خبرگزاری راسک: دیدبان حقوق بشر خواهان مشارکت زنان افغانستان در فرایند کشاندن طالبان به دادگاه بینالمللی لاهه شده است.
دیدبان حقوق بشر گفته استکه در روندیکه آلمان، استرالیا، کانادا و هالند در برابر طالبان آغاز کرده اند، نیاز است یک گروهی حقوقی شامل وکیلهای زن افغانستانی شکل بگیرد.
براساس گفتهای این سازمان، باید نقش زنان افغانستان در کار به دادگاه کشاندن طالبان به دلیل نقض حقوق بشر، فراتر از گرفتن مشوره از آنها باشد.
این در حالی استکه پس از سه سال از حاکمیت دوبارهی این گروه در افغانستان، آلمان، استرالیا، کانادا و هالند برای به چالش کشیدن طالبان آستین بالا زدهاند؛ با این چشمانداز که طالبان را به دلیل نقض پیهم حقوق بشر و تبعیض نظاممند در برابر زنان و دختران افغانستان به دادگاه بینالمللی لاهه بکشانند.
این کشورها طالبان را ناقض حقوق زنان افغانستان و حقوق بشر میدانند.
وزیر خارجهی ایسلند طالبان را ناقض حقوق زنان خوانده و گفته: «یک دختر نوجوان در افغانستان که در مکان عمومی آهنگ شادی میخواند با خطر بازداشت، تحقیر، ضرب و شتم، یا حتی بدتر را در نظر داشته باشد. آقای رییسجمهور، جهان چگونه به این نقطه رسیده است؟ و به همین دلیل است که ایسلند از اقدام متقابل اعلامشده این هفته در نیویورک برای پاسخگو کردن طالبان در قبال نقضهای جدی حقوق بشر حمایت میکند.»
دیدبان حقوق بشر میگوید، نیاز است در این روند کشورهای دیگر، بهشمول کشورهای اسلامی وارد شوند تا طالبان و جهان بدانند که مجموعهی گستردهای از کشورها مخالف اقدامهای طالبان و خواستار پاسخگویی آنان هستند. این سازمان همچنان خواستار نقش آفرینی زنان در روندهای حقوقی این فرایند تازه شدند.
هیدر بار، معاون بخش زنان دیدبان حقوق بشر افزوده است: «این کشورها باید به طور جدی مسئلهی مشارکت زنان افغانستان در این فرایند را مدنظر قرار دهند و این باید بسیار فراتر از مشاوره با زنان افغانستان باشد. در واقع، ایدهآل این است که یک تیم حقوقی تشکیل شود که عمدتاً از وکلای زن افغانستان تشکیل شده باشد. ما میدانیم که بسیاری از وکلای زن افغانستان و قضات ماهر و توانمند پس از تسلط طالبان به تبعید مجبور شدهاند، و این فرصتی عالی برای بهرهگیری از مهارتهای آنها در این تلاش خواهد بود.»
در حدود ۲۶ کشور از به دادگاه کشاندن طالبان به دلیل رفتار آنان در برابر حقوق بشر و حقوق زنان اعلام پشتیبانی کردند، کشورهای از قارههای اروپا، آمریکا، آسیا و افریقا. به تازگی دبیرکل ملل متحد هم از این فرایند اعلام پشتیبانی کرده و گفته، آنچه در افغانستان رخ میدهد، مصداق نظام سرکوبگر در تاریخ معاصر جهان است.