خبرگزاری راسک: پس از گذشت بیشتر از ۷۰۰ روز از منع آموزش دختران افغانستانی توسط گروه طالبان، معیین وزارت اطلاعات و فرهنگ اینگروه میگوید، برای منع آموزش دختران افغانستانی دلیل داریم اما به مردم نمیگوییم.
با آنکه بیشتر از ۷۰۰ روز از منع آموزش دختران توسط گروه طالبان در افغانستان میگذرد، تا حال اینگروه نه دلیل اسلامی و قانعکننده برای ممنوعیت آموزش و تحصیل دختران ارایه کرده توانستهاند و نه هم اصلاحاتی را که به گفتهی آنها در نصاب آموزشی دانشگاهها و مکاتب نیاز بود آورده توانستهاند.
در بیشتر از دو سال، ممنوعیت وضعشده بر آموزش دختران افغانستانی توسط گروه طالبان، عالمان کشورهای اسلامی بارها با راهاندازی نشستها از اینگروه خواستهاند، که با اعمال افراطی و سیاسی شان دین اسلام را بد نام نسازند و به دختران افغانستانی اجازه دهند تا آنان آموزش و تحصیل کنند.
از سوی دیگر رهبران گروه طالبان در دو سال گذشته، با الفاظ متناقض و مبهم از محدودیتهای وضعشده بر آموزش و تحصیل دختران افغانستانی سخنگفته و هیچ کدام از آنها دلیل اصلی بستن مکاتب و دانشگاهها را توضیح ندادهاند.
در تازهترین مورد یونس راشد، معین وزارت اطلاعات و فرهنگ گروه طالبان گفتهاست که هنوز شرایط شرعی آموزش زنان و دختران در افغانستان فراهم نیست، او همچنان گفتهاست: «برای بستن مکاتب دختران دلیل داریم که به مردم نمیگوییم.»
این مقام گروه طالبان، سهشنبه ۷ شهریور/ سنبله، در میان دانشجویان دانشگاه پکتیا صحبت کرده و گفتهاست که دانشجویان بارها در بارهی بستهماندن مکاتب و دانشگاهها از او سوال کردهاند و او در جواب تاکید کرده که گروه طالبان مایل نیستند به طور صریح در مورد دلایل بستهماندن مکاتب صحبت کنند.
آقای راشد، دربارهی سخنان خود توضیح ندادهاست، که چرا مقامات گروه طالبان از تشریح دیدگاههای خود در بارهی آموزش دختران افغانستانی طفره میروند.
پیش از این، وزیر تحصیلات عالی گروه طالبان دلیل بستهشدن دانشگاهها بهروی دختران را عدم رعایت پوشش درست و تفکیک جنسیتی عنوان کرده بود.
در همین حال ملا عبدالجبار، مشاور وزارت تحصیلات عالی گروه طالبان بتاریخ ۲۱ مرداد/ اسد، در صحبت با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت است که دانشگاهها آمادهی پذیریش مجدد دختران هستند اما رهبر اینگروه به آنان اجازه نمیدهند.
این مقام وزارت تحصیلات عالی گروه طالبان از اختلافات جدی در میان رهبران این گروه بر سر آموزش دختران افغانستانی همچنان پرده برداشته و گفتهاست :«همهی رهبران ما طرفدار آغاز مجدد آموزش دختران هستند، حتا وزرای ما طرفدار این موضوع هستند.» اما به گفتهی او ملا هبتالله این اجازه را نمیدهد.
در همین حال عباس استانکزی، معین سیاسی وزارت خارجهی گروه طالبان، در همایشی در مورد زنان با انتقاد از ملاهبتالله، گفته بود که بر حاکمان و حکومت اسلامی واجب است که زمینهی آموزش زنان را فراهم کنند.
عبدالباقی حقانی، رییس ادارهی امتحانات گروه طالبان نیز در این همایش گفته بود که آموزش علم بر همه واجب است، او در ادامه تاکید کردهاست که «ما در عرصهی علمی نسبت به جهان عقب ماندهایم.»
اظهارات مبهم، متناقض و فریبندهی مقامات گروه طالبان در مورد آموزش و تحصیل دختران افغانستانی در دو سال گذشته هیچ تغییری را در این عرصه بوجود نیاورده و تنها این اظهارات داستانسراییهای عوام فریبانه بوده که منجر به امیدواری کاذبانهی مردم افغانستان خصوصا دختران شده، اما هیچ پیامد مثبت نداشتهاست.
قبل از این خبرگزاری راسک، در یک گزارش تحقیقی، به اطلاعاتی دست یافته بود که نشان میداد شماری از مقامات گروه طالبان به شمول سراج حقانی، رهبر شبکهی حقانی، دختران شان را برای آموزش به دانشگاههای خارج از افغانستان، عمدتا پاکستان فرستاده و دختران این مقامات در دانشگاههای پاکستان در رشتههای علوم عصری تحصیل نموده و دختران شمار دیگری از این مقامات به شمول وزیر صحت عامه از دانشگاههای کشورهای خارجی سند فراغت دریافت کردهاند.
محبالله رحیمی جامعه شناس و استاد دانشگاه، اظهارات متناقض رهبران گروه طالبان در مورد تحصیل و آموزش دختران افغانستانی را نشانی از نبود ارادهی خودی در میان رهبری اینگروه دانسته و گفتهاست، رهبران گروه طالبان اصلا نمیدانند که این کارکرد غیر اسلامی و غیر اخلاقی شان را چگونه توجیه نموده و مردم را قناعت بدهند، از همین رو در دو سال گذشته هیچ دلیل موجه و همآهنگ در این راستا از سوی مقامات اینگروه ارایه نشدهاست.
به باور این استاد دانشگاه: «دختران افغانستانی گِرو سیاستهای افراطی، قومی و انحصاری گروه طالبان شدهاند، زیرا ممنوعیت دختران از آموزش و تحصیل نه دلیل اسلامی دارد، نه دلیل وجدانی، تنها بحث سیاسی دارد.»
هرچند این استاد دانشگاه حاکمیت فرهنگ دانشستیزی برای دختران در فرهنگ قبیلهی پشتون را بخشی از عوامل وضع این محدودیتها میداند، اما گفتهاست، گروه طالبان با معامله بر سر آموزش و تحصیل دختران افغانستانی ضرر هنگفت و جبرانناپذیر را برای نسلهای بعدی افغانستان وارد میکنند.
افغانستان تنها کشوری در جهان است که دو سال میشود، گروه طالبان بنام اسلام و شریعت، جلو آموزش و تحصیل دختران را گرفته و آنان را از آموختن علم در مکاتب و دانشگاهها منع کردهاند.