وزارت امور خارجه پاکستان به اظهارات زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه سابق آمریکا در صلح افغانستان واکنش نشان داده و گفته این کشور نیازی به «مشورت ناخواسته» در امور داخلی خود ندارد.
رسانههای پاکستان به نقل از ممتاز زهرا بلوچ، از سخنگویان وزارت خارجه پاکستان در واکنش به توییت اخیر آقای خلیلزاد در مورد اینکه بازداشت عمران خان بحران در این کشور را «عمیقتر» میکند، گفته است: «پاکستان نیازی به نظرات یا مشورت ناخواسته از جانب کسی در مورد چگونگی کنار آمدن با چالشهایی که امروزه با آن روبرو هستیم ندارد. ما به عنوان یک ملت مقاوم، از وضعیت دشوار کنونی قویتر بیرون خواهیم آمد.»
زلمی خلیزاد دو روز پیش در یک سری توییت نوشته است که «پاکستان با سه بحران سیاسی، اقتصادی و امنیتی روبروست. با وجود ظرفیت بزرگی که دارد با ناکارآمدی از رقیبش هند خیلی عقب افتاده است.»
او افزوده که در این مورد ایدههای خود را مطرح میکند: «از میان برداشتن هدفمند و مداوم رهبران از طریق زندان، اعدام، ترور و غیره مسیر اشتباهی است. دستگیری عمران خان تنها بحران را عمیقتر میکند. دو مرحله را توصیه میکنم: ۱. برای جلوگیری از فروپاشی، تاریخی را برای انتخابات عمومی در اوایل ماه جون/ژوئن تعیین کنید. ۲. در همین زمان، احزاب سیاسی اصلی در مورد اشتباهات رخ داده، مواضع خود را بیان کنند و یک طرح مشخص برای نجات و قرار دادن کشور در مسیر ثبات، امنیت و رفاه پیشنهاد کنند. هر حزبی که در انتخابات پیروز شود، از طرف مردم در مورد آنچه باید انجام شود، دارای صلاحیت است.»
زلمی خلیلزاد پس از ایفای نقش جنجالبرانگیز در صلح با طالبان از سمت خود استعفا کرد و فعلاً در دولت آمریکا سمت رسمی ندارد.
در روزهای اخیر درگیری میان هواداران عمران خان، نخست وزیر پیشین پاکستان و عملیات پلیس برای بازداشت آقای خان از محل اقامتش در اسلام آباد ناکام شده است.
رسانههای پاکستانی گزارش داده اند که دادگاه عالی لاهور نیز به پلیس دستور داد تا عملیات خود را تا روز جمعه متوقف کند.
آقای خان تظاهراتهای گستردهای را برای برگزاری انتخابات عمومی زودهنگام به راه انداخته است، اما دادگاهی در اسلام آباد حکم بازداشت او را به اتهام تملک برخی هدایایی که در زمان نخست وزیری از مقامهای خارجی دریافت کرده بود، صادر کرد.
کارشناسان معتقد هستند که اظهار نظر های آقای خلیل زاد و حمایت از آقای عمران خان به دلیل تعلقات قومی خلیل زاد با آقای خان است. آقای خلیل زاد در اکثر موارد در واقع با استفاده نادرست از موقعیت سیاسی اش در آمریکا به نفع پشتون ها تبلیغات سیاسی می کند. آقای خلیل زاد از این شیوه در بیست سال گذشته در افغانستان مکررا استفاده کرده است. ایشان در زمان ماموریت شان در افغانستان با استفاده از امکانات سیاسی و نظامی آمریکای ها بارها رهبران اقوام غیر پشتون را تهدید به نابودی کرد. بصورت مشخص مارشال دوستم را تهدید به استفاده از طیاره های ب ۵۲ آمریکای کرد. این موضوع ایشان شخصا در مصاحبه های خویش اظهار کردند. در واقع آقای خلیل زاد بصورت کلی منافع غرب بطور خاص منافع آمریکا و مردم افغانستان را قربانی مسایل قومی خویش و تداوم سلطه «ناسیونالیسم افغانی /پشتونی» در افغانستان کرد. آقای خلیل زا و آقای عمران خان هردو از اقلیت قومی پشتون ها در پاکستان و افغانستان هستند.