خبرگزاری راسک: در ادامهی خواستها برای تامین حقوق زنان و دختران افغانستان، سازمان عفو بینالملل بار دیگر خواستار پاسخگو قراردادن گروه طالبان در پیوند به ممنوعیت آموزش و تحصیل زنان و دختران شدهاست.
این سازمان در شبکه ایکس نوشته که آینده و رویاهای دختران افغانستانی در خطر است و پس از دو سال از ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، تا هنوز هیچ تغییری در وضعیت نیامدهاست.
این درحالیست که ۷۲۵ روز از بستهشدن دروازههای مکتبها به روی دختران بالاتر از صنف ششم میگذرد و از اواخر دسامبر ۲۰۲۲ میلادی بدین سو دروازههای دانشگاهها هم به روی آنان بسته شدهاست.
راشده فایق، دانشجوی یکی از دانشگاههای کشور میگوید: «ما دختران با تبعیض جنسیتی به گونهی افراطی مواجه هستیم،… آنها [گروه طالبان] زنان را از کار، تحصیل، فعالیتهای اجتماعی و سیاسی منع کردند و حتا به شخصیترین مسایل زیبایی و آرایش زنان دخالت میکنند.»
نازنین، دانشآموز مکتب میگوید: «امیدوار هستم که جامعهی جهانی همکاری کند تا سرنوشت دختران هم مشخص شود، بازشدن مکتبها آروزی تمام دختران است. چون از بیسرنوشتی به بیماریها روحی دچار شدند. امیدوارم هر چه زودتر به درسهای مان برگردیم.»
این درحالی است که ندامحمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی گروه طالبان در سفر اخیرش به استانهای شمالی افغانستان گفتهاست که گروه طالبان مجبور به عملکردن به خواستهای دیگران در پیوند به حقوق زنان و دختران نیست.
او گفتهاست که در چهار حالت دیگران از این گروه میتوانند بخواهند که به زنان حق تحصیل و حق رفتن به تفریحگاهها را بدهند: «اگر بگوییم مشاور ما شوند، میتوانند برای مان مشوره بدهند که دانشگاهها، مکتبها و پارکها را به روی زنان باز کنید؛ دوم اگر آنها حاکم باشند و یا آنها ما را اکمالات کنند، چرا که هر آن که نان دهد فرمان دهد؛ و چهارم این که از طریق زور بر ما حاکم شوند که این فرمان را انجام بدهید در غیر آن کشته میشوید.»
او میگوید که کسانی که خواهان تامین حق تحصیل و آموزش و دیگر حقوق زنان هستند، هیچ یک از این چهار شرط را بر گروه طالبان ندارند.
این درحالی است که سازمان ملل متحد جمعه شب میزبان نشستی «مبارزه با آپارتاید جنستی: وضعیت زنان و دختران در افغانستان» بود.