خبرگزاری راسک: هیچ کشوری در جهان به طور رسمی گروه طالبان در افغانستان را به رسمیت نمیشناسد. گروه طالبان در سال ۲۰۲۱ قدرت را در این کشور به دست گرفتند. با این حال، برخی کشورها در استان کابل سفارت دارند و دیپلماتهایی را پذیرفتهاند که از سوی گروه طالبان منصوب میشوند. در حال حاضر، گروه طالبان نمایندگیهای افغانستان را در حدود ۱۴ کشور منطقه کنترل میکنند.
روسیه آخرین کشوری است که قرار است روابط دیپلماتیک خود را با گروه طالبان گسترش دهد. مسکو آماده است تا گروه طالبان را از فهرست گروههای تروریستی خود حذف کند. گریم اسمیت، تحلیلگر ارشد افغانستان در گروه بینالمللی بحران مستقر در بروکسل، معتقد است که این اقدام میتواند گامی در جهت کسب مشروعیت منطقهای گروه طالبان باشد.
بسیاری از کشورها به رسمیت شناختن گروه طالبان را با ایجاد یک دولت فراگیر، تضمین حقوق زنان و قطع روابط با گروههای افراطی مشروط کردهاند، اما گروه طالبان از انجام این امور خودداری کردهاند. اسمیت میگوید که همسایهگان افغانستان به دلیل نگرانیهای امنیتی، تجاری، مهاجرت و قاچاق مواد مخدر برای برقراری روابط با گروه طالبان بازتر بودهاند.
گروه طالبان با موانع بزرگی برای به دست آوردن مشروعیت بینالمللی روبهرو هستند و بسیاری از ماموریتهای افغانستان در سراسر جهان هنوز توسط دیپلماتهایی اداره میشوند که توسط دولت سابق افغانستان به رسمیت شناخته شدهاند. با این حال، گروه طالبان در استراتیژی خود برای به رسمیت شناختن کشورهای همسایه پیشرفت کردهاند.
روسیه:
روسیه یکی از معدود کشورهایی است که سفارت خود را در استان کابل حفظ کرده است. در آوریل ۲۰۲۲، روسیه سفارت افغانستان در مسکو را به شبهنظامیان تسلیم کرد و دیپلماتهای منصوب شده توسط گروه طالبان را بدون به رسمیت شناختن رسمی تایید کرد. ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه، در ۲۸ مه در مورد حذف گروه طالبان از فهرست سازمانهای تروریستی روسیه گفت که مسکو باید با این گروه روابط برقرار کند.
ترکیه:
گروه طالبان کنترل قنسولگری افغانستان در استانبول را به دست دارند. برخی از رهبران سیاسی تبعیدی افغانستان، از جمله عبدالرشید دوستم، معاون سابق رییسجمهور، گمان میرود که در ترکیه اقامت دارند.
قطر:
دوحه از سال ۲۰۱۳ میزبان دفتر سیاسی گروه طالبان بوده است. پایتخت قطر صحنهی مذاکرات بین گروه طالبان و مقامهای ایالات متحده بود که راه را برای خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان در سال ۲۰۲۱ هموار کرد. قطر همچنان یک گفتوگوی بینالمللی کلیدی برای دولت خود است و سفارت افغانستان در دوحه را کنترل میکند.
عربستان سعودی:
ریاض یک سفارت در استان کابل دارد و به ارایهای خدمات قنسولی برای افغانستانیها ادامه میدهد. پس از تسلط گروه طالبان، ریاض به ایجاد یک ماموریت سازمان کشورهای اسلامی در استان کابل کمک کرد. هنوز مشخص نیست که آیا گروه طالبان تمام نمایندگیهای دیپلماتیک افغانستان در این کشور نفتخیز را کنترل میکند یا خیر.
امارات متحدهی عربی:
ابوظبی نیز یک سفارت در استان کابل دارد و گروه طالبان دیپلماتهایی را برای سفارت افغانستان در ابوظبی و قنسولگری در دبی منصوب کردهاست.