خبرگزاری راسک: براساس اطلاعات، حملهی تروریستان در منطقهی کوهستانی گیلگیت_گالتستان در شمال پاکستان، در نزدیکی مرز چین، دوباره نگرانیها را در مورد امنیت در بزرگراهی که برای توسعهی روابط اقتصادی دو کشور حیاتی است، برانگیخته است.
براساس گزارشها، پیشتر یک اتوبوس مسافربری که در بزرگراه قراقورام در حال حرکت بود، در نزدیکی شهر چیلاس، در کمتر از ۴۰۰ کیلومتری مرز، مورد اصابت گلوله قرار گرفت و در نتیجهی آن حداقل ۱۰ تن از جمله دو سرباز ارتش پاکستان کشته و بیش از ۲۰ تن دیگر مجروح شدند.
این حمله که منشا نامشخصی دارد، در شرایطی صورت گرفت که فعالیتهای شبهنظامی در کشور در حال افزایش است و گروههای بیشماری از طالبان پاکستانی گرفته تا جداییطلبان در استان بلوچستان در آن شرکت داشتند.
اما کارشناسان هدف قراردادن این بزرگراه را با توجه به نقش پیشبینی شدهی آن به عنوان محور اصلی روابط چین با پاکستان، نگرانکننده میدانند.
این جاده که با مسافهی ۸۰۶ کیلومتر از شهر حسن ابدال در نزدیکی اسلامآباد تا مرز ادامه دارد، با حمایت چین ساخته شد و در سال ۱۹۸۶ برای تردد باز شد و در این اواخر، همسایگان شامل ارتقاء بزرگراه تحت کریدور اقتصادی چین و پاکستان شدهاند.
در ماه اکتوبر زمانی که انوارالحق کاکر، نخستوزیر موقت پاکستان از چین بازدید کرد، اعلام کرد که قصد دارد قراقرم را به جادهای با آب و هوا تبدیل کند و این پروژه در حال حاضر از دسامبر تا آوریل به دلیل برف سنگین تعطیل است.
کارشناسان میگویند این بزرگراه برای برنامههایی برای اتصال چین به بندر کلیدی جنوبی BRI گوادر در بلوچستان ضروری است.
خرم اقبال، کارشناس مبارزه با تروریسم در دیپارتمنت مطالعات امنیتی و جرمشناسی در دانشگاه مک کواری استرالیا، به آسیا نیکی گفت: «بزرگراه قراقورام مهمترین گره(پروژه) جاهطلبانه را تشکیل می دهد.»
اما حملهی که پیشتر صورت گرفت، بار دیگر تهدیدهایی را که در کمین این مسیر وجود دارد، از شمال تا جنوب، جایی که جداییطلبان بلوچ سالهاست که منافع چین را در تلاش برای خرابکردن جاهطلبیهای اقتصادی دولت هدف قرار دادهاند، برجسته کردهاست.
فخار کاکاخیل، تحلیلگر مستقل متخصص در ستیزهجویی در پاکستان، میگوید، مسیر گوادر به گیلگیت، که او در کتابی که امسال آن را G2G نامید، برای موفقیت CPEC حیاتی است، اما توسط شبهنظامیانی که میخواهند دسترسی چین به مزایای کامل آن را مسدود کنند، گرفتار شده و کاکاخیل گفت: «ستیزهجویی در منطقهی (گیلگیت) به طور مطمین بر منافع چین در پاکستان تاثیر خواهد گذاشت.