خبرگزاری راسک: چند منبع آگاه در خوست به رسانهها گفته اند که شبکه حقانی صدها جنگجو، از جمله اعضای القاعده و تیتیپی را در پایگاه سابق سیآیای در این استان آموزش میدهد. منابع گفتند شمار جنگجویانی که در این پایگاه آموزش میبینند به دو هزار نفر میرسد. به گفته منابع آگاه، سراج الدین حقانی، رئیس شبکه حقانی و وزیر داخله طالبان هر از چندی از این پایگاه دیدن میکند.
منابع گفته اند که احمدالله سرحی، دوست نزدیک سراج الدین حقانی مسئول پایگاه سابق سازمان اطلاعات مرکزی امریکا (CIA) در خوست است و جنگجویان حاضر در این پایگاه در نهادهای امنیتی حکومت طالبان ثبت نشدهاند. شمار از شهروندان این استان در گفتوگوی با رسانهها گفته اند که حدود ۲۰۰۰ جنگجو شامل افغانها(پشتونها)، شبه نظامیان القاعده و اعضای تحریک طالبان پاکستان هستند.
منابع گفتند که سراجالدین حقانی به هر یک از این جنگجویان ۱۹ هزار روپیه کابلی معاش میدهد؛ اما پولی که به فرماندهان در این پایگاه داده میشود بیشتر است. به گفته منابع، هویت جنگجویان در این پایگاه مخفی نگه داشته میشود و آنها هر زمان که بیرون میروند، چهره خود را از مردم پنهان میکنند.
برخی از باشندگان خوست که این جنگجویان را دیدهاند گفته اند که هرگاه آنها را میبینند، به یاد سربازان سابق قطعه محافظتی خوست میافتند که در دولت سابق در این پایگاه توسط سیا آموزش دیدند. قطعه محافظتی خوست(KPF) در گذشته در این استان فعال بود و توسط ماموران سیا آموزش میدیدند و هزینههای مالی آن نیز از سوی ایالات متحده امریکا پرداخت میشد.
به گفته آنها، جنگجویانی که در این پایگاه آموزش میبینند یونیفورم نظامی قطعه محافظتی را به تن دارند، صورتهای آنها پوشیده است، سلاحهای امریکایی در دست دارند و سوار موترهای لندکروزر موسوم به سیمرغ میشوند و اجازه نمیدهند موترهای معمولی به آنها نزدیک شوند. با وجود اینکه ملا هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان در قندهار موترهای سیمرغ را از افراد خود جمعآوری کرد و به نیروهای ویژه خود داد، اما جنگجویان تحت امر سراج الدین حقانی همچنان از این موترها استفاده میکنند. منابع آگاه همچنین گفتند که شبکه حقانی یک واحد ویژه انتحاری را سازماندهی کرده و در پایگاه سابق سیا در خوست نگهداری میکند.
شبکه حقانی به رهبری سراج الدین حقانی به حملات انتحاری مرگبار در شهرها و انفجار موترهای بمبگذاری شده در دوره جمهوریت شهرت دارد. به گفته منابع، سراج الدین حقانی این گروه انتحاری را نه تنها برای مقابله با هر تهدیدی در آینده حفظ کرده است، بلکه بهدنبال افزایش شمار جنگجویان خود در قالب یک نیروی سازمان یافته است. فردی که به پایگاه سابق سیا در خوست رفت و آمد میکند، گفت: «هر روز که میگذرد حضور جنگجویان بیشتر میشود و افراد جدیدی به این مکان انتقال مییابند.»
بر اساس اطلاعات منابع، پس از سقوط دولت پیشین، سراجالدین حقانی کنترول پایگاه قطعه محافظتی را به دست گرفت. این پایگاه توسط استخبارات ایالات متحده در سال ۲۰۰۱ برای مبارزه با القاعده ایجاد شد و بعداً به نام اولین سرباز امریکایی که در سال ۲۰۰۲ در خوست کشته شد، آن را «چپمن» نامید.
سازمان اطلاعات مرکزی امریکا در سال ۲۰۰۱ حدود ۱۰ هزار سرباز از باشندگان محلی خوست را در این پایگاه آموزش داد و آنها را در جادههای اصلی بین خوست، پکتیا و پکتیکا مستقر کرد. نیروهای امریکایی این سربازان را با سلاحهای پیشرفته مجهز کردند که حملات مرگباری را علیه طالبان انجام دادند. سازمان اطلاعات مرکزی امریکا همچنین از این پایگاه یک رشته حملات پهپادی را علیه القاعده و طالبان در وزیرستان شمالی انجام داد.
در دسامبر ۲۰۰۹، همام خلیل البلاوی، یک شهروند فلسطینی اردنی الاصل، یک حمله انتحاری در داخل پایگاه سیا در خوست انجام داد و هشت افسر سیا و یک افسر اطلاعاتی اردنی را کشت. پس از این حمله ویدئویی از بیتالله محسود، رهبر کشتهشده تحریک طالبان پاکستان و همام خلیل البلاوی عامل انتحاری منتشر شد که در آن از طرح این حمله صحبت میکردند. سایر گزارشهای منطقهای و بین المللی تأئید میکند که افغانستان به کمک طالبان و سازمانهای استخباراتی جهانی به بزرگترین پایگاه تروریسم جهانی مبدل میشود.