خبرگزاری راسک: پاکستان بهدلیل تصمیم خود مبنی بر اعمال هزینهی خروج ۸۳۰ دالری برای هر پناهجوی افغانستانی که از آزار و اذیت گروه طالبان گریختهاند، با انتقاد شدید روبهرو است. دیپلماتهای غربی و سازمان مللمتحد این اقدام را بهشدت محکوم کرده و آن را تکاندهنده و ناامیدکننده توصیف کردهاند.
تحمیل این هزینهی بیسابقه پناهجویان افغانستان را هدف قرار میدهد که در انتظار اسکان مجدد در کشورهای غربی هستند و در حالحاضر در پاکستان اقامت دارند. این پناهندگان که قبلا سختی و آوارگی قابل توجهی را متحمل شدهاند، اکنون با بار مالی اضافی برای ترک این کشور روبهرو هستند.
تصمیم پاکستان برای اعمال عوارض خروج از کشور به دنبال سرکوب اخیر این کشور علیه خارجیان غیرقانونی است که دولت مهلتی را تا اول نوامبر برای حدود دو میلیون افغانستانی بدونمدرک اعلام کرد تا کشور را ترک کنند. پس از پایان مهلت مقرر، پاکستان اخراج دسته جمعی افغانستانیهای بدون مدرک را آغاز کرد.
قابل ذکر است، از زمان سقوط کابل هزاران افغانستانی بدون مدارک مناسب یا با ویزاهای منقضی شده در پاکستان اقامت داشتهاند که امیدوارند در کشورهای غربی از نو شروع کنند. بیشتر این افراد قبلا با دولتها و سازمانهای غربی کار کردهاند و واجد شرایط اسکان مجدد بهدلایل بشردوستانه هستند.
باید گفت، دولت ایالات متحده قصد دارد نزدیک به ۲۵۰۰۰ افغانستانی را اسکان دهد، در حالیکه بریتانیا گفته که ۲۰۰۰۰ نفر را اسکان میدهد. با اینحال، عوارض خروج جدید در پاکستان سبب تعجب و ناراحتی دیپلماتهای این کشورها شدهاست. یکی از دیپلماتها ناامیدی خود را ابراز کرد و گفته که: «میدانم پاکستان با چالشهای اقتصادی مواجه است؛ اما تلاش برای کسب سود از پناهجویان بسیار ناخوشایند است.»
گفتنیست، جامعهی بینالمللی، بهویژه کشورهای غربی، اکنون از پاکستان میخواهند که در این سیاست بحث برانگیز تجدید نظر کرده و از پناهجویان افغانستان که بهدنبال امنیت و ثبات هستند، حمایت و کمک کند.