خبرگزاری راسک: در بحبوحهی نگرانیهای هند در مورد گروه طالبان در افغانستان که به طور بالقوه فعالیتهای ضدهندی را تسهیل میکند، گروه طالبان به تازگی بیانیهای غافلگیرکنندهی را صادر کرده و بر حق خود برای دفاع از مسلمانان در سراسر جهان از جمله مسلمانان کشمیر تاکید کردهاند.
این اظهارات نشاندهندهی انحراف از موضع قبلی گروه طالبان در مورد موضوع کشمیر است که مدت کوتاهی پس از به دستگرفتن کنترل آن به عنوان یک «مسله دوجانبه و داخلی» توصیف شد.
سهیل شاهین، سخنگوی طالبان در مصاحبهای با بیبیسی گفت: «ما این حق را داریم که صدای خود را برای مسلمانان کشمیر، هند و هر کشور دیگری بلند کنیم، چونکه مسلمان هستیم. ما صدای خود را بلند خواهیم کرد و خواهیم گفت که مسلمانان مردم و شهروندان خود شما هستند و آنها طبق قوانین شما از حقوق مساوی برخوردارند.»
این گروه تصریح کرد، استفاده از خشونت علیه هیچ کشوری را تایید نمیکند، اما وزارت امور خارجهی هند (M.E.A.) به سرعت واکنش نشان داده و بر هدف اصلی خود برای جلوگیری از استفاده از قلمرو افغانستان به عنوان پایگاهی برای هر نوع تروریسم تاکید کرد.
دیپاک میتال، سفیر هند در قطر، در یک اقدام دیپلماتیک قابل توجه، با شیرمحمد عباس استانکزی، رهبر ارشد طالبان وارد گفتوگوی رسمی و علنی شده و در این دیدار، هند نگرانیهای خود را در مورد استفادهی احتمالی از خاک افغانستان برای فعالیتهای ضدهندی و تروریسم بیان کردهاست.
وزارت خارجهی هند گفت، بحثها همچنین بر حصول اطمینان از امنیت و بازگرداندن سریع اتباع هندی سرگردان در افغانستان و همچنین تسهیل سفر اتباع افغانستان به ویژه اعضای جوامع اقلیت به هند متمرکز بود.
نگرانیهای هند از ترس این است که افغانستان میتواند به بستری برای تروریسم اسلامی تبدیل شود و سناریوی منحصر به فردی را ارایه دهد که در آن تروریسم توسط یک دولت حمایت میشود، در حالیکه گروههایی مانند داعش و القاعده قبلاً برای ایجاد چنین کشورهایی تلاش کرده و تلاشهای آنها شکست خوردهاند. اکنون نگرانی فزایندهای وجود دارد که سازمانهای تندرو سنی و وهابی بتوانند در داخل گروه طالبان پناه بگیرند.
در پاسخ به این نگرانیها، انتظار میرود هند تدابیر امنیتی را در جامو و کشمیر تشدید کند، منطقهای که مدتها تنش و خشونتهای پراکنده را تجربه کردهاست. منابع دولتی اشاره کردهاند، در حالیکه هوشیاری امنیتی در کشمیر تشدید خواهد شد، اوضاع همچنان تحت کنترل است. علاوه بر این، آنها پیشنهاد میکنند که گروههای مستقر در پاکستان که در افغانستان فعالیت میکنند، توانایی بهرهبرداری کامل از وضعیت را ندارند.
مقامهای دولتی همچنین خاطرنشان کردند که سازمان اطلاعات پاکستان، (آیاسآی)، که روابط نزدیکی با رهبری طالبان ایجاد کرده، ممکن است به دنبال اعمال نفوذ بر این گروه باشد. با این حال، آنها بر این باورند که طالبان، اکنون در موقعیت قدرتمندی قرار دارند، کمتر در معرض دستکاری خارجی هستند، زیرا تنها جناحهای ضعیفتر در داخل این گروه ممکن است، تحت تاثیر نفوذ (آیاسآی)، قرار بگیرند.
با افزودن لایهای دیگری از پیچیدگی به این وضعیت، یکی از رهبران حکومت تحریک انصاف پاکستان (P.T.I.) اخیراً اعلام کرد که طالبان در «آزادسازی» کشمیر از هند به پاکستان کمک خواهد کرد. شیخ نیلم ارشاد در یک مناظرهی خبری تلویزیونی مدعی شد: «طالبان گفتهاند که با ما هستند و در [آزادسازی] کشمیر به ما کمک خواهند کرد.»
با پیشرفت اوضاع، بیانیهی طالبان مبنی بر حمایت از مسلمانان کشمیری همچنان نگرانیهایی را در هند ایجاد میکند. در حالیکه این گروه بر رویکرد ظاهراً غیرخشونتآمیز خود تاکید میکند، هند همچنان هوشیار و محتاط است و تمرکز جدی بر حفظ منافع امنیت ملی خود و تضمین رفاه شهروندان خود دارد. این کشور احتمالاً به نظارت دقیق پویاییهای پیچیدهی ژئوپلیتیکی افغانستان و تاثیر آن بر امنیت منطقه ادامه خواهد داد تا از تبدیلشدن آن به پناهگاه امن برای منافع ضدهند جلوگیری کند.