خبرگزاری راسک: پس از وضع محدودیتها و ممنوعیتهای فزاینده برای زنان در عرصههای گوناگون، اکنون گروه طالبان ممنوعیت جدید را بر زنان در شهرمزارشریف مرکز استان بلخ در شمال کشور وضع کردند.
شماری از باشندگان و فعالان حقوق زن در استان بلخ تایید کردند که گروه طالبان حضور زنان را در روضهی مبارک شهرمزارشریف منع کرده و زنان نمیتوانند که در این زیارتگاه بروند.
روضهی مبارک منسوب به قدمگاه حضرت علی (عرض) در شهرمزارشریف یکی از امکان عمومی برای زیارت و تفریح محسوب میشود که روزانه میزبان هزاران نفر است.
به تازگی منابع محلی در استان بلخ میگویند که گروه طالبان حضور زنان را در این مکان عمومی منع کرده و به سربازان طالبان که در دروازههای آن وظیفه اجرا میکنند دستور دادند که به زنان اجازهی ورود ندهند.
روضهی مبارک در چهار طرف خود دروازههای بزرگ ورودی دارد که مردم بهگونهی عادی از درها وارد میشوند اما به گفتهی منابع زنان دیگر حق ندارند که از هیچ یک از این درها وارد شوند.
براساس اطلاعات؛ گروه طالبان هشدار جدی به آمریت حوزه امنیتی طالبان برای روضه مبارک صادر کرده که به هیچگونه برای زنان اجازه ندهند که وارد صحن روضهی مبارک شوند.
باشندگان و فعالان حقوق زن در استان بلخ با تایید به ممنوعیت زنان از حضور در این مکان مذهبی و تفریحی میگویند که سربازان طالبان در درهای ورودی با زنان خشن رفتار میکنند.
آنان تاکید کردند که سربازان طالبان در مقابل درهای ورودی روضهی مبارک حضور دارند و زنان که میخواهند وارد شوند، حتا با شلاق و میل تفنگ مانع ورود این قشر به روضه میشوند.
محمد علی یکی از باشندگان شهرمزارشریف که میگوید با خانوادهاش میخواست به روضهی مبارک برود، محافظان طالبان در درهای ورودی همسر و دختر اش را اجازه ندادند که به صحن روضه وارد شوند.
وی که در اعتراض به این محدودیت خودش نیز به روضهی مبارک نرفتهاست، گفت:« من چند روز پیش به روضه رفتم خانم و دخترم را نگذاشتن که بروند، من هم به حمایت از آنان داخل روضه نرفتم.»
خالده یکی از بانوان در شهرمزارشریف با محکومیت این تصمیم طالبان میگوید که طالبان هر قدر موانع در برابر زنان خلق کنند باز هم زنان را خاموش ساخته نمیتوانند و این قشر صدا بلند میکنند.
این بانوی جوان به بازداشت، شکنجه و لتوکوب زنان اشاره کرده، خطاب به طالبان گفت:« شواهد نشان داده که هر قدر بالای زنان ظلموستم کنید، همانقدر زنان توانا و سخت جان خواهد شد و در برابر استبداد شما ایستادگی و مبارزه خواهند کرد.»
ممانعت از حضور زنان در روضهی مبارک واکنشهای استادان و فعالان حقوق زن را در پی داشته و آنان این اقدام گروه طالبان را غیر انسانی و غیر اخلاقی عنوان کردهاند.
پروانه (نام مستعار) یکی از فعالان حقوق زن و استاد پیشین دانشگاه در بلخ میگوید که طالبان با این کار شان یکبار دیگر ثابت ساختند که از زنان افغانستانی هراس و ترس دارند.
وی از عملکردهای گروه طالبان به شدت انتقاد کرده، گفت:« طالبان دیگر هیچ برنامهی ندارند و تنها هر روز به این فکر میکنند که چگونه محدودیت و ممانعت را برای زنان بوجود بیاورند.»
این فعال حقوق زن که حالا شغلاش را نیز از دست داده و خانهنشیناست، میگوید که در تمام عرصهها حضور زنان منع شده که این به معنی حذف واقعی زنان از اجتماع میباشد.
موصوف هر چند که سالهای زیاد در دانشگاه نیز تدریس کردهاست، تاکید میکند که کارنامههای طالبان به وضوح نشان میدهد که این یک نظام استبدادی، ظالم و تاریکاست.
این استاد دانشگاه ممنوعیت زنان در روضهی مبارک را یکی از کارهای غیر انسانی و بشری طالبان خوانده گفت:« یکی از مولفههای که حکومت زور دوام پیدا نمیکند، ایجاد این گونه محدودیتها و ممانعتها برای اتباع آن کشور است که مطمیناً حکومت گروه طالبان همچنان ادامه نخواهد یافت.»
گفتنیست که پیش از این نیز به گونهی نوبتی برای زنان اجازه داده میشد که هفتهی چند روز وارد روضهی مبارک شوند و برنامههای زیارتی و یا هم مذهبی شان را در این مکان مقدس انجام دهند.
اما به تازگی طالبان تصمیم گرفتهاند که زنان دیگر نمیتوانند وارد صحن روضهی مبارک شوند که این کار بدبینیها را در میان مردم نسبت به این گروه افزایش دادهاست.
براساس گفتههای باشندگان استان بلخ این ممانعت و سایر محدودیتها و ممنوعیتهای طالبان بر زنان تاثیرات منفی را بالای روح و روان زنان و تمام مردم و خانوادهها در افغانستان گذاشتهاست و مردم از این گروه به شدت دلسرد و متنفر شدهاند.