نویسنده: حمید اسلمی
در دومین سال تسلط گروه طالبان بر افغانستان، حساب منسوب به عبداللطیف نظری، معاون وزارت اقتصاد طالبان، در توییتی از اینکه مراسم محرم امسال با آرامش و امنیت در افغانستان برگزارشده است، اظهار شادمانی کرده و آن را بهنوعی موفقیت طالبان در مدیریت اوضاع کشور دانسته است.
سخنگوی گروه طالبان قبل از محرم امسال هم گفته بود که طالبان مانع عزاداری اهل تشیع افغانستان در محرم و روز عاشورا نخواهند شد. اما در عمل آنچه اتفاق افتاد چیزی نبود که طالبان میخواستند به خورد رسانهها و جهانیان بدهند. در شهرهای افغانستان بهویژه پایتخت نیروهای این گروه محدودیتهای بسیاری برای مراسم عزاداری وضع کرده بودند. مساجد و تکایای مشخصی در کابل از سوی طالبان برای عزاداری مردم تعیینشده و دستور دادهشده بود که برپایی مراسم عزاداری فقط در این مکانها امکانپذیر است. طالبان چندین بار به دستههای عزاداری در کابل حمله کرده و جوانان عزادار را لت و کوب کردند.
خونینترین برخورد با عزاداران در شهر غزنی افغانستان صورت گرفت، جایی که به روایت خبرنگاران و بنگاههای خبری، نیروهای طالبان بهسوی دستهای از عزاداران حمله کرده و مردم را به خاک و خون کشانیدهاند. به علت وجود اختناق و سرکوب رسانهها در افغانستان تا هنوز تعداد دقیق کشتهشدهها و زخمیهای این رویداد مشخص نیست؛ اما تا هنوز حداقل چهار نفر در این تیراندازی کور بر مردم کشتهشده و افراد بسیاری زخمی شدهاند. دو تن از کشتهشدههای حمله بر عزاداران در شهر غزنی دو پسر نوجوان نه و چهاردهسالهاند. یکی از قربانیان ابراهیم ۹ ساله و دیگری غلامعلی ۱۴ ساله تثبیت هویت شدهاند. هویت دیگر قربانیان مشخص نیست. خشونت بیدلیل و تیراندازی بر شهروندانی که در حال انجام مناسک مذهبی خود هستند، هیچ توجیهی ندارد جز اثبات این نکته که افراد طالبان عملاً به جان و زندگی شهروندان افغانستان ارزشی قایل نیستند.
عزاداری در ماه محرم یکی از بارزترین مشخصات مذهب شیعه است که هرساله به مناسبت کشتهشدن حضرت امام حسین نواسه پیامبر اسلام در سراسر جهان از سوی شیعیان برگزار میشود. همانند هر مناسک دینی دیگر، این مراسم هم از زوایای گوناگون میتواند موردنقد و بررسی قرار گیرد. اما در اینکه عزاداری ماه محرم یکی از اولیهترین حقوق مذهبی پیروان مذهب تشیع است. این مراسم همانند دیگر مناسک مذهبی گوناگون در سراسر جهان بههیچوجه تهدید امنیتی یا سیاسی را متوجه دیگران نمیکند. از اینرو، مخالفت با آن و یا محدودکردن آن حتا در مناطق شیعهنشین پایتخت، به معنی ذات حکومت دیکتاتورانه و سرکوبگر طالبان است که هیچگونه آزادیای را در کشور برنمیتابند ولو اینکه این آزادی هیچ تهدیدی را متوجه جامعه و دولت حاکم نکند.
واکنش طالبان در مورد این حادثه معلوم نیست. اما از همین حالا و تلاش این گروه برای آرام بودن وضعیت در کشور، معلوم است که عاملان این جنایت نه مشخصشده و نه هم به مجازات خواهند رسید.
حمله بر یک حرکت مدنی و مناسک مذهبی مردم و کشتار نوجوانان بیگناه و بیپناه نشانهی واضح زیر پا نهادن حقوق اولیهی مردم و لگدمال کردن ارزش جان انسانها است. عزاداری عاشورا یک حرکت مناسکی دینی است که در آن هیچ تهدیدی متوجه مردم و حکومت وجود ندارد، اما مشاهده میشود که سربازان گروه طالبان با قساوت تمام بر مردم بیدفاع حمله کرده و آنها را قتلعام میکنند.
از همه بدتر اینکه سخنگویان این گروه کشتار مردم را بیاهمیت جلوه داده و با گستاخی تمام از برگزاری آرام مراسم محرم در افغانستان سخن میگویند. طالبان تمام تلاش خود را خواهند کرد تا قضیه را ماستمالی کرده و بر این کشتار سرپوش بگذارند. بازهم شاهد خواهیم بود که سخنگویان این گروه از نرمال بودن وضعیت امنیتی و رضایت مردم از سربازان طالبان دم زده و حوادث رویداده را تبلیغات دشمنانشان خواهند نامید. اما غافل از اینکه این کشتارهای بیدلیل و انکار جنایت سربازان این گروه، خود تبدیل به زخم ناسوری شده و همانند آتش زیر خاکستر روزی زبانه خواهد کشید.