خبرگزاری راسک: براساس گزارش جدید اندیشکدهای که گفتهاست، پاکستان شاهد افزایش ۱۷ درصدی خشونتهای تروریستی در سال ۲۰۲۳، بوده و در مجموع ۳۰۶ حملهی شبهنظامی که منجر به کشته شدن ۶۹۳ نفر شدهاست.
روزنامه داون روز پنجشنبه، ۱۴جدی/ دی، گزارش داده که گزارش امنیتی سال ۲۰۲۳، توسط موسسهی مطالعات صلح پاکستان که قبل از انتخابات عمومی ۸ فبروری منتشر شد، سوالاتی را در مورد امنیت نامزدهای انتخاباتی و رهبران سیاسی در طول مبارزات انتخاباتی و رایگیری مطرح میکند.
در این گزارش آمده است که تشدید حملات شبهنظامیان نشان میدهد که تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) و گروههای وابسته به آن به حملات تروریستی تشدید شده با هدف «اجبار کردن» پاکستان به از سرگیری روند گفتوگو ادامه خواهند داد.
این گزارش چند روز پس از آن منتشر شد که وزارت کشور پاکستان به سنا اطلاع داد که هجوم دوامدار اعضای تحریک طالبان پاکستان در تعداد قابل توجهی با استخدام، آموزش و استقرار بُمبگذاران انتحاری در شهرستانهای ادغام شدهی خیبرپختونخواه مایهی نگرانی است.
منابع نظامی به روزنامه داون گفتند که افغانستان نتوانسته به تعهدات خود در توافقنامهی دوحه عمل کند، زیرا تحریک طالبان پاکستان همچنان از افغانستان به عنوان پایگاهی برای فعالیتهای تروریستی در داخل پاکستان استفاده میکند.
مرز پاکستان_ افغانستان که به عنوان «سخت و متخلخل» توصیف میشود، علیرغم تدابیر امنیتی، چالش بزرگی را ایجاد میکند.
این گزارش افزایش خشونتهای تروریستی را با برتری گروه طالبان در افغانستان مرتبط میکند و به ناتوانی یا عدم تمایل طالبان افغانستان برای کنترل فعالیتهای برون مرزی تحریک طالبان پاکستان اشاره میکند.
در سال ۲۰۲۳، آژانسهای امنیتی و اجرای قانون با ۱۲۹ حملهی عملیاتی در مقایسه با ۸۷ حمله در سال ۲۰۲۲، اقدامهای جنبشی ضد ستیزهجویانه را تشدید کردند که منجر به کشته شدن ۴۲۵ نفر و زخمی شدن ۵۱ نفر شد. براساس این گزارش، ۹۷ مورد از این حملهها در خیبرپختونخواه، ۲۸ مورد در بلوچستان، سه مورد در پنجاب و یک مورد در کراچی و سند رخ دادهاست.
در مجموع ۳۰۶ حملهی تروریستی در پاکستان در سال رخ داده، از جمله؛ ۲۳ بُمبگذاری انتحاری که منجر به کشته شدن ۶۹۳ نفر و زخمی شدن ۱۱۲۴ نفر دیگر شد. این حملهها نسبت به سال قبل ۱۸ درصد افزایش داشته است و تعداد افرادی که در این حملهها کشته شده اند نیز نشان دهندهی افزایش ۶۵ درصدی نسبت به کسانی است که در حملههای مشابه در سال گذشته کشته شدهاند.
افزایش نسبی ۱۷ درصدی خشونتهای تروریستی بهدلیل افزایش تعداد حملهها گزارش شده از هر چهار استان بودهاست.
در مقایسه با سال ۲۰۲۲، فراوانی رویدادهای تروریستی در استان بلوچستان ۳۹ درصد، در خیبرپختونخواه سه درصد، در سند ۸۷ درصد و در پنجاب ۱۰۰ درصد افزایش یافته است.
کارشناسان استدلال کردند که موفقیت کوتاه مدت در مقابله با تروریسم از طریق رویکردهای جنبشی، علل اصلی افراطگرایی خشونتآمیز را نادیده میگیرد.
در این گزارش آمده است که برای کاهش حمایت از ایدههای شورشی بهویژه در میان مردم بلوچ، ناپدید شدنها را با سیاستهای منصفانه رسیدگی کنید و از سوء استفادهی ستیزهجویان جلوگیری کنید.