خبرگزاری راسک: شماری از فعالان مدنی، فرهنگیان و باشندگان حوزه غرب افغانستان میگویند که گروه طالبان بهخاطر پنهان کردن حقایق از مردم و خاموشی آزادی بیان، اقدام به محدود و مسدودکردن فیسبوک میکنند.
آنان میگویند گروه طالبان در نزدیک به سه سال حاکمیت نامشروع شان بر افغانستان، بهاین باور رسیدند که فیسبوک نسبت به دیگر شبکههای اجتماعی، بیشتر کارکرد های این گروه را زیر سوال بردهاست.
حمید جمالی، فعال مدنی در استان فراه به خبرگزاری راسک امروز یکشنبه، ۲۳ ثور/ اردیبهشت، میگوید« رهبری گروه طالبان همان اندازه ترس از داعش ندارند که بیم و هراس از فیسبوک در افغانستان دارند.»
وی با اشاره به اقدام گروه طالبان مبنی بر بستن شبکه اجتماعی فیسبوک خاطر نشان کرد گروه طالبان به خوبی پیبردهاند که فیسبوک تمامی سوانح این گروه را برملا کرده و جایگاه گروه طالبان را در داخل و خارج از افغانستان از ۱۰۰ نمره به صفر رسانده است.
نامبرده علاوه میکند گروه طالبان بهخاطر افشاگری برخی از رسانهها نقش و فعالیتهای رسانههای محلی و بینالمللی را از استانهای افغانستان محدود نموده تا نتوانند هیچگونه افشاگری از اعضای این گروه را انعکاس بدهند.
او میگوید یکی از حرفهای که سران گروه طالبان را به چالش کشانده موجودیت فیسبوکها در دسترس مردم بوده که تاکنون زیانهای زیادی را بر پیکر افراد این گروه به بار آورده است.
به گفته وی، عکس و فیلمهای غیر اخلاقی اعضای گروه طالبان هر از گاهی در صفحات اجتماعی مخصوصاً در فیسبوک سرخط رسانهها میشود که مقامهای ارشد این گروه با دیدن و شنیدن این تصاویر آبرو و اعتبار خود را در نزد باداران شان زیر سوال برده اند.
با این حال کمال معروفی، یک تن از فرهنگیان غرب افغانستان به خبرگزاری راسک میگوید در حالحاضر گروه طالبان از سوی فیسبوک تحریم میباشند.
او بیان میکند فیسبوک برای خیلی از گروههای تندرو و تروریستی موجب بروز چالشهای فروان شده که دستوپای آنها را نیز بسته است.
به گفته وی،« گروه طالبان آنقدر از رسانههای محلی، ملی و بینالمللی در هراس نبوده؛ بلکه از فعالیت شبکههای اجتماعی بهویژه فیسبوک ترس و بیم دارند.»
آقای کمالی ادامه میدهد با تمامی این موارد سران و افراد با نفوذ گروه طالبان در بین خود بدین نتیجه رسیدند که در حالحاضر صفحات فیسبوک و در بعدها دیگر شبکههای اجتماعی را مسدودکنند تا دیگر کوچکترین مسئله آنها را تهدید نکند.
وی خاطر نشان کرد گروه طالبان در حالحاضر به دنبال همسویی برخی از رسانههای هستند که با افکار طالبانی یکصدا شوند و فعالیتهای این گروه را به شکل وسیعی انعکاس بدهند.
همچنان شماری از باشندگان استان هرات تایید میکنند که در حالحاضر از ۱۰۰ درصد مردم افغانستان ۹۸ آن به شبکههای اجتماعی بهویژه فیسبوک دسترسی دارند.
امید، یک تن از باشندگان استان هرات به خبرگزاری راسک گفته که مردم استان هرات و دیگر این افغانستان بهخاطر سرگرمی شأن دیگر از تلویزیون، رادیو استفاده نمیکنند.
موصوف میافزاید از روزیکه شبکههای اجتماعی بهویژه فیسبوک روی کار آمده است دسترس اقشار مختلف جامعه به فضای مجازی نیز بیشتر گردیده است.
به گفته وی، تا جای که فیسبوک، اینستاگرام، تیک تاک، لایکی و… باشد هیچ یک از افراد جامعه توجه ی به تلویزیون و رادیو نخواهند داشت.
نامبرده تصریح میکند بیشترین افرادیکه فیسبوک یا دیگر شبکههای اجتماعی را در افغانستان دنبال میکنند بین سنین ۱۳ تا ۶۵ سال نیز میباشند.
همچنین یکی دیگر از باشندگان استان بادغیس به خبرگزاری راسک گفت که با آن صورتی که قیمت انترنت در افغانستان تناسب به کشورهای همسایه یا کشورهای اروپایی گرانتر است اما باز هم در این وضعیت طیفهای گوناگون جامعه فضای مجازی را دنبال میکنند.
وی علاوه میکند در فیسبوک و دیگر شبکههای اجتماعی نکاتی مثبت و منفی نیز بوده برای خیلی خوشایند است و برای برخی دیگر باعث تأسف میباشد.
مقامهای مرکزی گروه طالبان در افغانستان تاکنون اقدامی جدی پیرامون مسدودکردن فیسبوک یا دیگر شبکههای اجتماعی در افغانستان نکردهاند.