خبرگزاری راسک: یکی از دستیاران ارشد رهبر عالی گروه طالبان، روز چهارشنبه، ۱۳ جدی/دی، در بحبوحهی تنشها بین دو افغانستان و پاکستان بر سر تروریسم فرامرزی، با مقامهای پاکستانی از جمله وزیر امور خارجهی موقت این کشور گفتوگو کرد.
حاجی ملا شیرین، استاندار طالبان در قندهار و معاون رییس اطلاعات نظامی و استراتژی افغانستان، اولین شخصیت بلندپایهی طالبان است که در ماههای اخیر به اسلامآباد سفر کردهاست. ملا شیرین رهبری طرف طالبان را در کمیتهی همآهنگی مشترک پاکستان و طالبان (جیسیسی) برعهده داشت.
آصف درانی نمایندهی ویژهی پاکستان در امور افغانستان سفیر پاکستان را رهبری کرد. منابع رسمی گفتند که مذاکرات آنها بیش از سه ساعت به طول انجامید که در آن موضوعاتی از تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی)، امنیت مرزی، اخراج افغانستانیهای غیرمجاز و سایر موضوعات مورد بحث قرار گرفت.
ملا شیرین به طور جداگانه با جلیل عباس جیلانی وزیر امور خارجهی موقت نیز دیدار کرد. بیانیههای منتشرشده از سوی پاکستان و طالبان به صراحت به این موضوعات حساس اشاره نکرد، زیرا به نظر میرسید که تلاش عمدی برای تعمیق بیشتر تنشها صورت گرفتهاست.
اما وزیر امور خارجهی پاکستان به موضوعات مورد علاقه متقابل اشاره کرد. براساس بیانیهای وزارت امور خارجه، جیلانی و شیرین دربارهی «موضوعات کلیدی مورد نگرانی دوجانبه» از جمله «صلح و امنیت» و همچنین تماسهای مردمی تبادلنظر کردند.
تعهد به ادامهی تعامل و روابط دوجانبهی سودمند با طالبان و همچنین وی بر اهمیت پرداختن به همه مسایل مورد توجه برای استفاده از پتانسیل کامل برای تجارت و اتصال منطقه تاکید کرد.
به گفتهی وزارت خارجه، رهبر طالبان که طی یک سفر به این کشور آمدهاست، از پاکستان برای حمایت سخاوتمندانهای که برای بیش از چهار دهه از میلیونها افغانستانی ارایه شده، قدردانی کرد و موافقت کرد که به تعامل و گفتوگو در سطح بالا برای تقویت بیشتر روابط دوجانبه ادامه دهد.
پیش از این هیات طالبان به سرپرستی حاجی ملاشیرین در ششمین نشست (جیسیسی) شرکت کرده بود. در این دیدار، دو طرف در مورد سازوکارهای همآهنگی برای تسهیل جابجایی برونمرزی با هدف ارتقای ارتباطات مردمی گفتوگو کردند.
در بیانیهای جداگانهای که از سوی سخنگوی گروه طالبان منتشرشد، آمدهاست در نشستی که کمیتهی همآهنگی مشترک پاکستان و طالبان در کابل و اسلامآباد برگزار میشود، شرکتکنندگان در مورد حل و فصل درگیریهای احتمالی تصمیمگیری خواهند کرد.
در این نشست، در ادامهی جلسات قبلی، شرکتکنندگان در مورد حل و فصل منازعات احتمالی در امتداد خط دیورند و ایجاد تسهیلات ضروری برای مردم دو طرف بحث و گفتوگو کرده و تصمیمات اساسی اتخاذ خواهند کرد.
تنشها بین دو همسایه در ماههای اخیر به دلیل شکست کابل در مهار تحریک طالبان پاکستان و گروههای وابسته به آن که به طور فزایندهای نیروهای امنیتی پاکستان را هدف قرار میدهند، بالا گرفتهاست.
پاکستان بارها خواستار اقدام قاطع علیه پناهگاههای تروریستی شدهاست، اما گروه طالبان، همچنان بر این موضوع تاکید دارد که اجازه نمیدهند از خاک افغانستان علیه کشور همسایه استفاده شود.
پیش از سفر هیات گروه طالبان، سرپرست وزارت دفاع این گروه قدرتهای خارجی را مسوول تروریسم در افغانستان دانست. ملا یعقوب مدعی شد که اتباع تاجیکستان و پاکستان در حملات تروریستی در افغانستان دست داشتهاند.
ناظران بر این باورند که بیانیهای ملا یعقوب ممکن است با هدف منحرفکردن فشار فزاینده بر کابل از اسلامآباد باشد. پاکستان روشن کردهاست که آیندهی روابطش با طالبان به اقدام کابل علیه تحریک طالبان پاکستان بستگی دارد و هنوز مشخص نیست که سفر ملا شیرین به پیشرفتی در روابط دوجانبه منجر خواهد شد یا خیر.