خبرگزاری راسک: براساس نتایج یک تحقیق تازه که توسط برنامهی انکشافی سازمان ملل متحد (یواندیپی) انجام شده، زنان کارآفرین در افغانستان زیر سلطهی طالبان، در هنگام انجام تجارت با موانع و هزینههای زیادی مواجه هستند.
نتایج این تحقیق روز چهارشنبه، ۲۹ حمل/فروردین، توسط یواندیپی منتشرشده و اعلام کرد که با وجود چالشهای بزرگ و محدودیتها در برابر کار زنان در افغانستان، اما تجارتهای زیر مالکیت و ادارهی آنها در کشور بهعنوان پایههای اساسی ثبات اقتصادی دانسته میشود.
این تحقیق به بررسی فعالیت زنان افغانستان در بخش تجارت در جریان سه سال گذشته پرداختهاست.
کانی ویگناراجا، مدیر منطقهای برنامهی انکشافی سازمان ملل برای آسیا و اقیانوسیه در رابطه به این موضوع گفت: «زنان کارآفرین در سختترین شرایط، دارای جسارت و تدبیر باورنکردنی بودهاند.»
در این گزارش آمده که تبعیض و محدودیتهای کاری فرا راه زنان کارآفرین افغانستان و همچنان سیستم مالی بهشدت ضعیف، منجرشده تا ۴۱ درصد از بیش از سه هزار زن مورد بررسی بدهکار شوند.
نزدیک به سه چهارم پاسخدهندگان بیان کردند که با محدودیتهای شدید حرکتی، از جمله عدم امکان سفر حتی به بازارهای محلی بدون محرم مواجه میباشند.
طبق تحقیق یواندیپی، تنها پنج درصد از زنان کارآفرین در افغانستان از طریق بانکها یا موسسات مالی کوچک وام بدست آوردهاند.
یافتههای این تحقیق نشان میدهد که در مجموع ۱۵.۸ میلیون افغانستانی با ناامنی غذایی مواجه هستند و نرخ اشتغال زنان نیز به شش درصد رسیدهاست.
یواندیپی اضافه کرد که این نهاد در همکاری با شرکای خود از ۷۵ هزار کسبوکار کوچک در افغاستان حمایت و در مجموع برای ۹۰۰ هزار تن فرصتهای شغلی را فراهم کردهاست.
استفان رودریکس، نمایندهی یواندیپی در افغانستان بیان کرد: «زنان مدتهاست که نیروی محرک رفاه خانوادهها در افغانستان بوده و نقش مهمی در حفظ اقتصاد محلی داشتهاند.»
او با تاکید گفت که این نهاد برای بلندکردن صدای زنان افغانستان تلاش میکند و قرار است که سرمایهگذاری روی زنان را افزایش دهد.
پس از تسلط گروه طالبان برکشور، زنان از کار در دفاتر دولتی و خصوصی و نیز کار با موسسات بینالمللی منع شده که اقدام این گروه در برابر زنانیکه نانآور خانوادههایشان هستند، چالشهای متعددی را به وجود آوردهاست.