سفر جو بایدن به کییف، سفر متهورانهای بود، اقدامی بیسابقه برای یک رئیسجمهور آمریکا.
مقامهای کاخ سفید حضور جو بایدن در کییف پایتخت اوکراین که منطقهای جنگی تحت حملات دائمی است را اقدامی «بیسابقه در دوران مدرن» توصیف کردهاند.
آنها میگویند سفرهای پیشین روسای جمهوری آمریکا به عراق و افغانستان در زمان جنگ با پشتوانه حضور نظامی سنگین آمریکا همراه بود.
به رغم گمانهزنیهای گسترده در میان رسانهها مبنی بر این که آقای بایدن احتمالا در زمان دیدار از لهستان به اوکراین هم سفر خواهد کرد، این دیدار همچنان همه را شگفتزده کرد.
ظاهر شدن آقای بایدن در کنار ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، در قلب کییف و زیر صدای آژیرهای حمله هوایی، از هر سخنرانی در لهستان، بلندتر و رساتر بود.
کیت بدینگفیلد، مدیر ارتباطات کاخ سفید، گفته است: «این سفری پرمخاطره بود و نباید شکی باقی بگذارد که جو بایدن رهبری است که تعهداتش را جدی میگیرد.»
«موبایل ممنوع»
جو بایدن قرار بود عصر دوشنبه، ۲۰ فوریه، برای یک سفر دو روزه از آمریکا به ورشو، پایتخت لهستان، برود.
در برنامهای که از پیش اعلام شده بود، دو وقفه مشکوک طولانی در برنامه سفر او دیده میشد، که بسیاری را به این فکر انداخت که این زمان سفر احتمالی او به اوکراین است.
خبرنگاران در نشستهای مطبوعاتی روزانه کاخ سفید بارها در مورد چنین بازدیدی سئوال میکردند. به خبرنگاران گفته میشد که هیچ دیداری با آقای زلنسکی و هیچ توقفی در خارج از ورشو «در حال حاضر» برنامهریزی نشده است.
تصمیم نهایی برای انجام سفر به کییف تنها سه روز قبل، در جمعه ۱۷ فوریه، گرفته شد؛ اگرچه این سفر از ماهها پیش با شماری از دستیاران ارشد روسای جمهوری هر دو کشور برنامهریزی شده بود.
روز یکشنبه، ۱۹ فوریه، برنامه رسمی کاخ سفید همچنان نشان میداد که رئیسجمهور در ساعت ۱۹:۰۰ به وقت شرقی ایالات متحده آمریکا (نیمه شب به وقت گرینویچ)، عصر دوشنبه عازم ورشو میشود. در واقع، «ایر فورس وان» (هواپیمای ویژه حمل رئیسجمهوری آمریکا)، در ساعت ۰۴:۱۵ به وقت شرقی ایالات متحده آمریکا، صبح یکشنبه به پرواز درآمد.
در هواپیما یک تیم کوچک از نزدیکترین دستیاران او و یک تیم پزشکی و افسران امنیتی حضور داشتند.
تنها دو خبرنگار اجازه داشتند با رئیسجمهور سفر کنند. از آنها سوگند رازداری گرفته شد و تلفنهای همراهشان را هم از آنها گرفته بودند. آنها اجازه نداشتند تا پس از ورود آقای بایدن به کییف، این دیدار را گزارش کنند.
به گفته جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، روسیه چند ساعت قبل از عزیمت آقای بایدن از این سفر مطلع شد.
آقای سالیوان گفت: «آمریکا این کار را به منظور جلوگیری از تضاد و درگیری انجام داد… من به نحوه پاسخ آنها [روسیه] یا ماهیت دقیق پیام خودمان نمیپردازم، اما میتوانم تأیید کنم که ما آن پیام را فرستادیم».
پیام روشن به خود آمریکاییها
جو بایدن ۱۰ ساعت را در قطار گذراند تا به کییف برسد. او اگرچه میتوانست این دیدار را در شهرهای دیگری در داخل اوکراین انجام دهد، از جمله مناطقی که دسترسی به آنها آسانتر بود، اما او میخواست این سفر نمادین را به خود کییف انجام دهد.
در حالی که سفر رئیسجمهوری آمریکا پیامی به مسکو از تعهد دولت بایدن به کمک به اوکراین بود، اما این سفر همچنین نمایشی برای رایدهندگان آمریکایی بود.
هفته گذشته، از کارین ژان-پییر، دبیر مطبوعاتی آقای بایدن، در مورد نظرسنجیهایی سوال شد که نشان میداد، حمایت آمریکا از اوکراین در حال کمرنگ شدن است.
خانم ژان-پییر در پاسخ گفت که هر زمان رئیسجمهور صحبت میکند، روی سخن او هم با مردم آمریکاست و هم مردم سراسر جهان.
پیام روز دوشنبه، از سفر به کییف، برای مقابله با اقلیت جمهوریخواهانی طراحی شده بود که میپرسند تا چه مدت آمریکا میتواند به حمایت از اوکراین ادامه دهد؟
در همین حال، این بازدید باعث شد خبرنگارانی که فکر میکردند با همان هواپیمای حامل رئیسجمهور روز دوشنبه به لهستان سفر میکنند، غافلگیر شوند.
- سارا اسمیت
- بیبیسی، سردبیر آمریکای شمالی