خبرگزاری راسک: سازمان حقوق بشری رواداری گزارش داده که گروه طالبان در بیش از دو ونیم سال گذشته بهگونهی نظامند محدویتها را بر آزادی بیان و حق دسترسی به اطلاعات را وضع کردهاست.
در گزارش سازمان حقوق رواداری آمده این گروه طالبان از رسانههای داخلی، هماکنون برای پروپاگندا خود استفاده میکنند.
امروز چهارشنبه،۱۲ثور/اردیبهشت، رواداری زیرنام «محدودیت، سرکوب و سانسور: وضعیت دسترسی به اطلاعات و آزادی بیان در افغانستان»گزارش خود را منتشر کردهاست.
این گزارش بر بنیاد گفتوگو با ۲۶۴ نفر به شمول ۶۱ زن در ۲۸ استان افغانستان انجام شدهاست.
در گزارش رواداری آمده است گروه طالبان از هیچ قانونی برای ارایه معلومات به شهروندان پیروی نمیکند و هیچ ساز و کار مشخصی برای ارای اطلاعات ندارد.
این سازمان در گزارش پٰژوهشی خود نگاشته است که پس از سلطهی گروه طالبان، رهبر این گروه فرمانهای متعددی را برای محدودیت رسانه ها صادر کردهاست.
یافتههای این گزارش نشان میدهد که گروه طالبان به رسانهها هشدار دادهاست که از نشر خبرهای مربوط به قضایای نقض حقوق بشر، رویدادهای امنیتی و سیاسی، حملات جبهات نظامی مخالف، اختلافات میان گروهی طالبان، منازعه کوچیها، قتل، بازداشت و زندانی کردن کارمندان سابق خودداری کنند.
در این گزارش همچنین به بازداشت و شکنجه خبرنگاران به دلیل ارائه معلومات مرتبط به رویدادهای نقض حقوق بشر اشاره شده است.
رواداری افزوده اداره استخبارات طالبان در جولای ۲۰۲۲ یک خبرنگار محلی را در شهر میمنه استانهای فاریاب به دلیل تهیه خبر در مورد قضایای نقض حقوق بشر بازداشت و شکنجه کرده است.
در گزارش رواداری همچنین به وضعیت خبرنگاران زن در افغانستان و محدودیتهای اعمالشده از سوی گروه طالبان بر آنان اشاره شده است.
رواداری نوشته است که با تسلط گروه طالبان بر افغانستان شمار خبرنگاران زن کاهش پیدا کرده و در برخی استانها از جمله پروان کار زنان در رسانهها ممنوع شده است.
براساس این گزارش فعالیت دهها رسانه که از سوی زنان مدیریت میشد، با تسلط گروه طالبان متوقف شده است. این سازمان حقوق بشری گفته فعالیت رسانهها بهطور مداوم تحت نظارت اداره استخبارات، امر به معروف و اطلاعات و فرهنگ گروه طالبان قرار دارد.
در گزارش آمده است که پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان حدود نیمی از ۶۰۰ رسانه فعال در کشور به دلیل محدودیتهای اعمال شده و مشکلات اقتصادی تعطیل شدهاند.
رواداری همچنین نوشته است طالبان مصاحبه رسانهها با تحلیلگران مخالف را منع کرده است.
در گزارش آمده است: «از اگست ۲۰۲۱ تاکنون افراد زیادی به دلیل انتقاد و بیان آزادانه عقاید، افکار و پیگیری مطالبات مدنی خود بازداشت، شکنجه و حتی به قتل رسیدهاند.»
رواداری از طالبان خواسته است تا مطابق اسناد بینالمللی حقوق بشر، محدودیتهای وضع شده بر رسانهها و کارمندان زن را پایان دهند.