خبرگزاری راسک: رسول موسوی، دستیار پیشین وزیر خارجه ایران میگوید دیپلوماتها در نشست فارمت مسکو، پیام وزیر خارجه طالبان را نشنیدند و عمیقاً از گسترش حضور گروههای تروریستی در افغانستان ابراز نگرانی کردند. او گفت علیرغم حساسیت طالبان، در این نشست بر تشکیل حکومت فراگیر تاکید شد. موسوی گفت که امیرخان متقی در سخنانی «حسابشده» اعلام کرد که گروههای تروریستی در افغانستان نابود شدهاند، اما کشورهای شرکتکننده برخلاف این سخنان، به شدت از وضعیت افغانستان ابراز نگرانی کردند.
ششمین نشست فارمت مسکو درباره افغانستان روز جمعه ۱۳ میزان/مهر در مسکو با حضور نمایندگان روسیه، چین، ایران، پاکستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قزاقستان و قرغیزستان برگزار شد. رسول موسوی که با مسائل افغانستان آشنا است و بخشی از دیپلوماسی ایران در افغانستان را در سالهای اخیر مدیریت کرده، در کانال تلگرامی خود نوشت: «نشست مسکو پیام اصلی امیرخان متقی را در خصوص عدم حضور گروههای تروریستی در افغانستان نشنید و بیانیه مشترک خود را با ابراز نگرانی شدید از حضور گروههای تروریستی و تجزیهطلب در افغانستان که تهدیدی جدی علیه امنیت جهانی و منطقهای ایجاد کردهاند، آغاز نمود.»
این مقام پیشین ایرانی گفت که در این نشست همچنین از حکومت طالبان درخواست شد که نسبت به خلع سلاح شبهنظامیان خارجی و مبارزه جدی با تروریسم اقدام کند. این دیپلومات بازنشسته ایرانی افزود که در نشست مسکو بار دیگر بر تشکیل حکومت فراگیر با مشارکت اقشار مختلف، به ویژه زنان و نمایندگان گروههای قومی تاکید شد؛ موضوعی که طالبان نسبت به آن حساس است و آن را دخالت در امور داخلی خود میداند.
موسوی در پایان تاکید کرد: «هیچیک از کشورهای حاضر در فارمت مسکو یا سایر فارمتها، مسائل و چالشهایی که ما با افغانستان بهعنوان یک کشور همسایه داریم، ندارند.»او اضافه کرد: «افغانستان همسایه ما است و لازم است تمام تصمیمات مربوط به افغانستان در چارچوب سیاستهای همسایگی اتخاذ شود.»
نمایندگان کشورها در پایان نشست فارمت مسکو در بیانیهای به شدت از وضعیت افغانستان ابراز نگرانی کردند. آنها از حضور گروههای تروریستی و تجزیهطلب در افغانستان ابراز نگرانی کرده و از طالبان خواستند که با این گروهها مقابله کنند. همچنین این نشست از طالبان درخواست کرد که حکومتی متعادل و فراگیر تشکیل دهد. نشست همچنین مخالفت خود را با ایجاد پایگاههای کشورهای ثالث در خاک افغانستان و کشورهای هممرز اعلام کرد و آن را مخل امنیت، صلح و ثبات منطقهای دانست.