خبرگزاری راسک: روز یکشنبه، ۲۰ اکتوبر، برابر با روز جهانی آمار بود. ملل متحد میگوید که متعهد به پیشتیبانی از اطلاعات آماری و تقویت سیستمهای آماری در جهان است. اما از سال ۱۴۰۱ به اینسو که پس از تسلط طالبان بر افغانستان، سالنامه احصائیوی این کشور که در آن اطلاعات و آمارهای در باره معارف، تحصیلات، بهداشت، تجارت خارجی و حتا جرم های جنایی پخش میشد، پخش نشده است.
واپسین سالنامه احصایوی افغانستان در ماه حمل سال ۱۴۰۱ پخش شده است. آمارهای در باره معارف، تحصیلات، بهداشت، تولید ناخالص داخلی، تولید ناخالص ملی، خشونت در برابر زنان، شمار کارکنان خدمات ملکی، زراعت، صنعت، مخابرات و دیگر پخش ها را شامل میشد. این آمارها که در زمان جمهوریت گردآوری شده بود، در زمان طالبان پخش شدند؛ اما بربنیاد صفحه رسمی اداره ملی احصایه و معلومات پس از سال ۱۴۰۱ سالنامه احصایوی افغانستان پخش نشد.
ملل متحد بیستم اکتوبر را روز جهانی آمار اعلام کرده است و خواهان تقویت فعالیت های آماری در جهان شده است. اما برخی از خبرنگاران میگویند که با آمدن طالبان خبرنگاران از دسترسی به اطلاعات محروم شده اند و طالبان خبرنگاران را در کار رسانهای محدود کرده اند.
این خبرنگاران می افزایند که طالبان اطلاعات واقعی را در اختیار خبرنگاران قرار نمی دهند. میرویس خاورین، خبرنگار گفته است: «اما در حکومت طالبان حق دسترسی به اطلاعات به خبرنگاران آزاد و رسانههای مستقل بسیار مشکل شده و کسانی میتوانند دسترسی به اطلاعات اندک داشته باشند که به منافع طالبان تچ نکند.»
زهرا شمس، خبرنگاری دیگر افزود است: «پس از سقوط کشور ما شاهد هستم که دسترسی به اطلاعات محدود شده و مردم نمیتواند به اطلاعات دسترسی داشته باشند، زمانیکه اطلاعات کافی در دسترس نباشد، رسانهها رسالت خود را نمیتواند به درسی در قبال مردم ایفا کند. همزمان با این، در بیش از سه سال گذشته رشد اقتصاد افغانستان از سوی سازمانهای معتبر جهانی مانند بانک جهانی پخش نمیشود.
در حالیکه سازمانهای بزرگ مالی مرتب رشد اقتصاد تمامی کشورها را در سال پخش میکند؛ اما در بخش افغانستان اطلاعات در این باره وجود ندارد و طالبان هم آماری در باره رشد اقتصاد افغانستان به گونه رسمی پخش نکرده اند.