خبرگزاری راسک: برخی منابع از استان بامیان میگویند، چندین ماه میشود که بیماریهای مختلف جلدی در این استان شیوع پیدا کرده ولی ریاست صحتعامهی گروه طالبان در بیتدبیری کامل به سر میبرد.
به گفتهی منابع، این بیماریها باعث پوسیدگی و تخریش جلد میشود و در چندین شهرستان و مرکز بامیان شیوع پیدا کرده، اما ریاست صحتعامهی طالبان تا هنوز هیچ اقدامی را در زمینهای درمان و جلوگیری از شیوع بیشتر آن انجام ندادهاند.
یکی از پزشکان در یکی از کلنیکهای شخصی بامیان که نخواست نامش در گزارش ذکر شود میگوید؛ بیشتر بیماران جلدی که نزد آنان مراجعه کردهاند، مصاب به آبلهی مرغان، سوریاز و قارچ پوستی بودهاند.
یکی از فعالین مدنی در بامیان که از ذکر نامش در گزارش خودداری کرد میگوید، احتمالا میرود در آیندههای نزدیک سیستم بهداشت بامیان به دلیل فساد گسترده فلج شود. باجگیری ریاست بهداشت گروه طالبان در بامیان از نهادهای که در بخش بهداشت در این استان فعالیت دارند، سبب شده تا نهادهای امدادرسان نیز در بخش بهداشت در این استان با انگیزه کار نکنند.
به گفتهی این منبع، مسوولان ریاست صحتعامهی گروه طالبان در بامیان علاوه بر اینکه از موسسات جهت تایید فعالیت بخش بهداشت آنان در بامیان باج میگیرند، بستهای که توسط این موسسات به اعلام سپرده میشود را نیز به فروش میرسانند و این زدوبندها سبب شدهاست تا مسوولان ریاست صحتعامهی گروه طالبان در بامیان وظایف اصلی خویش را فراموش کنند.
سودابه نام مستعار یکی از شهروندان که در چندین موسسه در بخش بهداشت امتحان داده میگوید؛ بستهای بخش بهداشت موسسات بین ریاست صحتعامهی طالبان و این نهادها پنجا پنجا تقسیم میشود و هر کدام سهم خویش را میفروشند، امتحان و اعلام کاریابی به گونهای آنلاین در سایت اکبر عوام فریبی است.
او میافزاید، اسناد از استخدام یک دانشگوی بخش قابلگی را در دست دارد که هنوز آزمون وزارت صحتعامه را سپری نکردهاست، اما در بست قابلگی در موسسهی «ابرار» کار میکند. به گفتهی این خانم چند ماه قبل بیش از ۱۰۰ تن از قابلهها در موسسهی «ابرار» امتحان دادند، اما پس از مدتی متوجه شدند که این آزمون نمایشی بوده و بستهای اعلام شده توسط این نهاد میان ریاست صحتعامهی طالبان و عبدالمنعیم میاخیل رییس این موسسه تقسیم شده و هر کدام سهم خود را به فروش رسانیدهاند.
یکی از فعالین مدنی بامیان نیز میگوید، موسسهی موف و ابرار از جمله نهاهای هستند که تا هنوز کارمندان شان براساس فروش و یا هم روابط استخدام شدهاند و برای موسسهی ORCD نیز گفته شده که باید سهم ریاستهای سکتوری را در استخدام کارمند در نظر بگیرند، در غیر آن اجازهی تطبیق پروژه برایش داده نمیشود.
از طرفی هم یکی از پزشکان کلنیکهای محلی در این استان با شکایت از کاهش در معاش کارمندان میگوید؛ از چند ماه به این طرف موسسهی AKCH که مسوولیت عرضهی خدمات بهداشتی در کلنیکها و بیمارستان استانی بامیان را برعهده دارد، معاش کارمندان خود را به نصف کاهش داده و از طرفی هم داروهای بخش عاجل برای بیماران عاجل در غیر رسمیات را قطع کردهاست.
با وجود این چالشها انواع بیماریها در میان شهروندان این استان شیوع پیدا کرده و نگرانیها از این است که در آیندههای نه چندان دور سیستم بهداشت بامیان فلج و این وضعیت از کنترل خارج شود.