشته در عین زمان با چالش دیگری هم روبهرو بود، چرا که او به زبان فارسی درس خوانده بود و تنها انگلیسی را به صورت خودآموز در دوران مکتب خوانده بود.
بهشت در مصاحبه با تایمز آو ایندیا محدودیتهای وضع شده از سوی طالبان بر زنان افغانستان را ناامیدکننده خواند اما گفت: «به دختران توصیه میکنم تا جایی که می توانید مطالعه کنید. در خانه مطالعه کنید، کتاب بخوانید، همه چیز را مطالعه کنید. دچار افسردگی نشوید. ما در مقابل این ظلم خواهیم ایستاد. ما آنها [طالبان] را تغییر خواهیم داد.»
بهشته گفت:«من هیچ حسرتی ندارم، اگر جلوی من را بگیری، راه دیگری پیدا خواهم کرد. من برای شما [طالبان] متاسفم، زیرا شما قدرت دارید، همه چیز دارید، اما از آن استفاده نمیکنید. این شما هستید که باید برای حالتان متاسف باشید.»
او دربارهی نگاه جهان به مردم افغانستان گفت: «ما طالبان نیستیم، تروریست نیستیم. ما مردم عادی هستیم. من نمیخواهم وارد سیاست شوم؛ مردم عادی میخواهند کشور ما مثل سایر کشورها پیشرفت کند. تنها راه حل برای کشور من آموزش است. میدانم که روزی این دوران سیاه میگذرد.»