خبرگزاری راسک: شماری از دهقانان در غزنی از شیوع آفت زراعتی موسوم به سرخی در میان کشتزارهای گندم ابراز نگرانی میکنند. آنان تاکید میورزند که این آفت حاصلات گندم را بهشدت کاهش داده است.
آنان میگویند این آفت برای زمیندارانِ که گندم کشت کردهاند، خسارات وارد کرده است.
تعدادی از دهقانان در استان غزنی میگویند که با وجود تماسهای مکرر با ریاست زراعت و مالداری تحت مدیریت طالبان در این استان و موسسات فعال در این زمینه، هیچ کمکی برای جلوگیری از شیوع این آفت زراعتی صورت نگرفته است.
آنان میگویند این ریاست برای شان وعده داده اما عملی نکرده، یک وعدهی زبانی بوده است.
این دهقانان میافزایند که سرخی حاصلات گندم را در این استان بهشدت کاهش داده است. به گفتهی آنان، شیوع سرخی کیفیت و کمیت حاصلات گندم را نسبت به سالهای قبل تا ۵۰ درصد کاهش داده است.
میراحمد، یکی از دهقانان استان غزنی، که چندین جریب زمین زراعتیاش را گندم کاشته است، میگوید که کشتزارش دچار آفت شده است. او گفت: در دو ماه گذشته چندین بار به ریاست زراعت تحت کنترل طالبان مراجعه کرده، اما هیچ نوع کمی از سوی آنان صورت نگرفته است.
او میافزاید: «تمام کشتهای گندم را مرض گرفته است؛ مرضی به نام سرخی است. نه کسی به ما دوا کمک کرد و نه هم مشورت داد که باید چه کار کنیم. از روزهای اول ماه ثور تا همین چند روز قبل، چند بار به زراعت رفتم، وعده دادند که از طریق موسسات برایتان دوا میآوریم، اما تا امروز که گندمها را جمع کردهام، هیچ هیاتی و دوایی را ندیدهام.»
یکی دیگر از دهقانان در غزنی میگوید که آفت سرخی حاصلات گندم را در این استان تا ۵۰ درصد کاهش داده و کیفیت آن نیز پایین آمده است. این دهقان تصریح میکند که سرخی باعث کوچک شدن خوشه گندم میشود. این دهقان میافزاید: «سرخی مرضی است که باعث خرد شدن خوشههای گندم میشود. خوشهها خالی میشود و وزن گندم کم میشود. وقتیکه گندمها را آرد کنیم، بسیار بیکیفیت است و به تنهایی قابل پختن نیست. از زمین که باید ۱۰۰ سیر حاصل میگرفتیم، اکنون تا ۵۰ درصد کاهش یافته است.»
دهقانان در این استان تاکید دارند که به دلیل نداشتن عاید مناسب از زمینهای زراعتیشان، به تنهایی قادر به خرید ادویهی مناسب برای جلوگیری از تخریب کشتزارهایشان نشدند. به گفتهی آنان، عدم رسیدهگی ریاست زراعت تحت کنترل طالبان و نبود هماهنگی میان این اداره و موسسات همکار در بخش زراعت، سبب کاهش حاصلات گندم در این استان شده است.
از سوی دیگر، کارشناسان امور زراعتی، تغییر اقلیم و بارش برف و بارانهای غیرموسمی را از عوامل بروز آفتهای زراعتی در کشور میدانند. آنان تاکید میورزند که نیاز است تا در این زمینه به دهقانان در اوقات مختلف آگاهیدهی صورت گیرد و در هنگام ضرورت، ادویهی مورد نیاز در اختیارشان قرار داده شود.
آفت زراعتی در حالی دامن کشتزارهای دهقانان در این استان را گرفته استکه براساس آمارها، ۷۰ درصد باشندههای غزنی مصروف کشت و زراعت استند و از همین راه امرار معیشت میکنند.
این دهقانان در حالی از کاهش ۵۰ درصدی حاصلات گندم سخن میزنند که پارسال برنامهی جهانی غذا (WFP) گفته بود که حاصلات گندم در افغانستان بین ۳۰ تا ۳۵ درصد کاهش یافته است. براساس گفتهی این نهاد، خشکسالیهای متواتر، هجوم ملخ و شیوع آفتهای نباتی از مهمترین عوامل کاهش حاصلات گندم در افغانستان خوانده شده است.