نخستین روز سال تحصیلی جدید در افغانستان است؛ نخستین سال در تاریخ دو دههی گذشته که دانشجویان دختر، اجازهی راهیافتن به دانشگاهها را ندارند. با وجود هشدارهای جهانی در برابر بازداشتن دختران از آموزش و تحصیل، امارت اسلامی هیچ گونه انعطافپذیریای از خود نشان نداده و دهها هزار دانشجوی دختر در افغانستان را در سردرگمی قرار داده است.
سمیرا عباسی، دانشجوی دانشکدهی خبرنگاری در دانشگاه کابل، میگوید: «امارت اسلامی[طالبان] در بارهی بازگشایی دانشگاهها به روی دختران هیچ گونه سخنی نگفته است. این نشاندهندهی یک تأسف بزرگ از سوی امارت اسلامی[طالبان] است. من به عنوان یک محصل خواهان این هستم که امارت اسلامی[طالبان] هرچه زودتر دانشگاهها را به روی ما بازگشایی کند.».
در همین حال، شماری از دانشجویان دختر، امروز در یک حرکت مدنی در برابر دانشگاه کابل، خواستار بازگشایی دانشگاهها به روی دختران شدند؛ اما دقیقههایی پس از این حرکت از سوی نیروهای امنیتی طالبان، به هم خورد.
لیلما آستانه، یکی از این دانشجویان، به سلاموطندار میگوید: «ما در نزدیکی دروازهی کابل نشستیم و کتابهای ما را مطالعه میکردیم، اجازهی گرفتن عکس و ویدیو نداشتیم، با برخورد نیروهای امارت اسلامی روبهرو شدیم، حتا تلفنهای ما را چک کردند که ویدیو یا عکس نگرفته باشیم».
همزمان با این، شماری دیگر از دانشجویان دختر، با انتشار نامهای سرگشاده از استادان دانشگاهها و دانشجویان پسر دانشگاههای سراسر کشور، خواسته اند که تا زمان تأمین حق تحصیل دختران، تدریس و تحصیل را تحریم کنند.
گفتنی است که پس از اعلام فیصلهی وزارت تحصیلات برای بازداشتن دانشجویان دختر از ورود به دانشگاهها در قوس سال روان، شمار زیادی از استادان دانشگاهها و دانشجویان در سراسر کشور، رفتن به دانشگاه را تحریم کرده بودند.
بر اساس گزارشها، شماری از دانشجویان پسر دانشگاه بلخ، به منظور دادخواهی برای دانشجویان دختر، اعلام کرده که رفتن به دانشگاه را تحریم کرده اند. سونیا، یکی دیگر از دانشجویان دختر دانشگاه کابل، میگوید: «خواهش میکنم که دانشگاهها را باز کنند تا بتوانند دختران هم درس بخوانند. اگر پوهنتونها باز نشوند، بیسرنوشت میمانیم».
گیتی امانی، دیگر دانشجوی دختر دانشگاه کابل، نیز میگوید: «ما خیلی نگران هستیم، کاملاً بیسرنوشتی باقی ماندهایم، هیچ ارگانی نیست که به خواست ما رسیدگی کند» با این که بازداشتن دختران از آموزش و تحصیل، واکنشهای داخلی و جهانی زیادی را در پیداشته؛ اما طالبان تا کنون به بازگشایی مکتبها و دانشگاهها به روی دختران تصمیمی نگرفته است.
عباس بصیر، وزیر پیشین تحصیلات عالی، در این باره به میگوید: «چنین اقدامی هم یک اقدام ضدبشری است که دختران و زنان افغانستان را از حقوق اولیهی انسانی شان محروم میکند و همچنان یک اقدام غیراسلامی است»
تلاش کردیم دیدگاه وزارت تحصیلات عالی را در بارهی این گزارش با خود داشته باشیم؛ اما این وزارت حاضر به همکاری نشد.
سلام وطندار /۶ مارچ ۲۰۲۳