خبرگزاری راسک: شورای امنیت سازمان مللمتحد اخیرا قطعنامهای را در مورد تعامل با افغانستان به تصویب رساند که ۱۵ عضو دایمی و غیر دایمی آن را تایید کردند.
این قطعنامه تصویب شد که یک نمایندهی ویژه جدید برای گفتوگو با رژیم کنونی کابل تعیین خواهد شد؛ اما گروه طالبان در واکنش نشان دادند که این قطعنامه بدون مشورت آنها تصویب شده و نیازی به نمایندهی جدید در امور افغانستان نیست.
ویس نصیری، تحلیلگر سیاسی در برنامه «ایکس اسپیس» خاما پرس گفته که تصویب این قطعنامه نشان میدهد که جهان در دو سال گذشته نسبت به موضوع افغانستان و مطالبات خاص جامعهی جهانی بیتفاوت نبوده است.
این قطعنامه با ۱۳ رای موافق و دو رای ممتنع از چین و روسیه به تصویب رسید که حاصل گزارش فریدون سینیرلی اوغلو، فرستادهی ویژهی دبیرکل سازمان مللمتحد در امور افغانستان و گزارشهای یوناما در افغانستان است.
آقای نصیری افزوده که خواستههای مطرح شده در این قطعنامه روشن است و تعیین نمایندهی جدید برای گفتوگوها برای ادغام افغانستان در جامعهی بینالمللی نیز مهم است.
علاوه بر این، ایجاد یک نقشهی راه برای ادغام افغانستان در جامعهی بینالمللی و ایجاد مجموعهای از مکانیسمهای نظارتی برای تطبیق توصیهها پیشنهاد شده است.
با این حال، یکی دیگر از تحلیلگران سیاسی به نام فضلهادی وزین معتقد است که این قطعنامه، امور داخلی افغانستان را بینالمللی میکند و خارجیها را مانند گذشته در بحثهای داخلی کشور درگیر میکند.
آقای وزین تاکید میکند: «تکیه به بیگانگان برای حل چالشهای داخلی افغانستان راه حل نیست».
علاوه بر این، تحلیلگران چندین پیشنهاد برای همه طرفهای درگیر در امور افغانستان از جمله گروه طالبان ارایه کردند.
هدف این توصیهها ایجاد یک محیط فراگیرتر و باثباتتر در افغانستان است که در آن حقوق هر شهروند به رسمیت شناخته شده و محافظت میشود. تاکید بر گفتوگو و اصلاح قانون اساسی نشان دهندهی تمایل گستردهتر برای صلح و توسعه پایدار در داخل کشور است.