خبرگزاری راسک: نزدیک به دو سالگی تسلیمشدن حکومت اشرف غنی به گروه طالبان، زنان میگویند که گروه طالبان در طی این دو سال آزادیهای فردی آنان را نقص کرده و با اعمال محدودیتهای دستوپاگیر، آنان را زیر نظر جامعهی جهانی از اجتماع حذف و به گونهی کامل منزوی کردهاند.
لغو تمامی قوانین حمایتکننده زنان
گروه طالبان پس از رسیدن به قدرت، قانون اساسی و قوانینی که در مورد حقوق زنان در پارلمان پیش کشور تصویب شدهبود، را لغو کرد و بهجای آن قانون اساسی دورهی محمد ظاهر شاه آخرین شاه افغانستان، را به «استثنای مواد متضاد آن با احکام اسلامی» برای یک دورهی موقت نافذ اعلام کردند.
در آن قانون اما دربارهی آزادیهای فردی و رعایت حقوق بشر بهویژه حقوق زنان وضاحتی وجود ندارد.
از معاهدهها و تعهدات بینالمللی نیز خبری نیست و در میانهی این سردرگمی در مورد زنان، گروه طالبان زنان را با فرمانها و دستورها محدود کردهاند.
حجاب اجباری
وزارت «امر به معروف و نهی از منکر» گروه طالبان اعلام کرد که زنان و دختران باید در محضر عام «حجاب» را رعایت کنند و اگر این کار را نکنند، بهجای آنان پدر و یا برادر شان مجازات خواهد شد و همچنان افزودهاند که مجریان زن و مهمانان زن برنامهها در رسانههای تصویری باید حجاب مورد نظر این گروه را رعایت کنند و از ماسک استفاده کنند، تا صورت شان کامل نمایش دادهنشود.
به اساس این دستور گروه طالبان ، مجریان و مهمانان شان مجبور شدند، تا حجاب مورد گروه طالبان را رعایت کنند و با لباس سیاه و ماسک ظاهر شوند.
زهرا جویا، خبرنگار در این مورد میگوید: «طالبان با این سیاست نه تنها حجاب را اجباری کردهاست، بلکه باعث گسترش خشونت خانگی در برابر زنان شدهاند.»
منع صدای زنان هنرمند
با روی کارآمدن دوبارهی گروه طالبان در افغانستان، ترانهها و آهنگهای سرودهشدهی هنرمندان زن کنار گذاشتهشد. اکنون از هیچ رسانهی کشور، ترانهی با صدای زن شنیده نمیشود.
تلاش برای حذفکردن و خاموشساختن زنان در اینجا خلاصه نمیشود. گروه طالبان از تلویزیونها خواستهاند که از نشر سریالهایی با هنرپیشههای زن خودداری کنند.
این گروه حتا در چندین استان، نشر برنامههای رادیویی با صدای زن را ممنوع اعلام کردهاند.
منع سفر
به امر «ورازت امر به معروف و نهی از منکر» گروه طالبان، زنان حق سفر بدون محرم شرعی طی مسافت ۷۲ کیلومتر ندارند.
دستوری که هزاران زن بیسرپرست و هزاران دختر دانشجو را با شرایط دشوار مواجه کردهاست.
بسیاری از دختران دانشجو میگویند که گروه طالبان با وضع این قانون در واقع حق دریافت آموزش بهتر را از آنان گرفتهاند.
الزامیت محرم در مسافرت سبب ازدواجهای اجباری و مانع تحصیل هزاران دختر شدهاست.
یکی از این دانشجویان میگوید: «هزاران زن در طی سالهای گذشته و در نتیجهی همین جهادی که طالبان به راه انداخته بودند، مردان شان را از دست دادهاند که نانآوران خانوادههایشاناند. اکنون آنان محرم ندارند و با این محدودیت حق کار را نیز ندارند.»
ممنوعیت ورزش دختران
احمدالله واثق، عضو کمیتهی فرهنگی گروه طالبان در صحبت با رسانهها گفتهبود که ورزشکردن برای زنان لازم و ضروری نیست و از همین رو گروه طالبان فعالیت تمام مکانهای ورزشی زنان در کابل و استانها دیگر را متوقف اعلام کردهاند.
ممنوعیت ورزش برای دختران حتا فعالیت ورزشی زنان افغانستان را در بیرون از کشور نیز متاثر ساختهاست. دختران ورزشکار که اکنون در افغانستان به سر میبرند، بهدلیل ممانعت گروه طالبان، حق اشتراک در فعالیتهای ورزشی بیرونمرزی را نیز ندارند.
ممنوعیت کار زنان در دفترهای دولتی و خصوصی
پس از به قدرت رسیدن گروه طالبان حق کار زنان در دفترهای دولتی، نهادهای خصوصی، وزارت خانهها گرفتهشد و جای شان برای مردان دادهشد. گروه طالبان زنان را محکوم به حبس در خانهها کردند.
بستن مکتبها و دانشگاهها
با فروپاشی حکومت پیشین به دست گروه طالبان، مکتبها بهروی دختران بالاتر از صنف ششم بسته شدند و دانشگاه های خصوصی و دولتی هم بر روی دختران بسته شد.
با آن که سخنگویان گروه طالبان بارها در مورد بازشدن مکتبها بهروی دختران، به مردم از طریق رسانهها نوید داده و گفتهاند که بهزودی مکتبها باز میشوند؛ اما با گذشت نزدیک به دو سال همچنان مکتبها بهروی دانشآموزان دختر بستهاند.
طبق آمار، بهدلیل بستهماندن مکتبها ۱.۲ میلیون دختر دانشآموز از آموزش محروم شدهاند.
به نظر میرسد که گروه طالبان در صدد محو کلی و به انزوا کشانیدن زنان از اجتماع اند و میخواهند جامعه تک جنستیی تشکیل دهند.