خبرگزاری راسک: شماری از باشندگان بومی استان فاریاب در شمال کشور تایید میکنند کوچیهای که با جنگافزارهای پیشرفته مجهزاند و حمایت طالبان را نیز با خود دارند، تلاش دارند که زمینها و چراگاههای مردم را در مربوطات این استان به زور و قدرت غصب کنند.
پس از به قدرترسیدن گروه طالبان در افغانستان زمینه برای حضور و عرض اندام پررنگ کوچیها که همتبار طالباناند، فراهمشده و در برخی از استانهای کشور دست به آزار و اذیت مردم زده و میخواهند که با پشتیبانی طالبان به مردم دهشت و وحشت خلق کنند.
کوچیها که زندگی عادی و پایدار ندارند و به گونهی موقتی در هر محل به زندگی شان ادامه میدهند، اکنون آنان به بخشهای از استان فاریاب مسکنگزین شده و زمینه را برای غصب زمینها و چراگاههای دایمی باشندگان و ساکنان بومی فراهم میکنند.
بیشتر کوچیها در (منطقهی جنگل شهرستان دولتآباد، منطقهی خواجه موسی شهرستان پشتونکوت، اطراف شهرستان قرمقول، دشت آستانه بابا شهرستان شیرین تگاب و دشت لقمان شهرستان خواجه سبزپوش) استان فاریاب مسکنگزین شده و این ساحات را در کنترول گرفتهاند.
براساس اطلاعات منابع از استان فاریاب تعداد خانوادهها و یا خیمههای آنان بین ۳۰ الی ۵۰ خیمه در هر محل میرسد که هر خانوادهی آنان بین ۱۰تا ۱۵ نفر عضو دارند که اکثریت آنان با جنگافزارهای سبک و سنگین پیشرفته مجهز میباشند.
ساکنان و باشندگان استان فاریاب میگویند کوچیهای که در این ساحات چادرها (خیمههای) شان را برپا کردهاند از ساحات اساسی و چراگاههای مردم به حساب میآید که حالا در کنترول کوچیها بوده و ساکنان بومی این محلات به آن دسترسی ندارند.
آنان تاکید کردهاند نه تنها که کوچیها این مناطق را به زور و قدرت جنگافزار و با پشتیبانی طالبان بدست گرفتهاند بلکه تلاش میکنند سایر ساحات که از مردم اند، را نیز غصب کرده و کنترول آن را بدست بیگیرند که این امر باعث افزایش نگرانی باشندگان محل شده است.
ساکنان بومی شهرستانهای استان فاریاب که هم اکنون میزبان کوچیها که همتبار طالبان و پشتون استند، با شکایت از این وضعیت گفتاند که اکثریت این کوچیها زبان پارسی و یا هم اوزبیکی محلی را بلد نیستند و تنها به زبان پشتون و گاهی هم به زبان که فهمیده نمیشود، حرف میزنند.
بای مراد یکی از باشندگان شهرستان شیرین تگاب استان فاریاب که از حضور کوچیها در محل شان به تنگ آمدهاست، گفت: «کوچیها در دشت آستانه بابا آمده و خیمه زدهاند و چراگاههای ما مردم را غصب کرده و نمیگذارند که ما طرف این دشت عبور و مرور کنیم.»
وی به برخی از درگیرهای مردم محل با کوچیها در چند ماه گذشته نیز اشاره کرده، میگوید هنگامی که مردم محل طرف دشت آستانه بابا میروند کوچیهای که مرد و زن مسلح هستند، بالای مردم شلیک میکنند و مانع آنان میشوند که به ساحه بروند.
یکی از فعالان فرهنگی و مدنی استان فاریاب که باشندهی اصلی شهرستان شیرین تگاب است به خبرگزاری راسک گفت:«چندینبار مردم با کوچیها درگیر شدهاند و حتا پنج و شش نفر از باشندگان محل مجروح هم شده اما طالبان از کوچیها همواره حمایت و پشتیبانی میکند.»
این فعال فرهنگی که نمیخواهد به دلایل امنیتی از وی در گزارش نام برده شود، میگوید از اینکه طالبان با کوچیها پیوندهای قومی، زبانی و تباری دارند، از آنان در هر گونه شرایط پشتیبانی کرده و حتا جنگافزارها را نیز این گروه در اختیار کوچیها قرار دادهاند.
بیشتر ساکنان محلی و بومی شهرستانهای استان فاریاب که کوچیها در آنجا جابجا شدهاند، اوزبیکتبار هستند و به زبان اوزبیکی که یکی از زبانهای رسمی کشور است، صحبت میکنند اما هیچ یکی از کوچیها نمیتوانند به زبان اوزبیکی صحبت کنند و آنان تنها زبان پشتو را میدانند.»
شجاع الدین ترکستانی یکی دیگر از باشندگان شهرستان خواجه سبزپوش استان فاریاب که در تبعید در بیرون از کشور به سر میبرد به خبرگزاری راسک گفت: «من که با دوستانم صحبت کردهام از حضور کوچیها به شدت نگران هستند و آنان حتا جان مردم را تهدید میکنند.»
آقای ترکستانی که در ترکیه به سر میبرد، میگوید که کوچیها در کنار اینکه در محلات چراگاههای دایمی مردم را غصب کردهاند، گزارشها میرسانند که آنان در تلاشاند تا به گونهی دایمی در آن محلات سکونت کنند و برای شان خانهآباد کنند.
وی این تصمیم کوچیها را به باشندگان محل یک تهدید عنوان کرده، تاکید کردند که اگر کوچیها با حمایت طالبان در این محلات زندگی دایمی پیدا کنند، نه تنها که چراگاههای مردم را غصب کردهاند بلکه آهسته آهسته خانهها و زمینهای اصلی مردم را نیز به زودی غصب خواهند کرد.
محمد بابر اورتاق باشندهی شهرستان پشتونکوت استان فاریاب نیز از جابهجایی کوچیها در بخشهای از این استان ابراز نگرانی کرده، میگوید که اینها در کنار اینکه محلات را غصب کرده و خیمه زدهاند، هر از گاهی به مردم محل نیز مزاحمت ایجاد میکنند.
از سوی هم یک استاد دانشگاه در استان فاریاب که به دلایل حساسیت موضوع نمیخواهد از وی نام برده شود، به خبرگزاری راسک میگوید یکی از اهداف استراتیژیک طالبان همین است که در ساحات پارسی زبانان؛ پشتونها و کوچیها جابهجا شده و زندگی کنند.
این استان دانشگاه به این باور است که همتباری کوچیها با طالبان سبب شدهاست تا حاکمان فعلی افغانستان از کوچیها به عنوان یکی از اهداف استراتیژیک شان استفاده کرده و آنان را در استانهای شمال که غیر پشتون زبان هستند، جابهجا کرده و مسکنگزین دایمی بسازند.
وی ادامه داده که طالبان از یک طرف با این کار شان میخواهند به اهداف سیاسی شان برسند و در میان سایر اقوام مانند (تاجیک، اوزبیک و هزاره) نفوس پیدا کنند و از طرف دیگر ساحات اساسی جغرافیایی را در کنترول و تصرف شان داشته باشند.
گفتنیست که کوچیها نه تنها در استان فاریاب بلکه در سایر استانهای که بیشتر غیر پشتون زندگی میکنند، توسط گروه طالبان جابهجا شده و ساحات مختلف و استراتیژیک را در کنترول شان قرار داده تا در اوقات مشخص از آنان به نفع طالبان کار گرفته شود.