خبرگزاری راسک: پاکستان نقش کلیدی در ارتباط با توافقنامهی امضا شده بین ایالات متحدهی آمریکا و طالبان در ۲۹ فوریه ۲۰۲۰ در دوحه، پایتخت قطر که منجر به خروج نیروهای ناتو از افغانستان شد، ایفا کردهاست.
مقامهای ارشد ایالات متحده، از جمله زلمی خلیلزاد، نمایندهی ویژهی وی در افغانستان، از اسلامآباد در این زمینه قدردانی کرده بود.
در این توافقنامه آمدهاست که طالبان به القاعده یا هر گروه افراطی دیگر اجازه نمیدهد، از خاک افغانستان برای انجام حملات علیه کشورهای همسایهی افغانستان و نیروهای غربی استفاده کند.
پس از به قدرترسیدن گروه طالبان در افغانستان در آگست ۲۰۲۱، رهبری مدنی و نظامی پاکستان بارها از جامعهی جهانی به رهبری ایالات متحده خواست تا با رفع نیازهای بشردوستانه به مردم افغانستان کمک کند و کمکهای مالی و اقتصادی آنها را به عنوان یک راه صلحآمیز بازگرداند.
افغانستان باثبات برای ثبات در پاکستان و همچنین کل منطقه از جمله غرب ضروری میباشد و در این مقطع حساس، پاکستان با مشکلات و بحرانهای متعدد داخلی و خارجی مواجهاست که بیثباتی سیاسی و اقتصادی را در این کشور افزایش میدهد. هر از گاهی نیروهای امنیتی به ویژه ارتش در حال مقابله با حملات تروریستها در مناطق مختلف کشور هستند.
علاوه بر کشتن ستیزهجویان، تعدادی از سربازان ارتش نیز در مقابل تیراندازی به شهادت میرسند. بنابراین، اسلامآباد نباید صبر خود را در برابر بیعملی طالبان افغانستان از دست بدهد و در غیر این صورت، تحریک طالبان پاکستان که با هند و سایر گروههای تروریستی ضد پاکستان در ارتباط است، روابط پاکستان و افغانستان را بیشتر بدتر خواهد کرد.
تجارت دوجانبه میان پاکستان و افغانستان پس از تسلط طالبان افزایش یافت و عمران خان، نخستوزیر وقت، در ۲۳ نوامبر ۲۰۲۱ دستور ارسال فوری پنج میلیارد کمکهای بشردوستانه را به کابل صادر کرده بود.
با کنار گذاشتن تلاشهای اسلامآباد در مورد توافق دوحه و کمک به افغانستان، گروه طالبان در توقف حملات تروریستی فرامرزی در پاکستان شکست خورد.
در همین زمینه، روابط عمومی اینتر سرویس (آیاسپیآر) شاخهی رسانهای ارتش فاش کرد که نیروهای امنیتی در ۱۲ دسامبر ۲۰۲۳، در عملیاتهای اطلاعاتی مختلف که برای مهار افزایش فعالیتهای تروریستها در دیرهی اسماعیلخان انجام شد، ۲۷ تروریست را به هلاکت رساندند. ارتش در حالیکه با موفقیت حملات شورشیان را در یک پاسگاه نظامی در منطقهی دارابان خنثی کرد، ۲۳ سرباز جان باختند.
تحریک جهاد پاکستان (تیجیپی)، یک گروه تروریستی وابسته به تحریک طالبان پاکستان مستقر در افغانستان (تیتیپی) که در فوریه امسال در صحنه ظاهر شد، مسوولیت حملهی دیرهی اسماعیل خان را برعهده گرفت.
ساعاتی پس از این حمله، وزیر امور خارجه، کاردار طالبان را فراخواند تا تظاهرات قوی پاکستان را ارایه کند. از او خواسته شد که فوراً به گروه طالبان در افغانستان اطلاع دهد تا در مورد عاملان حملهی اخیر تحقیق و اقدام جدی انجام دهد و خواستار اقدامات قابل تایید علیه همه گروههای تروریستی و پناهگاههای آنها شد که عاملان و رهبری تحریک طالبان پاکستان را در افغانستان دستگیر کرده و به دولت پاکستان تحویل دهد.
در همین حال، یک حملهی تروریستی به خط پلیس در تانک رخ داد که با تبادل آتش بیامان شش ساعته بین نیروهای امنیتی و مهاجمان از ساعات پایانی ۱۵ دسامبر سال جاری مشخص شد که در نتیجهی آن سه پلیس جان باخته و سه تروریستی که در محدودهی خط پلیس حضور داشتند نیز از بین رفتند.
در واقع، در ماههای اخیر، پاکستان شاهد موج جدیدی از حملات تروریستی توسط تحریک طالبان پاکستان، بهویژه در استانهای خیبرپختونخوا و بلوچستان پس از پایان آتشبس تحریک طالبان پاکستان با دولت در نوامبر سال گذشته بود. تروریستهای تحریک طالبان پاکستان تاسیسات نیروهای امنیتی و همچنین کاروانهای آنها را هدف قرار دادند.
در همین راستا، گزارشی که رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی در ۲۹ مارچ منتشر کرد، فاش کرد: «شبه نظامیانی که حملاتی را در داخل پاکستان انجام میدهند، به سلاحهای آمریکایی به جامانده در افغانستان دست یافتهاند و سلاحهای آمریکایی تواناییهای نظامی تحریکهای ممنوعه را افزایش دادهاست. طالبان پاکستان و گروههای جداییطلب بلوچ از نزد طالبان افغانستان اسلحهها را تصاحب کردند.
گروه طالبان به نوبهی خود این اتهام را رد میکنند و این یک واقعیت کاملاً متفاوت بودهاست، زیرا حملات در پاکستان در دو سال گذشته افزایش یافتهاست. به گفتهی این اندیشکدهی مستقر در اسلامآباد، جولای امسال مرگبارترین ماه پاکستان از جولای ۲۰۱۸ بودهاست که در ۴۴ حمله در سراسر کشور، ۱۳۴ نفر کشته و ۲۵۴ نفر مجروح شدهاند.