خبرگزاری راسک: شماری از کتابفروشان استان هرات در غرب افغانستان، تایید کردهاند که ۹۵ درصد فروش کتاب در این استان کاهش یافتهاست.
محمد امین، یک تن از کتابفروشان استان هرات طی یک گفتوگوی اختصاصی روز جمعه( ۲۶عقرب/آبان)، به خبرنگار راسک گفت، با رویکارآمدن گروه طالبان در افغانستان فروشات کتاب نسبت به حکومت پیشین ۹۵ درصد کاهش یافتهاست.
او افزود، هزاران تن از افراد تحصیلیافتهی استان هرات، کشور را ترک کردند و به مطالعهی کتاب نقطه پایان دادهاند، آقای امین ادامه میدهد شماری از جوانان تحصیلیافته به کشورهای اروپایی رفتند و برخی دیگر به کشور ایران و پاکستان مهاجر شدهاند.
موصوف میافزاید: «وضعیت اقتصادی در افغانستان روز به روز در حال بدترشدن است و جایگاهی برای خریداری کتاب وجود ندارد که مردم بتوانند دلخوشی برای خرید و مطالعهی کتاب داشته باشند و صدها کتابفروش در استان هرات بخاطر وضعیت موجود مغازههای/دکانهای شان را به قیمت ناچیزی به فروش رسانده و کشور را ترک کردهاند.»
در همین حال، عبدالله خلیلی، یک تن دیگر از کتابفروشان استان هرات گفته، بیش از دو سال میشود که گروه طالبان افغانستان را تحت سلطهی خود درآوردهاند و اوضاع اقتصادی مردم در حال نابودی است و او میگوید، در حال حاضر بیش از چهار ماه میشود که نتوانسته اجارهی مغازه/ دکان خود را پرداخت کند و این روند توانسته که ضربهی بزرگی را بر اقتصاد خانوادهاش وارد کند.
آقای خلیلی علاوه میکند، بالاتر از ۳۰۰ هزار روپیهی کابلی/ رایج افغانستان را در مغازه/ دکان کتابفروشیاش سرمایهگذاری کرده تا بتواند نفقهی خانوادهاش را در بیاورد، اما روزهای هم میشود که یک روپیهی کابلی/ پول رایج افغانستان نیز فروش نمیشود.
با این حساب محمد محبی، یک تن از شهروندان استان هرات میگوید، بخاطر مشکلات اقتصادی نتوانسته که به درس و تحصیل خود ادامه بدهد و شدیدا از این وضع نگران است، او بیان میکند خیلی از جوانان استان هرات بخاطر بیسرنوشتی آیندهی شان رو به مواد مخدر آوردهاند.
محبی میافزاید، اگر اقتصاد قوی در پشت یک جوان پیرامون ادامهی تحصیلاش نباشد، امکان زیادی دارد که مکتبها یا دانشگاه را رها کند و به دنبال یک لقمه نان برای خانوادهاش بگردد.
همچنان محمد علوی، استاد دانشگاه در استان هرات به خبرگزاری راسک میگوید با آمدن گروه طالبان در افغانستان انگیزهها و توجه تمام اقشار به ویژه جوانان برای زندگی و مطالعه از بین رفتهاست.
وی می افزاید، بیشتر قشر تحصیلیافته در نظام جمهوریت به دنبال آن بودند که بتوانند پس از اتمام دورهی لیسانس، ماستری و دکترا، جایگاه و شخصیتی را برای شان بسازند، اما تمام امید و آرزوهای آنان به خواب غفلت مبدل گردید.
این استاد دانشگاه تصریح میکند، در صورتی که افراد تحصیلیافته و دانشگاهی در کشور نباشند، چگونه امکان دارد که فرهنگ کتابخوانی، فروشکتاب و… در یک جامعه، آنهم هرات افزایش پیدا کند.
موصوف اضافه میکند، خیلی از آموزگاران دانشگاه استان هرات که در بیرون از افغانستان پناهنده و یا مهاجر شدهاند، از قلم و کاغذ دور شدند و بخاطر بدستآوردن نفقهی فامیل شان رو به کارهای شاقه و … آوردهاند.
او افزود، حاکمان گروه طالبان باید یک میکانیزم مشخصی را بخاطر بیرون رفت از این اوضاع روی دست بگیرند، تا اقشار مختلف بتوانند در عرصههای کاری شان پیشرفتهای قابل ملاحظهی داشته باشند.
گفتنیست، با تلاشهای مکرر نتوانستیم که نظریات مقامهای گروه طالبان در استان هرات را با خود داشته باشیم.
شایان ذکر است که برخی از جوانان استان هرات بدلیل رفتارهای ناپسند افراد گروه طالبان درس و تحصیل شان را رها و افغانستان را ترک کردهاند و باید یادآور شد که تمامی این موارد ناشی از وضعیت موجود که گروه حاکم بالای مردم آوردهاند، میباشند.