خبرگزاری راسک: گروه طالبان با ایجاد ۱۴هزار مدرسهی دینی در چندین استان کشور ساختمان مکتبهای ابتدایی، متوسطه و تربیت معلم را بهمدارس دینی تبدیل کرده که ۹۴۰هزار تن از پسران و دختران مصروف آموزش در این مدارس دینی هستند. اخیراً بازرس ویژهی ایالات متحدهی آمریکا برای بازسازی افغانستان اعلام کردهاست که حدود یکهزار مدرسهی دینی جدید نیز در وزارت حج و اوقاف گروه طالبان ثبت شدهاست.
در گزارش سیگار همچنان گفته شدهاست که گروه طالبان مکاتب دولتی را بهمدرسهی دینی تماموقت تبدیل کرده و از بودجهی دولتی و کمکها این مدارس را حمایت میکنند. بربنیاد گزارش سیگار، گروه طالبان در چندین استان کشور ساختمانها و تاسیسات تربیت معلم، مکاتب ابتدایی و متوسطه را بهمدرسهی دینی تبدیل کرده و فرایند جذب معلم را نیز برای این مدارس آغاز کردهاند.
پیش از این وزارت معارف گروه طالبان اعلام کرده بود که در دو سال گذشته ۱۴هزار مدرسهی دینی در چارچوب وزارت معارف این گروه ثبتشده و دوصد میلیون روپیهی کابلی، پول رایج در افغانستان را بهاین مدارس کمک کردهاند. بر اساس آمارهای رسمی وزارت معارف گروه طالبان شمار مجموعی شاگردان مدارس دینی دولتی و خصوصی تحت ادارهی این گروه به ۹۳۰هزار و ۹۵۰ تن میرسد که از این میان ۹۴هزار و ۶۱۲ تن آنان دختراناند.
در حالیکه گروه طالبان، دختران افغانستانی را در بیشتر از دو سال سلطهیشان از رفتن بهمکتبها منع نموده و دانشگاهها را نیز بر روی آنان بستهاند، اما روند مدرسهسازی بهگونهی بیپیشینه از سوی این گروه در افغانستان جریان دارد.
در همین حال آگاهان امور دینی و شهروندان کشور میگویند گروه طالبان با ایجاد مدارس آموزشی بیشتر، زمینهی گسترش افراطیت را در افکار نسل جوان کشور ترویج نموده و آنان را بهعنوان سربازان مدافع افکارخویش تربیه میکنند. بهگفتهی شهروندان، ترویج تفکرات طالبانی در این مدارس مبتنی بر صدور فتواهای قاطع در زمینهی حق و باطل، جدال و قتل بوده و جوانان را با این اندیشه بهنام اسلام تربیه میکنند که دشمنان گروه طالبان، همه باطل بوده و باید از سوی آنان نابود شوند.
عبدالعلیم ابراهیمخیل یکی از باشندگان شهرستان نجراب استان کاپیسا در صحبت با خبرگزاری راسک گفتهاست، گروه طالبان اخیراً در این استان یک مدرسهی بزرگ دینی ساخته که در آن ۶۰۰ نوجوان را برای آموزش علوم دینی از نقاط مختلف این استان جذب نموده و بهگفتهی او جوانانی که در این مدرسه از چهار ماه بدینسو درس میخوانند بیشتر از مسایل دینی بهجهاد، شهادت و مبارزه علاقهمندشده و افکار آنان توسط ملاهایی خاصیکه از سوی گروه طالبان بهعنوان مُدرس در این نهادها استخدام شدهاند در مسیر جنگ و کشتار سَمت دادهشدهاست.
