خبرگزاری راسک: کار ساخت ۲۰ منزل مسکونی برای باشندگان روستای شورابک بلوچها در شهرستان انجیل استان هرات از سوی سازمان جهانی آب که اعضای آن را افغانستانیهای مقیم خارج تشکیل میدهند، آغاز شدهاست.
نمایندهی این سازمان روز سهشنبه، اول حوت/اسفند، به رسانهها گفت؛ پس از سروی و شناسایی که از سوی ادارهی شورای علمای استان هرات صورت گرفته، کار ساخت ۲۰ منزل مسکونی را برای آسیبدیدهها آغاز نموده و قرار است تا یک ماه دیگر کار آن تکمیل شود.
فریبا غزنوی نمایندهی این سازمان میگوید: «در تمام ساحات زلزله سروی داشتند و در این منطقه خانه ساخته نشده بود، به تعداد ۶۹ خانه کامل تخریب شدهاند که کار ساخت ۲۰ خانه شروع شدهاست، بعد از یک ماه کار ساخت این خانهها تمام میشود و هزینهی تمام خانهها ۱۵ میلیون روپیهی کابلی/ پول افغانستان میباشد.»
از سوی هم برخی از زلزلهزدگان در این روستا از عدم شفافیت در سروی شکایت داشته میگویند که شناسایی زلزلهزدهها در این روستا به صورت دقیق و شفاف صورت نگرفتهاست.
لیلا کهنسال بیوه زنی است که بیش از چهار ماه را با یگانه کودک یازده سالهاش در زیر خیمههای سرد سپری نموده در این مورد می گوید: «در زیر این خیمه بسیار سرد است به ویژه شبها، برای من هیچ کمکی نشده سه روز پیش به من خبر دادند که من شامل این خانهها نیستم، چون سرپرست ندارم و گفته کسانیکه سرپرست نداشته باشند صاحب خانه نمیشود، پس من کجا زندگی کنم، من کجا بروم وقتی خانهی من خراب شده و حالا برای من خانه نمیسازد.»
محمد یک تن دیگر از زلزلهزدگان میگوید، نه تنها طی چهار ماه گذشته در بیسرپناهی بسر میبرند، بلکه کودکاناش نیز به دلیل سردی هوا دچار بیماریهای گوناگونی شده و به خدمات بهداشتی دسترسی ندارند.
وی میافزاید: «برای ما در بخش مرکز بهداشتی هیچ همکاری نشده، کودکان من به دلیل سردی مریض شده، مجبورم یا به مرکز بهداشتی شهرستان ببرم که آنجا هم دوای به ما نمیدهد، یا هم مجبور به مرکز هرات، خانه و سرپناهی هم که گپاش را نگو، اصلا برای ما نساختهاست.»
با این وجود مسوولان گروه طالبان در کمیسیون رسیدگی به زلزلهزدگان پیش از این، از ساخت بیش از چهار هزار خانه برای زلزلهزدگان خبر دادهاند. احمدالله متقی سخنگوی کمیسیون رسیدگی به زلزلهزدگان طالبان در این مورد میگوید: «زلزله ویرانگر در هرات مشکلات زیادی ایجاد کرده و هزاران خانه تخریب شدند، ما بخاطر سردی هوا و رسیدگی به مشکلات زلزلهزدهها بیشتر از چهار هزار خانه را ساختیم و این کار هنوز هم جریان دارد، در بخش بهداشت هم رسیدگی صورت گرفتهاست.»
از سوی هم برخی از زلزلهزدهها از نبود مراکز بهداشتی و تلفشدن باشندگان مناطق زلزلهزده سخن میزنند. وحیدالله یک تن از باشندگان شهرستان زندهجان میگوید که به دلیل سردی هوا نه تنها کودکان بلکه خانمهای جوان نیز در این شهرستان جان باختهاند.
او میافزاید: «ما به کلینک و مرکز بهداشتی دسترسی نداریم، چند روز پیش دو کودک از این منطقه جان باختند و همچنین خواهرم نیز به اثر سردی و نبود کیلنیک وفات کرد.» گفتنیست، به تاریخ ۱۵ میزان/مهر، استان هرات، شاهد زلزله ۶.۱ ریشتری مرگبار ویرانگری بود که در پی این زلزله هزاران خانه با خاک یکسان شد.