خبرگزاری راسک: هرچند هند، مانند بسیاری از کشورهای دیگر، گروه طالبان را که در آگست ۲۰۲۱ میلادی بر افغانستان مسلط شدند، به رسمیت نمیشناسد، اما یکی از نمایندگان دهلینو روز دوشنبه، ۹ دلو/بهمن، در نشستی که توسط امیرخان متقی، وزیر امور خارجهی این گروه در افغانستان، دعوت شده بود، شرکت کردهاست.
متقی نشستی را با حضور نمایندگان هند، قزاقستان، ترکیه، روسیه، چین، ایران، پاکستان، اوزبیکستان، ترکمنستان، اندونزی و قرقیزستان در کابل تشکیل و ریاست آن را برعهده داشت. در این نشست بر ارتقای ابتکارات همکاری منطقهای، به ویژه با هدف گسترش «تعامل سازنده» بین گروه طالبان در افغانستان و همسایگان منطقهای تمرکز شدهاست.
یکی از مقامهای دولت هند نمایندهی دهلینو در این نشست بود. دهلینو سفارت هند در کابل را زمانی که گروه طالبان در سال ۱۹۹۶ تسلط یافتند، تعطیل کرده بود. شبهنظامیان تفنگدار پس از اعدام محمد نجیبالله، رییسجمهور سابق افغانستان، هیچ هندی را در زمان حمله و غارت سفارت هند در کابل پیدا نکرده بودند.
اما پس از بازگشت گروه طالبان به قدرت با بهرهگیری از خروج نیروهای بینالمللی به رهبری ایالات متحده، دهلینو نماینده و دیپلماتهای خود را ظرف ۴۸ ساعت از افغانستان تخلیه کرد، اما بهطور رسمی این کار را انجام نداد. سفارت خود را در کابل تعطیل کرد و در نتیجه از قطع روابط دیپلماتیک بین دو کشور جلوگیری کرد.
در عوض، دولت نارندرا مودی، نخستوزیر، به دنبال ایجاد تماسهای پشتوانهای خود در سالهای گذشته با بخشی از رهبری گروه طالبان بود. استانکزی که در آن زمان ریاست دفتر سیاسی طالبان در دوحه را برعهده داشت، در ۳۱ آگست ۲۰۲۱، با دیپاک میتال، فرستادهی دهلینو در پایتخت قطر دیدار کرد.
کمتر از یک سال پس از اولین تعامل عمومی خود با شبهنظامیان، دهلینو در جولای ۲۰۲۲، هیاتی را به رهبری یک دیپلمات ارشد برای دیدار با امیرخان متقی، وزیر خارجهی گروه طالبان در پایتخت افغانستان فرستاد. در همینحال، هند نیز ارسال غلات غذایی و سایر اقلام ضروری را برای مردم نیازمند افغانستان آغاز کرده بود. یک «تیم فنی» به زودی در ماموریت دیپلماتیک دهلینو در کابل مستقر شده بود تا «از نزدیک تلاشهای سهامداران مختلف را برای ارایهای موثر کمکهای بشردوستانهی هند به مردم افغانستان» نظارت و همآهنگ کند.
هند، مانند ایالات متحده و بسیاری از کشورهای دیگر، هنوز گروه طالبان را به رسمیت نشناختهاست، اما ظاهراً این کشور، از بازگشت گروه طالبان به قدرت در افغانستان به عنوان یک هدف استراتژیک برای متوقفکردن پاکستان و چین استفاده میکند.