خبرگزاری راسک: حسن عباس، نویسنده کتاب «بازگشت طالبان» و استاد دانشگاه دفاع ملی امریکا میگوید سراجالدین حقانی، وزیر داخله طالبان، در صدد است در آینده به عنوان رهبر طالبان منصوب شود. او گفت حقانی روابط خوبی با پاکستان دارد، اما نمیخواهد به عنوان چهرهای وابسته به این کشور شناخته شود. حسن عباس روز دوشنبه گفت که طالبان همچنان به پاکستان وابسته هستند، اما این وابستگی با گذشت زمان کمتر شدهاست.
به گفته او، در دهه نود میلادی، پاکستان، عربستان سعودی و امارات طالبان را به رسمیت شناختند، اما در این دوره، طالبان با کشورهایی چون ازبکستان، چین، روسیه، امارات و قطر روابط نزدیکی برقرار کردهاست. همچنین، حضور دیپلوماتهای متعدد در افغانستان نشان میدهد که طالبان دیگر به پاکستان نیازمند نیستند. عباس افزود که از نظر سیاسی و دیپلوماتیک وابستگی طالبان به پاکستان کاهش یافته است، اما از لحاظ اقتصادی، این وابستگی همچنان پابرجاست؛ زیرا کالاهای تجاری از طریق بندر کراچی به افغانستان وارد میشوند و پاکستان نیز به دلیل منافع تجاری، خواهان ادامه این تعاملات است.
وی گفت که «طالبان به خوبی از نقطه ضعفهای اقتصادی پاکستان آگاه است.» به گفته عباس، از نظر امنیتی و اطلاعاتی، منافع طالبان و پاکستان در تعارض است؛ در حالی که در گذشته طالبان از نظر اطلاعاتی به پاکستان وابسته بودند. او توضیح داد که روابط طالبان با پاکستان روز به روز تیرهتر میشود، اما پاکستان همچنان روابط خود را با شبکه حقانی و شخص سراجالدین حقانی حفظ کرده است.
عباس در پاسخ به سوالی درباره دستیابی پاکستان به «عمق استراتژیک» در افغانستان، گفت که «این ایده در پاکستان به یک شوخی تبدیل شده و میگویند این طالبان هستند که به عمق استراتژیک در پاکستان دست یافتهاست.» او همچنین اشاره کرد که در گذشته دولتهای افغانستان پاکستان را به تشدید ناامنی در این کشور متهم میکرد، اکنون این معادله معکوس شده و پاکستان، طالبان را به حمایت از گروههای مخالف خود متهم میکند.
عباس گفت که در اوایل پاکستان روابط خوبی با ملایعقوب داشت، اما این روابط به تدریج سرد شدهاست. پیش از این وزیر دفاع طالبان علیه پاکستان به علت حملات هوایی در افغانستان موضع گرفته و از این کشور انتقاد کرده بود. این استاد دانشگاه دفاع ملی در امریکا با تاکید بر روابط سراجالدین حقانی با پاکستان اضافه کرد: «حقانی با توجه به فضای ضدپاکستانی در افغانستان، نمیخواهد یک چهره وابسته به پاکستان معرفی شود. چرا که قصد دارد در آینده به عنوان رهبر کل طالبان شناخته شود.»
عباس در پاسخ به سوالی درباره اینکه برخی اعضای کابینه طالبان دارای پاسپورت پاکستانی هستند و آیا میتوانند علیه پاکستان موضع بگیرند، گفت که اگرچه این موضوع صحت دارد، اما هیچکدام از اعضای کابینه طالبان جرئت حمایت آشکار از پاکستان را ندارند؛ زیرا اگر کسی از پاکستان حمایت کند، رهبر طالبان سریعاً او را به سکوت وادار میکند.
عباس در ادامه افزود که پاکستان بهای حمایت خود از طالبان را پرداخته است و این حمایت اشتباهی از سوی پاکستان بود. به گفته این نویسنده پاکستانی، پاکستان اکنون از بازی افغانستان کنار گذاشته شده است، در حالی که کشورهای قطر، چین، آسیای مرکزی و امارات قراردادهای بزرگ را در افغانستان به دست میآورند. به گفته او، پاکستان نیز با انجام اقداماتی در تلاش است تا به صحنه بازگردد.