خبرگزاری راسک: ایالات متحده و سایر کمککنندگان بینالمللی، با وجود اینکه شاهد رویههای تقلبی گروه طالبان هستند، هر دو هفته یکبار حدود ۸۰ میلیون دالر کمک به افغانستان تحت کنترل گروه طالبان تزریق میکنند.
این هجوم نقدی که از طریق سازمانهای غیرانتفاعی و کانالهای دیگر به گونهی فریبکارانه سرازیر میشود، چالش دایمی برای تلاشهایی است که هدف آنها محدود کردن قدرت گروه های تروریستی خوانده شدهاست.
براساس آخرین گزارش بازرس ویژه برای بازسازی افغانستان (سیگار)، سازمان مللمتحد هر ۱۰ تا ۱۴ روز یک بار محمولههای نقدی را به افغانستان ارسال میکند تا از سقوط ارزش پول افغانستانی به دست گروه طالبان محافظت کند.
با این وجود، یافتههای سیگار نشان میدهد که نفوذ این گروه تروریستی بر فعالیتهای سازمان ملل و سازمانهای غیر دولتی در طول سال ۲۰۲۳ افزایش یافتهاست. دخالت آنها شامل دستگیری امدادگران و تقاضای اجباری برای دادههای حساس مربوط به پروژههای مختلف است.
گزارش سرمفتش خاص برای بازسازی افغانستان همچنین به نفع غیرمستقیم گروه طالبان از کمکهای که به معارف افغانستان توسط ایالات متحده از طریق ایجاد سازمانهای غیردولتی ناشناس و با بهرهبرداری از سازمانهای غیردولتی موجود افغانستان که در کمکهای آموزشی دخیل هستند، پرده برداشتهاست.
علاوه بر این، گزارش سیگار خاطرنشان میکند که آژانس انکشاف بینالمللی ایالات متحده (USAID) که به فعالیت در این کشور جنگزده ادامه میدهد، نشان میدهد که پروژههای آن به دلیل دخالت گروه طالبان در ماههای اخیر با چالشهای جدی مواجه شدهاست. باوجود این موانع، ایالات متحده و سایر کشورهای غربی همچنان در هدایت کمکهای مالی به افغانستان اصرار دارند و نگرانیها را در مورد غنیسازی گروه طالبان به قیمت یک کشور قحطیزده افزایش دادهاند.
سرمفتش خاص برای بازسازی افغانستان اظهار نموده است که بازداشت برخی از کارمندان شرکای این نهاد در سه ماه توسط مقامات محلی گروه طالبان به دلیل تلاش آنها برای جلوگیری از انحراف کمکها به افراد غیر واجد شرایط گزارش کردهاست. علاوه بر این، موضع تبعیض آمیز گروه طالبان علیه زنانی که نقشهای نظارتی یا برجستهای دارند، اجرای برنامه را با مشکل مواجه کردهاست.
چندین موسسهی خیریه بینالمللی نیز مواردی را در طول سال گزارش کردهاند که در آن گروه طالبان کمکهای خود را خنثی کرده و یافتههای اخیر سرمفتش خاص برای بازسازی افغانستان را بیشتر ثابت کرده و چالشهای بزرگی را برای تلاشهای کمکرسانی آمریکا به وجود آوردهاست.
با وجود این نگرانیها، سازمان مللمتحد به طور دورهای مبالغ قابل توجهی از پول نقد را به افغانستان انتقال میدهد که بهزودی به حسابهای تعیینشدهی سازمان ملل در یک بانک خصوصی واریز میشود. آژانس مللمتحد تاکید میکند که این پولها از دسترس گروه طالبان خارج است. از دسامبر ۲۰۲۱ تا جون ۲۰۲۳، سازمان مللمتحد مبلغ حیرتآور ۲.۹ میلیارد دالر را برای عملیاتهای بشردوستانه انتقال داد که نشان دهندهی بزرگی کمکهای بینالمللی است که به کشور ارسال میشود.
در دو سال پس از خروج نیروهای ایالات متحده توسط دولت بایدن، گروه طالبان به طور موثر نهادهای حکومتی را برای پیشبرد منافع خود و تحکیم قدرت خود، همانطور که توسط سیگار ذکر شده، شکل دادهاند. ارزیابی سازمان ملل تایید میکند که گروه تروریستی همچنان بر کشور کنترل دارد و دایما آنچه را که آنها «نظام اسلامی» خود میدانند، اجرا میکند.
در این چارچوب، دولت بایدن گفتوگو با گروه طالبان را ادامه دادهاست که بهطور بالقوه، منجر به به رسمیت شناختن نهایی دولت تحت رهبری گروه طالبان میشود. در جولای سال جاری، مقامات ارشد ایالات متحده به قطر سفر کردند تا با گروه طالبان در مورد موضوعات مورد علاقهی طرفین گفتوگو کنند، همانطور که در گزارش سیگار نشان داده شدهاست.
علاوه بر این، ارتش ایالات متحده با گروه طالبان در عملیاتهای گویا ضد تروریستی همکاری میکند و در درجهی اول داعش را هدف قرار میدهند. به گفتهی سیگار، یک مقام اطلاعاتی ایالات متحده اعلام کردهاست که ایالات متحده اطلاعات ضد تروریسم را با گروه طالبان به اشتراک میگذارد.
با این حال، نگرانیهایی در مورد انحراف کمکهای بینالمللی برای ایجاد تغییرات مثبت در افغانستان مطرح شدهاست. با ارسال پول از این طریق، احتمال زیادی وجود دارد که چنین منابعی به دست گروه طالبان برسد.
دارل عیسی، یکی از اعضای کمیتهی روابط خارجی مجلس نمایندگان، این احساس را بیان میکند و تاکید میکند که این سرقت نتیجهی قابل پیشبینی سیاستهای نادرست و خروج زیانبار دولت بایدن از افغانستان است.