از سوی دیگر شماری از عالمان دینی با انتقاد از ابزاریساختن اسلام توسط گروه طالبان در مدارس این گروه و تربیهی خشونتبار نسل جوان بهنام دین گفتهاند، دروس مدارس گروه طالبان توام با تهییج، روحیهی جنگآوری و القای رسیدن بهحور و آغوش قصوراست که راه بهدستآوردن حوران جنت، عبادت، تقوا و آرامش در اندیشههای این گروه نه بلکه جهاد، کشتن و کشتهشدناست. بهگفتهی این عالمان دینی، گروه طالبان در مدارس خویش بهنوجوانان همچنان با توسل بهتحریف ارزشهای اسلامی میگویند که با کشتهی بیشتر، حور بیشتر و زنان زیباتر نصیب آنانشده و پیامبر بزرگ اسلام (ص) نیز بیصبرانه ناظر و منتظر آناناست و خداوند نیز لذتی که از قتل مخالفان این گروه میبرد از هیچ عمل صالح و از مجموع خلقت و خلایق خودش نمیبرد.
مولوی عبدالمتین یکی از عالمان دینی در کشور پیرامونِ نصاب آموزشی مدارسِ گروه طالبان بهراسک گفتهاست:«ویژگیهای مدارس دینی گروه طالبان که در این اواخر بهشدت افزایش یافته، سلفیگری و ترویج جزماندیشی طالبانی بوده که راجع بهحقانیت سایرمذاهب اسلامی و درستی آنان بهنوجوانان افکار نادرست ارایه میشود. بهگفتهی این عالم دینی، ملاهای گروه طالبان با استناد بهاحادیث جعلی و روایتهای ساختگی، تفکر جنگجویی و کشتار را در خدمت سیاستهای گروهی خویش قرار داده و با تهییج جنسی نوجوانان و برجستهکردن حور و غلمان و همچنان توصیفات مداوم جنسی بر افکار این طالببچهها مسلط میشوند.
از سوی دیگر، آگاهان سیاسی و استادان دانشگاهها پیامدهای مدرسهسازی و ترویج افراطگرایی سیاسی گروه طالبان بر افکار نوجوانان را که برگرفتهشده از مدرسههای حقانیه و دیوبند پاکستانیاست برای آیندهی کشور بهشدت خطرناک خوانده و گفتهاند، خروجی این مدارس طالبانی در آینده سربازان اعتقادی خطرناک که قدرت بحث و تحمل با مخالفین را نداشته، جنگجویان خودکش و شهادتطلب بیمنطق که در خدمت پروژهی طالبانی بوده و ایجاد لشکر هزاران نفری برای سرکوب و حذف تودههای مخالف ایدیولوژی طالبانی خواهد بود.
نگرانیها از افزایش مدارس دینی با تفکرات طالبانی و تحریف ارزشهای اسلامی در مدارس ایجادشده از سوی گروه طالبان در حالی میان شهروندان و آگاهان کشور بهنگرانی جدی مبدل شدهاست که پیش از این گروه طالبان با نشر پیامی منسوب بهملا هبتالله رهبر مخفی این گروه، از ایجاد مدرسههای بیشتر در کشور خبرداده و گفتهاند در تمامی شهرستانهای افغانستان چندین مدرسهی دینی ایجاد نموده و فرزندان جنگجویان کشتهشدهی این گروه نیز در آنان جذب میشوند.
براساس دستور رهبرمنسوب بهگروه طالبان در هر استان کشور یک باب مدرسهی بزرگ و در هر شهرستان کشور سه تا ۱۰ باب مدرسهی دینی ایجاد میکند. رهبر مخفی گروه طالبان همچنان دستور دادهاست، برای هر فردی که در این مدرسهها درس بخواند، روزانه ۱۵۰روپیهی کابلی، پول رایج در افغانستان اعانه داده میشود. گروه طالبان در حالی پس از سلطه بر افغانستان دست بهمدرسهسازی زدهاند که دروازههای مکتبهای دختران بالاتر از صنف ششم را بر روی آنان بسته نموده و آنان را از رفتن بهدانشگاهها و مراکز آموزشی نیز منع کردهاند.