خبرگزاری راسک: منابع از استان هرات در حوزهی غرب افغانستان تایید میکنند که ۳۰ درصد معتادین این استان را زنان و دختران تشکیل میدهند.
یک منبع آگاه در استان هرات مشروط بر حفظ هویتش در صحبت با خبرنگار حبرگزاری راسک روز شنبه، ۱۶ جدی / دی میگوید، از ۵۲ هزار افراد مبتلا به مواد مخدر در این استان ۳۰ درصد شان را دختران و زنان جوان و میان سال شکل دادهاست.
به گفتهی منبع، خیلی از این دختران و زنان توسط شوهرهای شان و اعضای درجهی یک فامیل خود مبتلا به مواد مخدر شده و زندگی را به تاریکی دنبال میکنند. این منبع علاوه میکند، بیشتر معتادین افغانستان به ویژه استان هرات در کشور ایران به این مریضی مبتلا میشوند و پس از مدتی بازگشت به کشور، زن و دیگر از اعضای خانواده را وارد این مرحلهی از تباهی زندگی قرار میدهند.
به باور منبع، برخی از دختران و زنان معتاد به دلیل نداشتن مکان مناسب برای زندگی مجبورند که به تن فروشی روی بیاورند تا بتوانند شب خود را روز کنند. موصوف همچنان بیان کرد، برخی از این دختران و زنان معتاد دست به تگدیگری میزنند، شماری دیگر به تن فروشی و عدهی هم در کمپهای ترک اعتیاد مواد مخدر زندگی شان را دنبال مینمایند.
بنابر حرفهای منبع، اگر حاکمان افغانستان یک برنامهریزی درستی برای بیرون رفت از این معضلات جامعه داشته باشند، دیگر هرات در افغانستان شاهد مشاهدهی یک فرد معتاد در میان مردم نخواهد بود. در همین حال یک منبع دیگر مشروط بر اینکه اسمش در گزارش برده نشود، به خبرگزاری راسک گفت که بیشتر زنان داخل بازار که دست به گدایی میزنند، افراد معتاد هستند که از این طریق هزینهی مخارج زندگی و مواد مورد نظر شان را پیدا میکنند.
این منبع میافزاید، برخی از این زنان در داخل شهر باشندگان اصلی استان هرات بوده و شماری دیگر گفته شده که پاکستانی و از سایر مناطق میباشند. به گفتهی منبع، این دختران و زنان معتاد که دست به تگدیگری در بازارهای استان هرات میزنند، بین سنین ۱۱ تا بالای ۵۰ سال عنوان شدهاند.
با این وجود یک منبع دیگر در بخش صحت که نخواست اسمی از وی در گزارش گرفته شود، به خبرگزاری راسک گفت: برخی از زنان معتاد پس از ولادت شان بنابر مشکلات اقتصادی فرزندان شان را به قیمت تعیین شده به فروش میرسانند.
این منبع بیان میکند، خیلی از خانوادهها از داشتن فرزند در دروان زندگی شان محروم هستند و با خریداری اینگونه نوزادان زندگی را دوباره به خود شیرین میکنند.
گفته میشود که فروش اینچنین نوزادان چونکه از فامیلهای سطح پایین جامعه عنوان شده به قیمت کمتر از ۱۰۰ هزار روپیهی کابلی/ پول رایج افغانستان خریداری میشوند.
همچنان آصف، یک تن از دکانداران استان هرات به راسک میگوید، تعداد افراد تگدیگر تناسب به مشتریان دکانش بیشتر بوده که بروز این موضوع یک معضل بزرگی برای تمام اقشار جامعه عنوان شدهاست. او افزود: «عدم یک مکانیزم مشخص پیرامون بیرون رفت از فقر و بیکاری از جمله حرفهای بوده که دولت مردان از نمرهی ۱۰۰ صفر را هم به دست نیاوردهاند که این مشکل را حل کنند.»
به گفتهی وی، خیلی از این زنان و دختران که دست به تگدیگری در بازارها زدهاند، ناچار بر این هستند که مشکلات روزگار شان را از این مسیر تهیه کنند و بتوانند کمک خرجی به فامیل شان شوند.
از سوی هم جلیل دلاوری، فعال مدنی در استان هرات به خبرگزاری راسک میگوید، موجودیت زنان و دختران معتاد در داخل بازارهای میتواند که زیانهای فراوانی را برای این طیف از جامعه به همراه داشته باشد. او ادامه میدهد، در گذشته برخی نهادهای دولتی و غیردولتی پیرامون نگهداری دختران و زنان جوان فعالیت داشتند و خیلی از قشرهای آسیبپذیر را از هزار و یک بلا به دور نگه میداشتند.»
با تماسهای فراوان نتوانستیم که نظرات مقامهای گروه طالبان را در استان هرات با خود داشته باشیم.
شایان ذکر است که طبق گزارشهای منتشرشده از سوی رسانههای حوزهی غرب افغانستان استان هرات بیشترین افراد مبتلا به مواد مخدر را به خود جای دادهاست. گفتنیست که استان هرات بعد از استان کابل دومین نقاطی در افغانستان محسوب میشود که آمار معتادین مواد مخدر در آن روز به روز در حال افزایش است.