خبرگزاری راسک: بهدنبال فرستادن نامهی وزارت خارجهی طالبان به کشورهای اروپایی، یک دیپلومات ارشد کشور گفته استکه آلمان و ناروی «سفارتهای افغانستان را به گفتگو و یافتن راهحل فنی با طالبان، برای مساله پیش آمده ترغیب» کردهاند و اما بحث واگذاری سفارتها مطرح نیست و بسیاری از کشورها به سفارتها گفتهاند که به کار خود ادامه بدهند و نامهی طالبان را جدی نگیرند؛ زیرا طالبان مشروعیت ندارند.
منابع میگویند که بحث بستن یا واگذاری سفارتهای افغانستان در آلمان و ناروی مطرح نیست، و برخی کشورهای دیگر اروپایی حتا به سفارتهای کشور که از سوی دیپلوماتهای دوره جمهوریت مدیریت میشوند گفتهاند که «نامه اخیر طالبان را نادیده بگیرید و آنان مشروعیت» ندارند.
به این سفارتها گفته شده به کار خود ادامه بدهید.
ظاهرا طالبان پس از ناامیدی از رسمیتجهانی، برای بهدست گرفتن مدیریت سفارتهای کشور در اروپا آستین بالا زدهاند.
پیش از این گفته شده بود که وزارت خارجهی طالبان به برخی کشورها بهشمول کانادا، استرالیا و برخی کشورهای اروپایی با فرستادن یکنامه هشدار داده بودند که خدمات قنسولی سفارتهایی که از سوی دیپلوماتهای دوره جمهوریت مدیریت میشوند و با طالبان تعامل ندارند، نزد آنان مشروعیت ندارد.
اما این نامهی طالبان نادیده گرفته شد.
منابع تایید میورزند، که ظاهرا دولت آلمان برای اخراج اجباری مهاجران افغانستان که واجد برگشت اجباریاند، ترغیب برای تعامل کرده است. اما این تعامل برای حل کار است.
آنان میگویند، احتمال دارد آلمان مهاجران افغانستان را که واجد شرایط اخراج اجباری استند، بر بنیاد یک توافق با ازبیکستان، از راه این کشور به افغانستان برگشت دهد.
طالبان پیشتر در ۱۵ اسد سال روان با پخش اعلامیهی گفتند که تنها خدمات قونسلی پنج سفارت و قنسولگری کشور در اروپا نزد وزارت خارجه طالبان رسمیت دارند.
وزارت خارجهی طالبان در ۱۵ اسد ۱۴۰۳ در اعلامیهای گفته است : «پنج کشور در اروپا با داشتن هماهنگی با مرکز از محدودیتهای فوق مستثنیاند و خدمات قونسلی و اسناد آنها مانند سایر نمایندگیها قابل پذیرش است. جنرال قونسلگری افغانستان در شهر مونشن آلمان، سفارت افغانستان در هالند، سفارت افغانستان در اسپانیا، سفارت افغانستان در بلغاریا، سفارت افغانستان در جمهوری چک.»
برخی فعالان حقوق بشر با نگرانی از تغییر رویکردهای جهانی در برابر افغانستان، از کشورها میخواهند تا با مردم افغانستان همصدا شوند، و در مساله افغانستان به موارد حقوق بشری اولویت دهند.
مسعوده کوهستانی، فعال حقوقبشر میگوید: «سهسال است، کشور ما بهطور خاص، به تروریستها تحفه داده شد، رسماً کشور ما تحت استعمار پاکستان قرار دارد، کشورها حق دارند، سفارتهای دولت گذشته را ترغیب کنند، این برای ما قابل نگرانی است، چون هر روز قانونهای افراطی و ضد انسانی در کشور ما وضع شده، و حتا صدای زنان را عورت حساب کردهاند، ما برای نابودی این تروریستان، از این کشورها خواهش میکنیم، با ما همصدا شوند.»