خبرگزاری راسک: امارت تمامیتخواه طالبانیکه تنها سه وزیر نمادین در کابینهی خویش از اقوام غیرپشتون گماشته و ۹۹ درصد قدرت سیاسی افغانستان را در قبضهی پشتونهای مدارس حقانیه و دیوبندی قرار دادهاند، از میان مجموعهی عناصر مشروعیتساز حکومت و سیاست در افغانستان تنها بر سنت قبیلهای «پشتونوالی» پایبند بوده و در پایینترین سطح قدرت در پی حذف اقوام غیرپشتون از بدنهی نظام قبیلهای خویش هستند.
در تازهترین مورد منابع محلی در استان بغلان به راسک گفتهاند، هشت عضو گروه طالبانِ پشتون پس از آن در پی درگیری میانگروهی بین جنگجویان پشتون اینگروه باطالبان بغلانی در شهرستان تالهوبرفک این استان کشته و مجروح شدند که شام پنجشنبه،۱۸ عقرب/آبان، دستکم ۸۰ جنگجوی استخبارات این گروه به قصد بازداشت و خلع سلاح قاری بهاوالدین، فرماندهی امنیهی پیشین شهرستان تالهوبرفک به این شهرستان هجوم برده بودند که افراد تحت فرمان بهاوالدین با همکاری باشندگان این شهرستان برای آن که مانع هجوم نیروهای گروه طالبان پشتون به این شهرستان شوند، در نخست پل درهی «پجمان» را منفجر ساخته و سپس به درگیری پرداختند که در نتیجه ۶۰ تن از طالبان پشتون را خلع سلاح کرده و شمار دیگر آنان فرار نمودند.
علاوه بر رییسالوزرا و دو معاون او، از مجموع ۳۴ عضوی کابینه و ریاستهای مستقل در کشور، ۳۱ تن آنان پشتوناند. در واقع، دیگر اقوامِ موجود در افغانستان هیچ سهمی در نظام قبیلهای گروه طالبان ندارند. اخیرا این گروه به گونهی برنامهریزیشده، شماری از فرماندهان محلی غیرپشتون را که سالها زیر شعار مدارس پاکستانی به نفع گروه طالبان در مقابل نیروهای امنیتی دولت پیشین افغانستان شمشیر زده، حملات انتحاری و انفجاری انجام دادهاند را بهگونهی تحقیرآمیز بازداشت نموده و خلع قدرت و زندانی ساخته و در مواردی هم به قتل رسانیدهاند.
پیش از این، گروه طالبان مولوی مهدی، تنها فرماندهی محلی هزارهتبار در نظام طالبانی را ابتدا از قدرت محلی در استان بامیان برکنار نموده و سپس با دسیسهسازی برای بازداشت او نیروی جنگی فرستادند. اما پس از عدم موفقیت در بازداشت وی، از طریق هوا و زمین بر این فرماندهی محلی هزارهتبار هجوم برده، بازار شهرستان بلخاب استان سرپل را به آتش کشیده و دهها تن از نیروهای وفادار به این فرماندهی هزارهتبار گروه خویش را کشتند.
در سوی دیگر، گروه طالبان برای مخدوم عالم، یکی از فرماندهان محلی اوزبیکتبار خویش با طرح دسیسهای بنام اختطاف و آدمربایی، بازداشت و زندانی ساختند.
بازداشت این فرماندهی اوزبیکتبار گروه طالبان منجر به خشم اوزبیکهای افغانستان مبنی بر دسیسهسازی از سوی استخبارات این گروه بر وی شده، سبب بروز اعتراضات گسترده در استان فاریاب گردید که گروه طالبان مجبور شدند، وی را دوباره رها کنند.
درهمینحال، منابع در رژیم گروه طالبان بارها از حذف سیستماتیک کارمندان غیرپشتون از ادارات این گروه به بهانههای مختلف شکایت نموده و گفتهاند، گروه طالبان از روشهای مختلف برای پاکسازی قومی در ادارات دولتی خویش استفاده نموده، شماری را بنام تنقیص تشکیلاتی و شمار دیگر را بهبهانهی ناکامشدن در آزمونهای عقیدتی-دینی که اینگروه در تمام ادارات و نهادها راهاندازه نمودهاند، از وظیفه سبکدوش میکنند.
در سوی دیگر، گروه طالبان پس از تلاشهای پیهم برای حذف استاندار تاجیکتبار استان بدخشان در اواخر ماه سنبله/شهریور سال جاری، یکی از طالبان قندهاری را بهجای ملا غنی تاجیکتبار به صفت استاندار بدخشان معرفی کردند. ملاغنی که پس از کشتهشدن نثاراحمد احمدی سرپرست این استان تنها برای سه ماه سرپرست استان بدخشان بود، توسط گروه طالبان از سمت سرپرستی بزرگترین استان تاجیکنشین افغانستان کنار زده شده و به عوض آن قاری ایوب خالد که زادهی شهرستان میوند استان قندهار میباشد، استاندار گروه طالبان در بدخشان گماشته شد.
بدخشان که از استانهای پرجمعیت تاجیکنشین در شمالشرق کشوراست، در دوسال گذشته، طالبان تاجیکتبار، آن را اداره میکردند. اما پس از آغاز روند تصفیهی قومی، طالبان غیرپشتون در کنار بدخشان، تمامی استانهای افغانستان را این گروه به اعضای پشتون خویش تحویل داده و تلاش دارند تا سطح کارمندان پایینرتبهی اداری در این استانها پشتونها را استخدام نمایند.
گروه طالبان در حالی روند تصفیهی قومی در صفوف مقامات محلی و فرماندهان نظامی خویش را شدت بخشیده و در تلاش حذف فرماندهان امنیهی شهرستانها از وجود فرماندهان تاجیکتبار گروه خویش شدهاند که کشورهای جهان به دلیل انحصار قبیلهای قدرت و عدم تشکیل حکومت همهشمول، این گروه را تحریم نمودهاند. در بیشتر از دوسال گذشته، باوجود تلاشهای پیهم و لابیگری کشورهای منطقه از جمله پاکستان برای بهرسمیتشناسی اینگروه، هیچ کشوری آنان را به رسمیت نشناخته و گفتهاند، گروه طالبان تا زمانیکه به تشکیل حکومت همهشمول، رعایت حقوق بشری و توقف جنایات سازمانیافته برعلیه نیروهای امنیتی دولت پیشین افغانستان تن ندهند، به رسیمت شناخته نخواهند شد.