خبرگزاری راسک: باستانشناسان در ترکیه اعلام کردند، در کشفی قابل توجهی آثاری از قدیمیترین نانوایی شناخته شده در جهان را با قدامت شش هزار و ۶۰۰ سال قبل از میلاد در محوطهی باستانی دوران نوسنگی کشف کردهاند.
براساس گزارش شبکهی خبری «سیانان» که به نقل از مرکز تحقیقات و کاربردهای علم و فناوری در دانشگاه نجمالدین اربکان ترکیه منتشرشده، یک ساختار کورهای «تخریبشده» در منطقهای به نام «میکان ۶۶» پیدا شد، جایی که خانههای خشتی در کنار هم، در سایت باستانشناسی «چتالهویوک» در استان قونیه در جنوب ترکیه پیدا شدهاند.
این مرکز با نشر بیانیهای گفت، دانشمندان در اطراف این تنور باستانی، گندم، جو، دانههای نخود و گرد و بقایای اسفنجی دایرهای شکلی به اندازهی کف اجاق یافت کردهاند. تجزیه و تحلیل بقایای آلی نشاندهندهی آنست که این نان نپخته و تخمیرشده از ۸۶۰۰ سال قبل است.
علی اوموت ترکان، رییس ماموریت کاوش و دانشیار دانشگاه آناتولی ترکیه گفت، این کشف «قدیمیترین نان در جهان» است. ترکان افزود، «این نوع کوچکتری از یک قرص نان است. خمیری که پخته نشده و یک انگشت در وسط آن فشار داده شده تخمیرشده و با نشاستههای داخل آن تا به امروز باقی ماندهاست. مانند این تاکنون کشف نشدهاست.»
طبق گفتهی صالح کافاک، زیستشناس و استاد دانشگاه غازی عنتاب ترکیه، چوب و نان نیز به لطف خاکرس نازکی که ظرفی را در آن قرار داده شده بود، حفظ کردند. این زیستشناس همچنین اضافه کرد: «آرد و آب را مخلوط و نان را در کنار تنور آماده و مدتی نگهداری کردند.»
شایان ذکر است که چاتالهویوک در فهرست میراث جهانی یونسکو واقع شده و این شهر در دوران نوسنگی سکونتگاه نزدیک به هشت هزار تن بود و از اولین مکانهای شهرنشینی در جهان محسوب میشود. این شهر باستانی به شکل تپهای خاکی و یک قلهی صاف در مرز «کومرا» در استان «قونیه» در مرکز آناتولی موقعیت دارد.