راسکRASC: محققان در یک پژوهش کلان با تایید گفتههای قبلیشان به این نتیجه رسیدهاند افراد که تا دیر بیدار میمانند با خطر مرگ زود هنگام روبهرو استند.
محققان میگویند این افراد نه به علت دیر خوابیدن، بلکه به علت علاقه به انجام اعمال پر خطر مثل مصرف سیگرت و الکول زودتر از افراد سحرخیز با خطر مرگ مواجه میشوند.
بر اساس گزارش ساینسالرت، گروهی از محققان موسسهی صحت شغلی فنلند در پژوهشی که در ۳۷ سال انجام شده اطلاعات ۲۲٫۹۷۶ شهروند فنلندی را مورد تحقیق قرار داده که ۴۲٫۹ درصد از آنها گفته بودند شبزندهدار استند.
بااینحال، بررسی وضعیت این افراد نمایانگر آنست که زمان خوابیدن و بیدارشدن آنها با مرگومیرشان رابطهی نداشته یا هم رابطهی اندک دارد.
«کریستر هوبلین»، محقق این مؤسسه میگوید: « به جای افزایش خطر مرگومیر در افراد شب زندهدار علنن بهطور عمده تحت تأثیر مصرف بالاتر تنباکو و الکول استند، این ارزیابی در مقایسه با کسانی صورت گرفته است که سحرخیز محسوب میشوند.»
محققان در سال ۱۹۸۱ کرونوتایپ یا تیپ شخصیت زمانی افراد را تشخیص دادند و پس از آن در سال ۲۰۱۸ به دنبال بررسی نرخ مرگومیر در آنها رفتند.
محققان همچنین عواملی مانند سطح تحصیلات، شاخص تودهی بدنی و عادات خواب را هم در نتیجهگیریهای خود مدنظر گرفتند.
به دنبال انجام بعضی از بررسیهای دیگر محققان به این نتیجه رسیدند که شب زندهداری و علاقهمندی به بعضی رفتار ها علت اصلی افزایش نرخ تلفات مرگ در این گروه بوده است.
هرچند شب زندهداری به معنای کاهش کیفیت خواب نیست، اما میتواند با آن همراه شود و خواب نامناسب سبب مجموعهای از مشکلات ذهنی و فزیکی است و مطالعات نشان داده است که با اعتیادهای مختلفی ازجمله به نیکوتین و الکول ارتباط دارد.
دانشمندان میگویند در بررسیهای خود متوجه تاثیر شب زندهداری بر افزایش خطر مرگ بهعلت مشکلات قلبی-عروقی نشدهاند.
بااینحال، ضرورت است که پژوهشهای بیشتری در کشورهای مختلف انجام شود تا بتوانیم نتیجهگیریهای قطعیتر و کلیتری در این رابطه داشته باشیم.
نتایج این پژوهش در مجلهی Chronobiology International نشر شده است.