خبرگزاری راسک: شماری از باشندگان استان قندز در شمال شرق کشور از کمبود آب آشامیدنی صحی شکایت کرده و از سازمانهای ملی و بینالمللی خواستار رسیدگی به این معضل اجتماعی شدند.
این باشندگان میگویند که اکثریت ساحات این استان دسترسی کامل به آب آشامیدنی صحی ندارند و از آبهای غیر صحی که در محلات وجود دارد، استفاده میکنند.
آنان ادامه دادند که استفاده از آبهای غیر صحی سبب شدهاست که برخی از باشندگان محل دچار بیماریهای فصلی شوند و این موضوع نگرانیهای جدی را به میان آوردهاست.
باشندگان استان قندز میگویند:« مردم به دلیل کمبود آب آشامیدنی صحی دچار بیماری شدهاند.»
گلخان یکی از باشندگان شهرستان دشت ارچی قندز گفت:« مردم ما از سالهای زیاد به اینطرف از آبهای روان محل استفاده میکنند که این آب صحی نبوده و برای صحت مضر است.»
وی به برخی از بیماریهای افراد در این شهرستان اشاره کرده، میگوید یکی از دلایل که بیشتر مردم بیمار میشوند، استفاده از آب غیرصحی در این شهرستان میباشد.
جمعهخان یکی دیگر از باشندگان استان قندز همچنان از کمبود آب آشامیدنی صحی در این استان شکایت کرده و میگوید که باید به وضعیت این مردم رسیدگی شود.
باشندگان قندز از سازمانهای ملی و بینالمللی میخواهند که برنامهها و پروژههای زیربنایی را که برای فراهمسازی آب آشامیدنی کار میکنند در این استان تطبیق نمایند.
علاوه بر این دو باشندهی قندز، تعدادی زیادی دیگر از باشندگان این استان نیز استند که میگویند که یگانه آرزوی مردم دسترسی به آب آشامیدنی صحی است.
آنان به این باوراند که اگر آب آشامیدنی صحی برای باشندگان محل فراهم نشود، بیماریهای بیشتر صحت و سلامت مردم را تهدید میکند که مردم از آن نگران استند.
در همین حال، با شدتگرفتن نگرانیها باشندگان این استان از کمبود آب آشامیدنی صحی، قرار است، یک موسسه بنام (صندوق امانی بشردوستانه افغانستان) یک شبکهی آبرسانی آشامیدنی صحی را در این استان ایجاد شد.
براساس اطلاعات منابع؛ این پروژه در روستای وکیل عبدالقیوم در شهرستان دشت ارچی استان قندز با هزینهی یکصدو نود و یک هزار دالر آمریکایی عملی میگردد.
گفتنیست که کار این پروژه آغاز شده است و تا شش ماه آینده تکمیل خواهد شد که از مفاد آن بیش از صد خانواده در شهرستان دشت ارچی آب آشامیدنی صحی استفاده خواهند کرد.
یک استاد دانشگاه قندز گفت:« به برنامههای گروه طالبان برای فراهمسازی آب آشامیدنی صحی باور ندارد.»
باشندگان این شهرستان هر چند از آغاز کار این پروژه استقبال میکنند اما تاکید کردند که تطبیق این پروژه مشکلات کمی از مردم را از بابت آب آشامیدنی صحی مرفوع میسازد.
آنان میگویند که باید پروژههای زیادی نه تنها در شهرستان دشت ارچی بلکه در سایر شهرستانها و روستاهای استان قندز برای فراهمسازی آب آشامیدنی بهداشتی عملی گردد.
از سوی هم احمد جاوید احمدی یکی از استادان دانشگاه قندز که در بیرون از کشور در تبعید به سر میبرد به خبرگزاری راسک میگوید که کمبود آب آشامیدنی بهداشتی از سالهای گذشته به اینطرف در این استان وجود داشتهاست.
به عقیدهی آقای احمدی؛ بیشتر مردم در روستاها بهگونهی سنتی از آبهای روان استفاده میکنند اما نیاز است که بودجههای مشخص را برای فراهمسازی آب آشامیدنی صحی در این استان اختصاص داده شود.
هر چندی وی به برنامههای گروه طالبان در راستای زیربنایی بهویژه آب آشامیدنی باورمند نیست اما تاکید کرد که باید سازمانهای کمککننده در این بخش اقدامات لازم را انجام دهد.
این استاد دانشگاه معتقد است که اگر پروژههای زیربنایی در بخش آب آشامیدنی صحی عملی گردد از یکطرف سهولت به مردم ایجاد میشود و از طرف دیگر افرادی کمتری به بیماری مواجه خواهند شد.
این در حالیست که نه تنها استان قندز بلکه سایر استانهای همجوار آن، از کمبود آب آشامیدنی بهداشتی شکایت کرده و یکی از معضلهای اساسی در محلات خواندهاند.
باوجودیکه صدای شکایتهای مردم از این مشکل در محلات بلند شدهاست اما براساس برنامههای طالبان؛ دیده میشود که این گروه در بخش فراهمسازی آب آشامیدنی صحی برنامهی ندارد.