خبرگزاری راسک: براساس پژوهشی جدیدیکه انجام شده، روند به خاطرسپاری بلندمدت خاطرات را امری هزینهبر خواندهاست که منجر به ایجاد التهاب در مغز و آسیبدیدن سلولهای بنیادی میشود، زیرا خاطرات باید به سلولهای عصبی جوش بخورند و ذخیره شوند.
نتایج این آزمایش که روی موشها انجام شده، نشان میدهد، روند به خاطرسپاری بلندمدت در هیپوکامپ اتفاق میافتد و بخشی از مغز است که به عنوان دروازهی اصلی ذخیرهسازی خاطرات شناخته شده و برای روند یادآوری بسیار مهم خوانده میشود.
التهاب نورونها یا سلولهای عصبی مغز معمولاً امری زیانبار تلقی میشود، چونکه میتواند، منجر به مشکلات عصبی مانند بیماریهای آلزایمر و پارکینسون گردد، اما یافتههای پژوهش جدید نشان میدهد که التهاب سلولهای عصبی ویژه در منطقهی هیپوکامپ مغز برای ایجاد خاطرات درازمدت امری ضروری دانسته میشود.
این تیم با شوک الکتریکی مختصر و خفیف، حافظهی اپیزودیکی را در موشها ایجاد کردند. تجزیه و تحلیل دقیق نورونهای هیپوکامپ، فعال شدن ژنها را در مسیر گیرنده تیالآر۹ نشان داد که برای سیگنالدهی التهابی مهم است. علاوه بر این، این مسیر تنها در خوشههای از نورونها فعال میشد که آسیب دیانای را نیز نشان میداد.
در حالیکه شکستگیهای دیانای در مغز اغلب اتفاق میافتد، معمولاً خیلی سریع ترمیم میشود. در اینجا، تغییرات مهمتر به نظر میرسیدند، زیرا فرآیندهای بیولوژیکی معمولاً مرتبط با تقسیم سلولی ظاهراً برای سازماندهی نورونها در خوشههای تشکیلدهندهی حافظه بدون تقسیم سلولها استفاده میشوند.
مکانیسمهای ویرایش التهابی در موشها یک هفته به طول انجامید و پس از آن نورونهای ذخیرهکنندهی حافظه در برابر نیروهای خارجی مقاومتر بودند. این نشان میدهد که حافظهها برای همیشه قفل میشوند و از تداخل خارجی محافظت میشوند. احتمالاً چیزی مشابه در مغز انسان نیز اتفاق میافتد.