خبرگزاری راسک: در پی راهافتادن کارزاری برای به رسمیتشناختن نسلکشی هزارهها در سالهای ۱۸۹۳-۱۸۹۲ میلادی، «حزب کنگره ملی افغانستان» به رهبری لطیف پدرام حمایت رسمی خود را از این کارزار اعلام کرد.
این حزب در اعلامیهای گفت که در حکومت عبدالرحمان، امیر وقت افغانستان ۴۰۰ هزار خانواده هزاره قتل عام شدند.
لطیف پدرام، رهبر «حزب کنگره ملی افغانستان» روز دوشنبه، ۳ مهر/میزان اعلامیه رسمی حزبش را در شبکهی اجتماعی ایکس پخش کرد.
براساس این اعلامیه، روز ۲۵ سپتامبر [۱۸۹۲] آغاز کشتار «هزاران هزار» فرد هزاره به دستور امیر عبدالرحمان است.
حزب کنگره ملی افغانستان، عبدالرحمان خان را «امیر خونآشام» نامیده و نوشتهاست که بر اثر لشکرکشی او به ارزگان «به گواهی سراجالتواریخ، ۴۰۰ هزار خانواده هزاره بیرحمانه قتلعام شدند، ملک و مال آنها تاراج و سرزمینهای شان به قبایل پشتون توزیع شد.»
به اساس این اعلامیه، در پی این لشکرکشی بسیاری از زنان، دختران و جوانان هزاره در بازارهای بردهفروشی در کابل، قندز، قندهار و کویته به «فروش رسیدند.»
در سالهای اخیر کارزاری برای به رسمیتشناختن روز ۲۵ سپتامبر ۱۸۹۲ میلادی؛ روز صدور دستور حمله گسترده به هزارهستان به عنوان روز یادبود از نسلکشی هزارهها به راه افتادهاست. این کارزار امسال در آستانهی ۲۵ سپتامبر بار دیگر در شبکههای اجتماعی پررنگ شدهاست.
شماری از فعالان هزاره در این کارزار درخواست کردهاند که روز ۲۵ سپتامبر، تاریخ صدور دستور حمله به هزارهستان که منجر به کشتار گسترده هزارهها شد، به عنوان سالروز آغاز نسلکشی هزارهها در سطح بینالمللی به رسمیت شناختهشود.
در سالهای اخیر شماری از نهادهای بینالمللی هم به این موضوع توجه کردهاند. از جمله موزیم یادبود هلوکاست، که مقرش در واشنگتن، پایتخت امریکا است؛ در اعلامیهای در ۲۳ آگست سال گذشته نوشت که هزارهها برای مدت درازی در معرض تبعیض و حتی «نسلکشی» بودهاند.
یک پژوهش که در پایگاه اطلاعرسانی وابسته به آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد نشر شدهاست، نشان میدهد که افغانستان در سال ۱۸۹۳ میلادی نیمی از جمعیت هزاره خود را از دست داد.
به اساس معلومات کتاب سراجالتواریخ نوشته فیضمحمد کاتب، در آن سالها ضمن کشتار گسترده هزارهها به عنوان «یاغی»، شمار زیادی خانوارهای این قوم مجبور به کوچ شدند و در شبهقاره هند، ایران و آسیای مرکزی آواره شدند و دیگر هرگز برنگشتند.
همچنین گزارشهایی از گرمشدن بازارهای بردهفروشی در داخل افغانستان و برخی از شهرهای هند-بریتانیایی با بردگان هزاره در آن زمان منتشر شدهاست.
بخشی از رویدادهای حمله عبدالرحمان به مناطق هزارهنشین در کتاب سراجالتواریخ نوشته فیضمحمد کاتب، وقایعنگار رسمی دربار عبدالرحمان خان و جانشین او حبیبالله خان ثبت شده و به تایید حبیبالله خان چاپ شدهاست.