راسکRASC: منابع در استان کندز میگویند وضعیت آموزش و پرورش در مکاتب و دانشگاههای کندز نگرانکننده است.
نصاب آموزشیکه از سوی گروه طالبان بر مکاتب و دانشگاهها تحمیل شده، بیشتر بر امور دین میچرخد تا مضامین دیگر.
هرچند تا هنوز گروه طالبان موفق به چاپ کتابهای درسی به دانشآموزان نشدهاند، ولی در مکاتب و دانشگاهها مضمونهای علوم دینی از سوی ملاها آموزش داده میشود.
زبیر یکتن از دانشجویان دانشگاه با نگرانی اظهار میدارد که تفسیر، سیرتالنبی، تجوید، نظام اخلاقی اسلام، نظام اجتماعی اسلام و دیگر مضامین ثقافت اسلامی در دانشکدههای دانشگاه کندز تدریس میشود.
وی میگوید که قبل از سقوط نظام جمهوریت، دانشگاه کندز استادان ورزیده، با تجربه و با سند کارشناسی ارشد و دکترا داشت که رشتههای ساینس، زبان و ادبیات فارسی و علوم اجتماعی را به دانشجویان آموزش میدادند، اما با اشغال کشور توسط گروه طالبان بسیاری از آموزگاران یا به شغل آزاد روآوردند و یا به کشورهای دیگر پناهنده شدند و امروز دانشگاه کندز فاقد استادان مسلکی است.
اما این تنها «زبیر» نیست که از وضعیت ناهنجار و به شدت اسلامیزهشدهی دانشگاه و مکاتب کندز شاکی است، بلکه اکثر خانوادههای دانشجویان نگران این اند که پسرانشان پس از فراغت از دانشگاه، پیش از اینکه یک اقتصاددان، حقوقدان و یا مسلکی تکنالوژی فارغ گردند، یک ملای تمام عیار خواهند بود.
همینگونه یکی از آموزگاران متقاعد مکتب لیسهی شیرخان که پسرش دانشآموز یکی از مکاتب کندز است با درد و دریغ چنین اظهار داشت: «از نرفتن دخترانم به مکتب آنقدر نگران نیستم ولی از پسرم که مکتب میرود نگرانش هستم؛ زیرا درونمایهی نصاب تعلیمی اینها، تشویق جوانان به جهاد، دوری از زنان و پیشرفت و توسعه است و میترسم پسرم بهجای دانشمندشدن، یک بمبافکن تربیه شود.»