راسکRASC: در پیام عیدی منسوب به ملا هبتالله، رهبر گروه طالبان گفته شده است که با روی کار آمدن این گروه در افغانستان، امکان اجرای حدود و قصاص فراهم شده و او آنرا با چشم سر مشاهده میکند.
در بخشی از این پیام هم آمده که «تمام حقوق شرعی زنان» تامین شده است.
چندی قبل معاون دادگاه عالی گروه طالبان اعلام کرده که دادگاههای این گروه در سراسر افغانستان حکم قصاص ۱۷۵ تن و سنگسار کردن ۳۷ تن را صادر کردهاند.
گروه طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان، به صورت گسترده و در استانهای مختلف متهمان را به اتهامهای مختلف در ملا عام مجازات کرده است.
مجازات بدنی و علنی شهروندان از سوی گروه طالبان با انتقادهای گسترده بینالمللی مواجه شده است. نهادهای حقوق بشری بارها گفتهاند که متهمان به عدالت دسترسی ندارند و از گروه طالبان خواستهاند مجازات متهمان را متوقف کند؛ موضوعی که گروه طالبان آن را نادیده گرفته است.
در ادامهی پیام تبریکی به نقل از ملا هبتالله آمده است که «تمام حقوق شرعی زنان تامین شده و اقدامات مهم در زمینه اصلاح، حجاب و عفت زنان در سایه شریعت اسلامی انجام شده است.»
این در حالیست که پس از حاکمیت گروه طالبان در افغانستان زنان از حق کار، تعلیم، تحصیل و فعالیتهای سیاسی محروم شده اند.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل چندی پیش گفت که «تبعیض شدید و منظم» علیه زنان در افغانستان میتواند آپارتاید جنسیتی تلقی شود.
او در نشست شورای حقوق بشر ابراز داشت که تبعیضهای جنسیتی در قلب ایدیولوژی طالبان قرار دارند.
بنت گفت: «تبعیض شدید، سیستماتیک و نهادینه علیه زنان و دختران در قلب ایدیولوژی و حاکمیت طالبان قرار دارد که این میتواند نشان دهد آنها احتمالاً مرتکب آپارتاید جنسیتی شده اند.»
رهبر گروه طالبان در پیام تبریکی عید به موضوع اقتصاد نیز اشاره کرده است، به باور او «افغانستان در تاریخ معاصر خود برای نخستین بار از نگاه اقتصادی خودکفا شده است.»
او میگوید که با تلاش گروه طالبان جلو سقوط اقتصادی گرفته شده است.
این در حالیست که چندی پیش یومانا از وضعیت بحران انسانی در افغانستان هشدار داده بود. معاون هییت معاونت سازمان ملل در افغانستان گفته بود که کشور افغانستان در سال ۲۰۲۳ درگیر بزرگترین بحران انسانی در جهان است و حدود ۲۸ میلیون تن در افغانستان برای حفظ بقا نیازمند کمکهای بشردوستانهاند.
در این پیام آمده است که: «هرگونه تعصبات قومی، زبانی و سمتی از بین برده شده است.»
این درحالیست که چندی قبل سخنگوی گروه طالبان گفته که حکومت این گروه به این دلیل «پشتون» است که «اکثریت» مردم افغانستان پشتون هستند.
سخنگوی گروه طالبان به تلویزیون آمو گفته بود: «از نظر محاسبه، اکثریت ملت ما پشتون هستند، این یک چیز طبیعی است.»
در حالیکه تا اکنون، در افغانستان هیچگونه سرشماری نشده است و این کشور با تنوع قومی شناخته میشود.
نماینده دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره ترکیب اعضای حکومت گروه طالبان گفت که ترکیب حکومت این گروه مردانه است و اعضای آن تقریبا به صورت انحصاری از پایگاه سیاسی طالبان و از قوم پشتون برخاستهاند.
این مقام سازمان ملل روز چهارشنبه (۳۱ خرداد/جوزا) در نشست شورای امنیت سازمان ملل تاکید کرد که نیاز است تا در افغانستان گفتوگوهای ملی برگزار شود تا به دنبال آن تنوع قومی به رسمیت شناخته شود.