راسکRASC: در آستانهی پانزدهم اگست، دومین سال تسلط دوبارهی گروه طالبان بر افغانستان، جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان در فراخوانی، خواستار مبارزه و پیکار مردمی علیه این گروه شدند.
این جنبشهای اعتراضی امروز شنبه ، ۱۴ مرداد/اسد در فراخوان شان گفتهاند که تاریخچهی«سیاه و عملکرد ناروا و ستمگرانهی طالبان» به ویژه سرکوب زنان و خانهنشینکردن آنان نشان میدهد که این گروه «اصلاحناپذیر و مداراستیز» است.
در این فراخوان آمدهاست: «جنبشهای معترض زنان افغانستان، از همه شما مردم خسته از ستم و ظلمت طالبانی تقاضامند است، که همزمان با فرارسیدن دومین سالگرد سلطه سیاهی، در خارج و داخل کشور دوشادوش خواهران تان به خیابانها بیایید؛ تا برای رهایی جمعی مان رزم و پیکار نماییم.»
به باور جنبشهای معترض زنان، ماندگاری سلطهی گروه طالبان منجر به تباهی افغانستان است و تنها راه حل ممکن در شرایط کنونی مبارزه و ایستادگی در برابر این گروه است.
طی دو سال گذشته، در اعتراضاتی که علیه گروه طالبان در داخل افغانستان صورت گرفتهاست، همواره زنان در جادهها راهپیمایی کردهاند و یا هم در مکانهای سربسته به دلیل مسایل امنیتی و ترس از بازداشت همایشهای اعتراضی داشتهاند.
این در حالی است که به دو سالگی تسلط دوبارهی گروه طالبان بر افغانستان ده روز دیگر باقی ماندهاست. طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ میلادی بار دیگر قدرت را در افغانستان به دست گرفتند.
این گروه محدودیتهای شدیدی را بر حق کار و آموزش زنان وضع کردند.
آنان دروازههای مکتبهای متوسطه و لیسه و دانشگاهها را به روی دختران بسته کرده و نیز زنان و دختران را از کار در ادارههای دولتی و سازمانهای غیرحکومتی به شمول دفترهای سازمان ملل متحد منع کردند.
گروه طالبان همچنان «وزارت امور زنان» را منحل کرده و به جای آن «وزارت امر به معروف و نهی از منکر» را ایجاد کردند.
این گروه همچنان بر سیر و سفر زنان بدون محرم، رفتن زنان به تفریحگاهها، حمامهای عمومی، ورزشگاهها و رستورانتها ممنوعیت وضع کرده و نیز آرایشگاههای زنانه را بستهاند.
وضع محدودیتها بر حق آزادی، کار و آموزش دختران و زنان، گروه طالبان را مورد انتقاد گستردهای جهانی قرار دادهاست.
جامعهی بینالمللی همواره تاکید کردهاست که اگر گروه طالبان در پی کسب مشروعیت اند، باید نخست به حقوق بشر به شمول حقوق زنان و اقلیتها احترام گذاشته و نیز حکومت فراگیر را شکل دهند.
با این حال، با سپریشدن حدود دو سال از تسلط گروه طالبان، حکومت این گروه تاکنون از سوی هیچ کشور یا سازمان بینالمللی به رسمیت شناخته نشدهاست.
بیشتر بخوانید:
ایتلاف جنبشهای اعتراضی زنان: گروه طالبان به تعامل و گفتوگو پابند نیستند