راسکRASC: سیما بحوث، رییس اجرایی اداره امور زنان سازمان ملل متحد، به بستن آرایشگاههای زنان توسط گروه طالبان واکنش نشان داده و این اقدام را ضربهای دیگر به حقوق زنان افغانستان خواندهاست.
رییس اجرایی ادارۀ امور زنان سازمان ملل متحد، ناوقت جمعه هفتم جولای ۱۶ تیر/سرطان با نشر تویتی گفتهاست: “بستهشدن سالونهای زیبایی (زنان) در افغانستان ضربه دیگری به حقوق زنان و تلاشی بیشتر برای حذف آنها از زندگی عمومی است. آیندهی افغانستان باید مشمول زنان باشد”.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر گروه طالبان به تاریخ چهارم جولای، ۱۳ تیرسرطان بنا به دستور شفاهی ملا هبتالله آخندزاده، رهبر گروه طالبان، به مالکان آرایشگاههای زنانه در افغانستان اطلاع داد که ظرف یک ماه، فعالیتهای شان را متوقف کنند.
پیش از این، هیات معاونت ملل متحد (یوناما) از گروه طالبان خواست تا فرمان مسدودکردن آرایشگاههای زنانه را پس بگیرند. یوناما به تاریخ چهار جولای ۱۳ تیر/سرطان با نشر اعلامیهای گفت که این محدودیت جدید بر حقوق زنان بر اقتصاد تاثیر منفی خواهد کرد و این امر در مغایرت با ابراز حمایت از کارآفرینی زنان قرار دارد.
رینا امیری، نماینده ویژه وزارت امور خارجه امریکا در امور حقوق بشر، زنان و دختران افغانستان در این خصوص گفتهاست که این اقدام گروه طالبان افغانستان را بیشتر به انزوا خواهد برد.
او در تویترش نوشت: “ممنوعیت گروه طالبان بر آرایشگاهها حذف مکان مهم دیگری است برای کار زنانی که برای تامین معیشت خانوادههای خود تلاش میکنند. این ممنوعیت، یکی از معدود پناهگاههای زنان در خارج از خانه را از بین میبرد و کشور را بیشتر به یک مکان بیرحم و به شدت منزویشده در جهان مبدل میسازد”.
اما گروا طالبان از این فیصلهاش به نحوی دفاع کردهاست. محمدصادق عاکف مهاجر، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر گروه طالبان، ناوقت روز پنجشنبه، ۱۵ تیر/سرطان در یک پیام ویدیویی به رسانهها گفت که برخی از فعالیتهای این آرایشگاهها در کنار مشکلات شرعی، هزینهای خدمات انها کمرشکن بود.
هم.چنان دلیل دیگر بستن آرایشگاههای زنان را این سخنگوی نبود جای وضو در این مکانها خواند.
پس از این تصمیم گروه طالبان، برخی از مالکان آرایشگاههای زنان در نشست در کابل بر این فیصله اعتراض کردند و از حکومت طالبان خواستند که آن را لغو کند.
آتینا هاشمی مالک آرایشگاه حنا به گفت که نه تنها به دلیل این ممنوعیت کسب و کار خود را از دست خواهد داد، بلکه به گفتهی هاشمی، علاوه بر او، حدود پنجاه زن بسیار فقیر و نیازمند نیز درآمد خود را از دست خواهند داد.
هاشمی گفت که برای ایجاد آرایشگاه حنا در کابل و مزارشریف حدود ۴۰۰ هزار دالر امریکایی سرمایهگذاری کردهاست.
تا کنون مشخص نیست که چه تعداد زنان از این اقدام گروه طالبان متحمل ضرر اقتصادی میشوند، اما بر اساس آمار اتحادیه آرایشگران زن، حدود ۱۲۰۰ آرایشگاه در سراسر افغانستان ثبت شدهاست که حد اقل در هر کدام این آرایشگاهها سه زن مصروف کار بودند.
گروه طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱ محدودیتهای فزایندهای را بر زنان و دختران این کشور وضع کردند. ممنوعیت کار زنان افغانستان با دفاتر سازمان ملل متحد، محدودیتهای اعمالشدهی طالبان بر کار زنان و دختران افغانستانی در سازمانهای غیردولتی و نهادهای دپلوماتیک، منع آموزش در مکاتب متوسطه و تحصیلات عالی، ممانعت رفتن دختران و زنان افغانستانی به پارکهای عمومی، ورزشگاهها و حمام بخشی از این محدودیتها است.