خبرگزاری راسک: سازمان حفاظت از کودکان سازمان ملل به تازگی اعلام کرده که نزدیک به هشت میلیون کودک در افغانستان یا از هر سه کودک یک کودک که وارد سال جدید میشود با سطوح بحرانی گرسنگی مواجه خواهند شد، زیرا شرایط فزایندهای یخبندان جوامعی را که قبلاً از خشکسالی، زلزله و مشکلات اقتصادی در حال فروپاشی هستند، تهدید میکند.
براساس آماری جدید که امروز پنجشنبه،(۲۳ قوس/آذر)، توسط سیستم نظارت بر گرسنگی جهانی( IPC)، منتشر شد، افزایش تعداد افرادی را که در طول ماههای زمستان در افغانستان با بحران یا سطوح اضطراری گرسنگی مواجه میشوند، پیشبینی میکند، اگرچه وضعیت در مقایسه با مدت مشابه سالگذشته بهبود یافتهاست.
تخمین زده میشود که ۱۵.۸ میلیون نفر که بیش از یک سوم جمعیت کشور را تشکیل میدهند تا قبل از (مارچ ۲۰۲۴) با ناامنی غذایی حاد روبرو شوند و تقریباً نیمی از آنها، یا ۷.۸ میلیون کودک هستند و طبق (طبقه بندی فاز امنیت غذایی یکپارچه) در طول زمستان فرصتهای شغلی کاهش مییابد و قیمت مواد غذایی و سوخت معمولاً افزایش مییابد.
افغانستان همچنین باید با افزایش تعداد افغانستانیهایی که از پاکستان و ایران باز میگردند کنار بیاید و به گفتهی مقامهای بالفعل در افغانستان، حدود ۴۶۰ هزار نفر پس از اینکه پاکستان به خارجیهای غیرمجاز گفت که خارج شوند، از (ماه سپتامبر) ۳۴۵ هزار به افغانستان بازگشتهاند.
افغانستان در سال جاری با سه کاهش متوالی کمکهای غذایی مواجه شد و خانوادههایی که به دلیل زلزلههای پیدرپی در هرات در غرب کشور خانهها و ذخایر مواد غذایی خود را از دست دادهاند به شدت آسیبپذیر هستند و بدون تزریق فوری بودجه در زمستان، میلیونها افغانستانی احتمالا گرسنه خواهند بود و سازمان نجات کودکان گفت که جامعهی بینالمللی نباید چشم از افغانستان بردارد و باید فورا کمکهای بشردوستانه را برای نجات جان افراد در زمستان امسال افزایش دهد.
زیبا و خانوادهاش که بار این بحران را تحمل میکنند و او اخیرا دختر هفت ماههی خود را به کلینیک در شمال افغانستان که توسط سازمان حفاظت از کودکان اداره میشود، آورده، گفت: «گاهی نان نداریم که بخوریم و گرسنه میخوابیم و اینکه ببینم فرزندم روز به روز ضعیف میشود و برای غذا گریه میکند، ویرانگر است.»
برای مردم افغانستان که از قبل در مشکلات اقتصادی زندگی میکنند، زمستان چالشهای بیشتری را به همراه دارد. سال گذشته، یک سرمای وحشیانه در جولای دستکم ۱۶۰ نفر را کشت که دمای هوا به منفی ۳۴ درجه سانتیگراد کاهش یافت.
ادریس، ۳۰ ساله، پس از زمینلرزههای ویرانگر که در ماه اکتوبر در استان هرات منجر به کشتهشدن بیش از دوهزار نفر شد با خانوادهاش در یک چادر موقت زندگی میکند. خانهی او نیز مانند ۴۸ هزار نفر دیگر آسیب دیدهاست.
ادریس گفت، در هرات برف شدیدی میبارد و نگران است که سه فرزندش ماههای سرد را در چادری بگذرانند که قبلاً برای حیواناتش استفاده میکرد و بدون سرپناه، بعید است، حیوانات او در زمستان زنده بمانند، که منجر به از دست دادن درآمد زیادی برای خانواده میشود.
ادریس گفت: «خانههای ما قابل استفاده نیستند و نمیدانیم، چگونه میتوانیم در این زمستان زنده بمانیم. زمستان نزدیک است و در این مکانها خیلی سرد است. هفتهها پوشیده از برف خواهد بود، راههای رفت و آمد مسدود میشود و این مناطق یخبندان خواهند شد.»
هنگامی که کودکان گرسنگی را تجربه میکنند، در برابر شرایط بهداشتی شدید از جمله سوءتغذیه و ضعف سیستم ایمنی آسیبپذیر هستند. آب و هوای سخت زمستانی این خطرات را برای سلامتی تشدید میکند و به طور بالقوه منجر به مشکلات تنفسی، هیپوترمی و ذات الریه میشود. گرسنگی همچنین میتواند تاثیرات ماندگاری بر رشد فیزیکی و شناختی کودک داشته باشد و عوارض روانی نیز به همراه داشته باشد.
ارشد مالک، رییس سازمان نجات کودکان در افغانستان گفت: «تخمین زده میشود ۷.۸ میلیون کودک که وارد سال ۲۰۲۴ میشوند، غذای کافی ندارند. گرسنگی همراه با هوای بسیار سرد در بخشهای وسیعی از افغانستان وضعیت خطرناکی را برای کودکان ایجاد میکند و نیازهای غذایی آنها باید برآورده شود و بودجهی ناکافی هر روز زندگی را به خطر میاندازد.
وی افزود: «در کنار تامین مالی فوری بشردوستانه برای رفع نیازهای اساسی، ما باید شاهد تلاشهای همآهنگ برای رسیدگی به علل ریشهای این بحران گرسنگی باشیم که ناشی از ترکیبی از تغییرات آب و هوایی، بیثباتی اقتصادی، کمبود شغل و قیمت بالای مواد غذایی است.
او گفت: «افغانستان فاجعهی پس از فاجعه را تجربه میکند، سیل، زلزله و خشکسالی زندگی کودکان را ریشهکن کرده است. این کشور اکنون با فشار اضافی صدها هزار نفری که از پاکستان و ایران بازگشتهاند مواجه است و سال ۲۰۲۴ باید سال بهتری برای کودکان افغانستانی باشد.»