خبرگزاری راسک: گزارشها از استانهای غربی افغانستان حاکی از آنست که مواشی این حوزه به کشورهای همسایه و امارات متحدهی عربی قاچاق میشوند.
منابع مردمی در استان هرات، مشروط به حفظ هویت شان به خبرنگار راسک، روز جمعه (۲۶عقرب/ آبان) میگویند، در هر ۲۴ ساعت ۱۰۰ تا ۵۰۰ راس مواشی این استان به کشورهای همسایه و کشورهای امارات عربی قاچاق میشوند.
منبع افزود، مواشی قاچاقشده شامل گوسفند، بز و… بوده که شب هنگام توسط قاچاقبران داخل موترهای تیلری بزرگ جابجا شده و به کشورهای مربوطه منتقل میگردند.
این منبع علاوه میکند، در حال حاضر گوشت مواشی مخصوصا قیمت گوشت گوسفند مقایسه با دیگر گوشتهای حیوانات اعلی در استان هرات رو به افزایش بوده که مردم توان خریداری آن را ندارند.
در همین حال، احمد رحیمی، یک تن از شهروندان استان فراه گفته که قیمت فیکیلو گوشت گوسفند در بازارهای این استان ۲۵۰ تا ۵۰۰ روپیهی کابلی/ پول رایج افغانستان بوده و به طور فزاینده در قیمت گوشت مواشی افزوده میشود.
وی میگوید، قاچاقبران مواشی تلاشهای زیادی را نیز انجام میدهند، تا بتوانند مواشی افغانستان را به قیمتهای بیشتری به بازارهای کشورهای همسایه و فراتر از همسایهها قاچاق کنند، تا بازار خریداری مواشی در افغانستان کاسته شود.
موصوف اضافه میکند، در حکومت جمهوریت قاچاق مواشی به صورت علنی انجام میشد و در حال حاضر گروه طالبان هم توجهی مبرمی پیرامون این مسایل نشان ندادهاند.
همچنان، قیوم رحمتی، فعال مدنی در استان غور میگوید، در نظامهای پیشین قاچاق انسان به گونهی آشکار صورت میگرفت و چیزی طبیعی است که قاچاق مواشی نیز توسط قاچاقبران سازماندهی شود و به بیرون از افغانستان انتقال پیدا کند.
به گفتهی او، قاچاقبران با همآهنگی دیگر قاچاقبران بینالمللی مواشی افغانستان را به قیمت ناچیز خریداری کرده و به کشورهای مشتری به قیمت گزافی به فروش میرسانند.
موصوف اضافه میکند، اگر نیروهای طالبان اقدامی را برای جلوگیری پیرامون این موضوع انجام ندهند، امکان دارد که قیمت فیکیلو گوشت گوسفند به مرز یک هزار روپیهی کابلی/ پول رایج افغانستان افزایش پیدا کند.
با این وجود حبیبالله، یک تن از چوپانهای استان بادغیس گفتهاست، مدت ۱۰ سال میشود که در حومهی این استان چوپانی میکند و هر روزه آمار چوپانها کاهش مییابد و وی دلیل کمشدن تعداد چوپانها را برخواسته از استراحتطلبی افراد دانسته و میگوید فروش مواشی مخصوصا گوسفند در ایام عیدها بیشتر میشود.
موصوف علاوه کرد، عیدسعید روزه و عیدسعید قربان از جمله ایامی تعطیلی هستند که بیشترین مواشیها در این دو ایام برای مردم به فروش رسانیده شده و متباقی سال خرید و فروش مواشی کمتر بودهاست.
به گفتهی وی، در حال حاضر فیکیلو گوشت گوسفند در بازارهای استان بادغیس ۴۰۰ روپیهی کابلی/ پول رایج افغانستان، گوشت بز ۳۵۰ روپیه و گوشت گاو ۲۵۰ روپیهی کابلی/پول رایج افغانستان خرید و فروش میشوند.
او میافزاید، اگر روند قاچاق مواشی همچنان ادامه پیدا کند، ممکن است قیمت فیکیلو گوشت مواشی دو برابر و یا بیشتر از آن شود و این حرفها در حالی از استانهای حوزهی غرب افغانستان مطرح میشوند که مقامهای گروه طالبان پیرامون این موضوع تا کنون سکوت اختیار کردهاند.